;

7 minútová Karobovo-banánová kaša s horúcimi jablkami

7 minútová Karobovo-banánová kaša s horúcimi jablkami

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 2 minúty, čas varenia: 7 minút

  • 2 banány
  • ¾ šálky vody (alebo rastlinného mlieka)
  • 1 ošúpané jablko
  • 2 pl karobového prášku
  • 1 čl mletej škorice
  • štipka mletého kardamómu
  • 1 pl orechového masla (sezamové, arašidové, mandľové)

Postup:

Do hrnca nalejeme 1/4 šálky vody, čím menej tým lepšie a pridáme na kocky nakrájané jablká so škoricou. Jablká pustia vodu, takže ozaj prilejeme len minimum vody, aby sa nepripiekli. Varíme, miešame, kým jablká nezmäknú, čo je asi 5-7 minút. Medzitým vo vyššej nádobe zmixujeme ponorným mixérom banány, karobový prášok, kardamóm, škoricu a vodu na hladký krém. Ak chceme hustejšiu zmes, uberieme z vody. Vylejeme do misky, na vrch dáme horúce jablká, polejeme orechovým maslom a podávame.           

Tip:

Pre krémovejšiu konzistenciu pridajte ešte 1/4 avokáda.

Hokaido nátierka s pečenou paprikou a kváskovým chlebom

 

Prísady:

Počet porcií: 1 väčšia miska, čas prípravy: 5, čas pečenia: 30 minút

  • 1 hokaido
  • 4 červené papriky (môže byť mrkva)
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ½ čl čiernej soli (alebo ružovej himalájskej)
  • 2 pl olivového oleja alebo vegan majonézy
Hokaido nátierka s pečenou paprikou a kváskovým chlebom

Postup:

Umyjeme hokaido, odrežeme časti, čo sa nedajú jesť, šupku nemusíme dávať preč. Dáme na napier na pečenie spolu s červenou paprikou na 30 minút piecť. Potom dáme do kuchynského robota s nožom S a všetko spolu zmixujeme dohladka. Podávame s kváskovým chlebom.

Hokaido nátierka s pečenou paprikou a kváskovým chlebom

Tip:

Namiesto kváskového chleba môžete si môžete upiecť plnozrnný chlieb, zeleninový posúch, indické čapati placky.

Zeleninové bezlepkové curry s cícerom a tempehom

Zeleninové curry s cícerom a tempehom

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 30 minút

  • 1 šálka pšena s quinou (alebo pohánky)
  • 1 najemno nakrájaná cibuľa
  • 1 šálka baby špenátu (alebo kučeravého kelu)
  • 1 šálka rastlinného mlieka (ovseného, mandľového, sójového)
  • 2 nastrúhané mrkvy
  • 2 čl kurkumy
  • 1 čl mletého zázvoru
  • 1 šálka uvareného cíceru
  • 1 pl arowrootu (na zahustenie)
  • 1 čl soli
  • štipka čierneho korenia
  • kajenské korenie (ak nechcete štipľavé, nedávajte)
  • 1 čl cukru (nemusí byť)
  • šťava z ½ citróna
  • 1 pl tekvicových semienok na ozdobu (nemusí byť)
  • 1 balenie tempehu (nedajte, ak to má byť bez sóje)

Postup:

V hrnci dáme variť obilninu podľa želania, bulgur, pšeno, quinoa, či ryžu v pomere 1 diel obilniny a dva diely vody. Ak použijete ryžu, prosím nájdite si kvalitnú ryžu. Ryža je vynikajúca obilnina, to sme už spomínali, no je veľmi citlivá na arzén, ktorý aj v stopových množstvách je veľmi škodlivý. Na panvici nasucho opražíme tempeh na kocky. Vyberieme z panvice a odložíme nabok. V panvici opražíme nakrájanú cibuľu, mrkvu so soľou, kurkumou, zázvorom, čiernym korením a cukrom. Po 5-7 minútach pridáme cícer a zalejeme rastlinným mliekom, alebo vodou. Varíme pár minút pod pokrievkou. Potom pridáme baby špenát a ešte povaríme 2-3 minúty, aby špenát zmäkol. Pridáme ½ šálky vody zmiešanej s arowrootom a premiešame. Zmes zhustne a vypneme. Podávame s obilninou, na vrch posypeme tekvicové jadierka. Ak nemáte poruke arowroot, môžete poučiť agar, tapiokový škrob, či kuzu. Ak si prosíte krémovejšie curry, použite namiesto 1 šálky rastlinného mlieka ovsenú, či sójovú smotanu. Na záver pokvapkáme curry citrónovou šťavou.

