Apple pie alebo jablkový koláč
Okrem jablkovej mrvenice je toto ďalší jablkový dezert, ktorý patrí k našim zimným voľbám, čo sa týka koláčikov. Nevieme prečo, ale v zime nám varené, či pečené jablká idú na chuť. Najradšej si vyrábame svoje cesto a tak ak sa vám nechce, v obchode dostať aj vyvaľkané cestá. Odporúčame však čítať zloženie, keďže tieto polotovary nekupujeme, nevieme presne, čo sa v nich nachádza. Zvyčajne je tam pridaný hydrogenovaný palmový tuk, čo je absolútne zdraviu nevyhovujúca prísada.
Prísady:
Počet porcií: 12 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia 40 minút
Cesto:
- 1 šálka celozrnnej špaldovej polohrubej múky
- 6 pl rastlinného oleja (slnečnicový, sezamový)
- 3 pl vody
- 1 pl xylitolu (nemusí byt)
- štipka soli
Jablková plnka:
- 5 väčších nakrájaných odkôstkovaných a ošúpaných jabĺk nakrájaných na mesiačiky
- ½ šálky nasekaných hrozienok (nemusí byť)
- 1 čl škorice
Posýpka na jablkový koláč:
- ½ šálky ovsených vločiek
- ½ šálky pomletých vlašských orechov na múku (alebo iných orechov, alebo múky)
- 5 pl xylitolu (alebo cukru z kokosových kvetov)
- ¼ šálky jablkovej výživy (alebo 1 zmixované jablko)
- štipka soli
Postup:
Cesto:
V miske zmiešame prísady a na vymastenú formu natlačíme cesto. Dáme do chladničky odpočívať, kým si nachýstáme plnku. Medzitým zapneme rúru na 180 stupňov.
Plnka:
V miske od cesta zmiešame prísady na plnku. Ak máme radi orechy, primiešame do plnky posekané orechy, ak naopak nemáme radi hrozienka, jednoducho ich tam nedajte. Na cesto naložíme plnku.
Posýpka:
Ovsené vločky pomelieme na múku a zmiešame s ostanými surovinami. Dáme rovnomerne na koláč. Do vyhriatej rúry dáme piecť na 35-40 minút, kým sa upečie dozlata. Vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať.
Tip:
Veľmi sa k tomuto jablkovému koláču hodí domáci marhuľový alebo slivkový džem. Dobrú chuť!