;

Apple pie alebo jablkový koláč

Apple pie alias jablkový koláč

Okrem jablkovej mrvenice je toto ďalší jablkový dezert, ktorý patrí k našim zimným voľbám, čo sa týka koláčikov. Nevieme prečo, ale v zime nám varené, či pečené jablká idú na chuť. Najradšej si vyrábame svoje cesto a tak ak sa vám nechce, v obchode dostať aj vyvaľkané cestá. Odporúčame však čítať zloženie, keďže tieto polotovary nekupujeme, nevieme presne, čo sa v nich nachádza. Zvyčajne je tam pridaný hydrogenovaný palmový tuk, čo je absolútne zdraviu nevyhovujúca prísada. 

Prísady: 

Počet porcií: 12 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia 40 minút

Cesto:

  • 1 šálka celozrnnej špaldovej polohrubej múky
  • 6 pl rastlinného oleja (slnečnicový, sezamový)
  • 3 pl vody
  • 1 pl xylitolu (nemusí byt)
  • štipka soli

Jablková plnka:

  • 5 väčších nakrájaných odkôstkovaných a ošúpaných jabĺk nakrájaných na mesiačiky
  • ½ šálky nasekaných hrozienok (nemusí byť)
  • 1 čl škorice

Posýpka na jablkový koláč:

  • ½ šálky ovsených vločiek
  • ½ šálky pomletých vlašských orechov na múku (alebo iných orechov, alebo múky)
  • 5 pl xylitolu (alebo cukru z kokosových kvetov)
  • ¼ šálky jablkovej výživy (alebo 1 zmixované jablko)
  • štipka soli

Postup:

Cesto:

V miske zmiešame prísady a na vymastenú formu natlačíme cesto. Dáme do chladničky odpočívať, kým si nachýstáme plnku. Medzitým zapneme rúru na 180 stupňov.

Plnka:

V miske od cesta zmiešame prísady na plnku. Ak máme radi orechy, primiešame do plnky posekané orechy, ak naopak nemáme radi hrozienka, jednoducho ich tam nedajte. Na cesto naložíme plnku.

Posýpka:

Ovsené vločky pomelieme na múku a zmiešame s ostanými surovinami. Dáme rovnomerne na koláč. Do vyhriatej rúry dáme piecť na 35-40 minút, kým sa upečie dozlata. Vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať.

Tip:

Veľmi sa k tomuto jablkovému koláču hodí domáci marhuľový alebo slivkový džem. Dobrú chuť!