;

3 alternatívy pre mousse au chocolat, či čokoládovú penu

Ak chcete robiť túto čokoládovú penu, odporúčame mať vodu z uvareného cícera zvanú aquafaba, to je tá magická prísada, ktorá sa po vyšľahaní stane penou. Neverili sme. Keď sme robili túto čokoládovú penu s rastlinným mliekom a potom s aquafabou, bol to rozdiel. Keďže už v názve je čokoládová pena, ozaj to s tou vodou z cícera penové aj je. Nájdete tu tri alternatívy, kombinácií je však viacero, keď viete asi aké prísady tam idú, tak si to viete potom skombinovať podľa toho, čo vám najviac chutilo.

Prísady pre alternatívu č.1: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút, čas tuhnutia: 2 hodiny

  • 50 g rozpustenej kakaovej hmoty (alebo 100% čokolády)
  • 1 avokádo
  • 1 šálka (250 ml) aquafaby (vyšľahaná voda z uvareného cíceru)
  • 1 sáčok vanilkového cukru
  • štipka soli
  • podrvené kakaové bôby na posypanie

Postup:

Toto je najklasickejší recept, čo sa najviac podobá francúzskej “Mousse au chocolat”. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. V miske vyšľaháme vodu z cícera na penu, zvanú aquafaba. Môžeme vyšľahať metličkou, či ponorným mixérom. Vznikne taká pena ako keď vyšľaháte bielko. Potom túto penu zmiešame s rozpustenou čokoládou, pridáme avokádo a zmixujeme (zvládne to hravo ponorný mixér), osladíme a dáme do chladničky na 1-2 hodiny.

Prísady pre alternatívu č.2: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút, čas tuhnutia: 2 hodiny

  • 1 bieleho tofu (ideálne hodvábne tofu, ľahko sa zmixuje na úplný krém)
  • 2-4 pl kakaového prášku
  • 1 šálka rastlinného mlieka (sójové ovsené, mandľové), alebo aquafaby ak máte, bude viac penová
  • 4 pl xylitolu (alebo cukru z kokosových kvetov)
  • 1/2 čl škorice
  • štipka soli

Postup:

V mixéri potom vyšľaháme zo všetkých prísad penu. Odložíme do chladničky na hodinu, aby stuhla. Aj tu je lepšia voľba aquafaba, čiže voda z cícera.

Prísady pre alternatívu č.3: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút, čas tuhnutia: 2 hodiny

  • 1 avokádo
  • 2 pl karobového prášku
  • 1 šálka (250 ml) aquafaby
  • 4 pl datľového sirupu (alebo javorového, či agáve)
  • vanilka
  • štipka soli

Postup:

Vo vyššej nádobe ponorným mixérom zmixujeme všetky prísady na penu. Dáme do misky a necháme hodinu stuhnúť. Toto je náš favorit, nízkotučný dezert a je to ozaj pena. Mňam!

Tip:

1 šálka má 250 ml. Kakaový prášok môžete nahradiť karobom. Ideálne použiť vodu z uvareného cícera a vyšľahať. To je tá zázračná prísada, ktorá spraví tú penovú konzistenciu a vôbec to nepáchne od cícera, je to be chuti a zápachu. Ak sa vám kvôli tomu nechce doma variť cícer, v obchode predávajú aj konzervu s hotovým uvareným cícerom, z ktorého použijete vodu, v 400 g je tak 150 ml vody.

Dobrú chuť!