;

Bezlepkové tortilly z 3 prísad, bez obilniny, bez orechov, bez oleja

Bezlepkové tortilly len z 3 prísad

Na naše potulky Slovenskom si vždy nosíme piknik. Minule som chcela vyskúšať niečo nové. Natrafila som u mojej obľúbenej vegánskej blogerky menom Ela vegan tieto bezlepkové tortilly. Vyzerali tak jednoducho, že som sa rozhodla ich pri najbližšej príležitosti vyskúšať. Ak nerátam vodu a soľ, sú z 3 prísad:

-cícerovej múky

-tapiokového škrobu

-lahôdkového droždia.

Príprava týchto parádnych bezlepkových placiek bola pod 15 minút a to som ich robila pre nás všetkých! Stačí len zmiešať cícerovú múku, s tapiokovým škrobom, soľou, lahôdkovým droždím a vodou. Metličkou vymiešať homogénnu hmotu a na rozpálenú panvicu vyliať 3 polievkové lyžice, počkať pár minút, otočiť, znova opiecť a vybrať. Navyše sa na panvicu nelepia, čo je úplne perfektné, nepotrebujete k nim žiadny olej.

Hotové stačí odložiť pod látkovú utierku, tak ostanú vláčne a dajú za zrolovať s plnkou podľa vašich želaní. Toto je na tej tortille parádne, môžete si ju naplniť čímkoľvek. My máme radi kombináciu strukovín a čerstvej, či varenej zeleniny. Do misiek sme nachystali rôzne prísady a namieste si každý namiešal do tortilly, na čo mal chuť. Tak ostalo všetko čerstvé aj niekoľko hodín. Tieto tortilly sú bez oleja, bez pšenice, bez lepku, bez orechov. Navyše cícer obsahuje bielkovinu, vitamíny skupiny B, A, E, C. Okrem toho rôzne minerály ako horčík, mangán, fosfor, zinok, meď, železo, draslík, vápnik a vlákninu. K tomuto receptu potrebujete väčšiu misku, metličku, netreba žiaden mixér.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: cca 6 ks, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 10 minút

  • 2 šálky cícerovej múky
  • 1 šálka tapiokového škrobu
  • 3 pl lahôdkového droždia (nemusí byť)
  • 1 1/2 -2 šálky vody
  • 1/2 čl čiernej soli

Postup:

Kým nachystáme cesto, necháme rozohriať panvicu. Vo väčšej miske zmiešame spolu všetky prísady a vyšľaháme metličkou, aby sme dostali homogénnu hmotu. Môžeme dochutiť rôznymi bylinkami, korením, prisypte, čo máte radi. My máme radi lahôdkové droždie a hodí sa nám ku všetkému slanému a aj tu nám padlo vhod. Keď je panvica rozohriata nalejeme 3 polievkové lyžice a rozotierame od stredu po kraje po celej panvici, aby sme mali čo najväčšiu tortillu. Čím väčšia, tým lepšie sa plní a nič z nej nevypadne. Dá sa rolovať rôznymi spôsobmi, na nete je niekoľko postupov, stačí vygúgliť. My sme použili dva, zrolovať ako palacinku, alebo spodok sme zahli a potom zrolovali, aby nič nevypadávalo. To bolo zvlášť vhodné pre našich troch krpcov a nenechávali za sebou stopy, kade sa s ňou pohybovali (alebo značky v aute, čo som veľmi ocenila).

Keď sa už dá pekne odlepiť, prehodíme na druhú stranu, necháme opiecť 2-3 minúty, ak chcete chrumkavú tortillu opekajte o niečo dlhšie a šup von pod látkovú utierku. Takto ostali pekne vláčne, nevyschli. Tu máte viacero možností, čo sa týka hrúbky tortilly, čím tenšie, tým chrumkavejšie, no môžu sa lámať, a čím hrubšie, tým vláčnejšie. My sme robili také stredné, aby sme zas nejedli len cesto, ale cítili aj to všetko ostatné, čo sme do tej tortilly natlačili :).

Takto postupne minieme celé cesto. Už si len podľa chuti nachystajte plnku, čerstvú zeleninu (uhorku, paradajky, papriku, šalát, mrkvu), varenú zeleninu (mrkvu, brokolicu, papriku, cukinu), strukovinu (fazuľu, bôb, šošovicu, tofu, robi, tempeh). Tých variant je neúrekom.

Tip:

Ak chcete zmenu, môžete pridať uvarený zmixovaný špenát, kučeravý kel priamo do cesta, alebo nasekanú petržlenovú vňať.