Tip:

Ak nemáte uvarený cícer, tak ho vynechajte, alebo namiesto neho použite červenú šošovicu, tá sa uvarí veľmi rýchlo.

Tekvicové ovsené kocky

Prísady: 

Počet porcií: 4 (20 kociek) , čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 20 minút

  • 1 pl čerstvo pomletého ľanu s 3 pl vody
  • 1 1/2 šálky ovsených vločiek pomletých na múku
  • ¾ šálky ovsených vločiek
  • ½ šálky uvarenej rozmixovanej tekvice (hokaido, maslová tekvica)
  • ½ šálky xylitolu (alebo datľového sirupu)
  • ½ šálky posekaných vlašských orechov
  • 1 čl vanilky
  • 1 čl škorice
  • ½ čl mletého zázvoru
  • štipka soli
  • štipka muškátového orechu

Postup:

Uvaríme tekvicu, maslová, muškátová či hokaido je fajn. Hokaido navyše ani netreba šúpať. Zapneme rúru na 180 stupňov. Ponorným mixérom zmixujeme na pyré s trochou vody. Pomelieme ľan, zmiešame s 3 pl vody a necháme 5 minút odstáť, aby sa vytvorila lepkavá hmota. Suché prísady zmiešame a pridáme ostatné suroviny aj s ľanom. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút, potom necháme vychladnúť, nakrájame na kocky a podávame. Ovsené vločky môžete zameniť za pšenové, či pohánkové, a múku napríklad použiť mandľovú a máte bezlepkovú verziu týchto zdravých tekvicových kociek.

Tip:

Tekvicu možno zameniť za čerstvé jablko, či jablkovú vyživu, či akúkoľvek inú. S akýmkoľvek ovocím sú to vynikajúce raňajky. V lete môžete pridať k tomu aj pokrájané čerstvé ovocie, alebo pridať sušené ako posekané datle.

 

Sushi s opraženými fazuľovými lúskami

Prísady: 

Počet porcií: 2 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút

  • 1 šálka neuvarenej basmati ryže
  • 1 balenie nori plátkov (v balení je 10 plátov)
  • 2 šálky fazuľových lúskov
  • 2 plátky robi oválok
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 1/2 čl soli
  • 1/2 čl rímskej rasce
  • štipka škorice

Postup:

V hrnci uvaríme ryžu v pomere 1:2, to znamená s 2 šálkami vody. Prídáme soľ, necháme prevrieť a znížime plameň. Keď v hrnci nie je voda, po takých 15-20 minútach vypneme a necháme dôjsť. Medzitým na panvici opražíme fazuľové lúsky, na prúžky nakrájame cibuľu a robi. Podlejeme trochou vody, soľ, korenie a varíme 5-7 minút, kým lúsky a fazuľa zmäknú. Keď je ryža hotová, naberieme 2 polievkové lyžice a rozotrieme na jeden nori plátok, zvinieme a odložíme nabok. Ryžu na nori plátky natierame na jednu polovicu, pri rolovaní sa ryža posúva. Takto minieme celú ryžu. Necháme postáť 2-3 minút a ostrým nožom nakrájame suši na 6 častí. Na tanier naložíme podusenú zeleninu s robi a k tomu sushi.

Tip:

Nájdite si prosím kvalitnú ryžu bez arzénu, aj malé množstvá sú veľmi škodlivé, hlavne pre deti. Ryža sama o sebe je skvelá a výživná obilnina, problém je, ako sa pestuje. Je náchylná na arzén, a preto je veľmi dôležité ju premývať a ideálne variť s niekoľko väčším objemom vody a potom vodu zliať, aspoň takto sa vyplaví isté množstvo ťažkého kovu.

