Vegánsky perníkový koláč s čokoládovou polevou
Mali sme mať oslavu a kedže sme sa na poslednú chvíľu kvôli počasiu rozhodli , že sa teda bude konať, tak som potrebovala nachystať veľmi rýchlo koláče pre 25 ľudí. Peťo šiel behať, ja s tromi deťmi doma, k tomu sme šli variť kotlíkový guláš (samozrejme vo vegánskom prevedení). Čo teraz? Aký jednoduchý a hlavne rýchly koláč sa dá spraviť? A tak mi prišiel na um tento recept, nemali sme doma ani rastlinné mlieko, len základné prísady a čuduj sa svete, podarilo sa! Nielen, že si návšteva dala slušne po jednom kúsku, ale dali si aj dupľu a ešte ďalšie a aj ho pochválili! Je to koláč zo série “vhodný pre cukrovkárov”, lebo obsahuje agáve!
Prísady
Koláč
- 1 a 1/2 šálky hladkej špaldovej múky (zmiešala som asi pol na pol s kukuričnou hladkou múkou -odporúčam!)
- 1 šálka agáve
- 1/2 šálky vody
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 1 čl prášku do pečiva (bez fosfátov ideálne)
- 1 čl jedlej sódy (z bio obchodu)
- 1 čl perníkového korenia (sonnentor)
- štipka soli
- čerešne (alebo iné sezónne ovocie, ale nemusí byť)
Čokoládová poleva
- 1/4 šálky kakaového prášku
- 1/4 šálky kokosového oleja
- 1/4 šálky agáve
Postup:
Koláč:
V nádobe zmiešame všetky suché suroviny, múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, perníkové korenie, soľ. Potom pridáme agáve, vodu a roztopený kokosový olej a poriadne premiešame. Zmes vylejeme do formy, pridáme odkôstkované čerešne nakrájané na polovice. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečenie zdola, približne 40 minút. Spravíme test so špajlou, ak je takmer čistá, koláč je upečený. Vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
Čokoládová poleva:
V miske zmiešame roztopený kokosový olej, agáve a kakaový prášok. Poriadne premiešame ručne, alebo metličkou, kým je to kompaktná hmota, bez hrudiek.
Dokončenie:
Vychladnutý koláč nakrájame a polejeme čokoládovou polevou podľa fantázie. Môžeme ozdobiť posekanými orechami, či sušeným ovocím.
Tip
Ak nemáme poruke čerstvé ovocie, dá sa použiť aj džem. Hotový vychladnutý koláč prekrojíme vodorovne na polovicu a na spodnú časť natrieme jahodový, či marhuľový alebo iný džem. Na to položíme horný diel a nalejeme čokoládovú polevu. Dobrú chuť!