Čokoládové tyčinky (bez orechov)
Tieto čokoládové tyčinky sú jednoducho bomba! Ale nie kalorická! Teda nie až tak, ako všetky orechové sladkosti. Navyše sú tieto čokoládové tyčinky jednoduché na výrobu a nič špeciálne na ne nepotrebujete. Stačí ich len na chvíľu dať do chladu stuhnúť a pochúťku máte hotovú. Na osladenie som použila med. Máme dobrý zdroj miestneho surového čistého medu. Viem, že tam ani v zime neprikrmujú včely cukrovými zmesami, ale nechajú im vlastný med. Zdá sa mi, že na druhý deň chutia ešte lepšie, akoby sa tá chuť premiešala, či zapadla nejak dokopy…ale už po hodine v chladničke bola chuť dokonalá. Deťom chutila len tak po lyžičkách, ani do formy som ju ešte nestihla natlačiť. Ja som šla poobede len tak okoštovať a otočila som sa 3 krát. Takže vrelo odporúčam!
Prísady
(približne 10 tyčiniek)
- 1/2 šálky namočenej a usušenej svetlej pohánky
- 1 šálka strúhaného kokosu
- 1/2 šálky datlí
- 4 PL kakaového prášku
- 2 PL medu
- 2 PL kokosového oleja
- štipka soli
Postup
Namočenú a usušenú pohánku pomelieme na múku. Dáme do kuchynského robota (S nôž) a pridáme sušený kokos, kakaový prášok a soľ. Poriadne premiešame a pridáme datle. Keď sú poriadne zmixované, pridáme roztopený kokosový olej. Natlačíme do formy 10 x 10 cm a dáme do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť. Nakrájame na štvorčeky, obdĺžniky, či trojuholníky a podávame. V chladničke vydrží 3-4 dni.
Tip
Môžete dochutiť škoricou, vanilkou, alebo pridať mak, prípadne zameniť kakao za karob. Ak máte radšej chrumkavejšie tyčinky, pohánku stačí pomlieť len čiastočne, alebo nechať časť celú, nepomletú.