Krémová polievka s fazuľovými lúskami, mrkvou a petržlenom
Nádherne farebná polievka, ktorej umeocot dodá výbornú chuť. Umeocot je slaný ocot z umeboshi sliviek. Umeocot je vyrobený zo slaných kvasených sliviek umeboshi (špeciálne slivky pochádzajúce z Ázie s vysoko liečivým účinkom). Má svetlo fialovú farbu a slano-kyslú chuť. Najčastejšie ním dochucujeme polievky, sem tam ho pridáme aj do zálievky na šalát. Používame ho už niekoľko rokov, takmer sme ho úplne nahradili jablčným octom, ten ostal v pozadí so svojou fádnou chuťou v porovnaní s umeoctom.
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút
- 1 šálka mrazených fazuľových lúskov
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/2 šálky listovej zeleniny (kel, špenát)
- 1 čl sušenej kurkumy (alebo čerstvej)
- 1 čl čerstvého zázvoru
- 1 čl mletej rasce
- 1/2 čl soli
- štipka mletého čierneho korenia
- umeocot (na dochutenie)
Postup:
Zeleninu nakrájame nadrobno a dáme do hrnca spolu s korením a 1-2 šálkami vody. Keď sa polievka uvarí, časť polievky zmixujeme ponorným mixérom, tak aby tam ostali aj celé kúsky zeleniny. Možno bude treba priliať ešte vodu, aby to nebolo príliš husté, ale krémové. Prípadne 2-3 naberačky prelejeme do nádoby a zmizujeme dohladka a prelejeme potom naspäť ku zvyšku polievky. Dochutíme umeoctom, alebo citrónovou šťavou a podávame.
Tip
V lete môžete pridať nasekané listy jedlej buriny ako žihľava, mrlík, či portulaka.
Dobrú chuť!