Zapekaná polenta s hokaidom

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 35 minút

  • 1/2 menšej tekvice (hokaido alebo maslovej tekvice)
  • 1 1/2 šálky kukuričnej polenty
  • 3 šálky vody
  • 1/4 šálky lahôdkového droždia
  • 1 pl čerstvo pomletého ľanu s 3 pl vody
  • 1 čl čiernej soli
  • 1/2 čl mletej kurkumy
  • štipka čierneho korenia
  • mletá rasca

príloha k polente:

  • 1 uvarená cvikla
  • 1 tempeh

možné obmeny:

  • sezónna zelenina uvarená na pare (fazuľové lúsky, sladký zemiak)
  • uvarený cícer
Zapekaná polenta s hokaidom

Postup:

V hrnci dáme variť ošúpanú tekvicu. Trochu cvikle si môžeme šlohnúť z obednajšej polievky, alebo dáme uvariť s trochou soli a mletej rasce. Zapneme rúru na 180 stupňov. Keď je tekvica hotová, zmixujeme ju s 3 šálkami vody na pyré. Pyré preložíme do hrnca, k tomu pridáme polentu, lahôdkové droždie, ľan, soľ, kurkumu a čierne korenie. Polentu treba stále miešať, aby sa nepripiekla. Varíme na miernom ohni 5-7 minút. Ochutnáme, ak treba dochutíme a vylejeme do misy na papier na pečenie a dáme zapiecť na 35 minút. Kým sa polenta pečie, nakrájame tempeh na malé kocky a nasucho opražíme na panvici. Keď bude polenta chytať farbu, je hotová. Ako chladne, tuhne, takže ak si ju nakladáte, možno nebude tak držať tvar, to ale vôbec nevadí, lebo čerstvá je najlepšia. Na to dáme uvarenú cviklu a opražený tempeh.

Tip:

Na vrch namiesto tempehu môžeme dať opražené tekvicové semienka, použiť inú zeleninu na pare, či si dať k tomu kyslú kapustu.

Cviklovo-kapustová polievka zvaná boršč

Tento boršč je kombinácia cvikle a kapusty, zeleniny a paradajkovej omáčky. Keď som ho varila prvýkrát, netušila som aká to bude chuť, keď vznikne táto kombinácia. Peťo, ktorý nemá rád cviklu, sa vyslovene teší, keď varím boršč. Tá paradajková chuť tam urobí svoje čaro, takže ak máte radi paradajky, tento boršč vám bude určite chutiť.

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 20 minút, čas varenia: 40 minút

  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
  • 1 ½ šálky červenej kapusty nakrájanej na prúžky
  • 1 veľká cvikla ošúpaná a nakrájaná na kocky
  • 1 mrkva nakrájaná na kocky
  • 1 petržlen nakrájaný na kocky
  • 500 ml paradajkovej omáčky (alebo domáceho pretlaku)
  • 2 šálky vody (500 ml)
  • 1 čl himalájskej soli
  • čerstvá petržlenová vňať (nemusí byť)
  • 1 pl rastlinnej smotany (ovsená, sójová) – nemusí byť
  • 1 pl oleja (slnečnicového, sezamového)
  • 1/8 čl mletého horčičného semena

Postup:

V hrnci na oleji opražíme cibuľu, cviklu a kapustu. Prilejeme vodu a paradajkovú omáčku a varíme 30 minút, kým cvikla úplne nezmäkne. Ochutíme vňaťou a pri podávaní dáme smotanu a mleté horčičné semeno, ak máme chuť. Podávame s kváskovým alebo plnozrnným chlebom, či posúchom.

Tip:

Dajte tomuto boršču šancu, ozaj je výborný, tá paradajková omáčka mu dodáva perfektnú chuť. U nás ho chlemceme všetci piati. Nezabudnite, že horčičné semeno nedávame pre chuť, ale aby sme aktivovali sulforafán, ktorý pôsobí silno protirakovinotvorne, ale to už sme spomínali aj pri ostatných polievkach, kde sme to pre istotu až trikrát rozpísali podrobne, ale to už určite viete.

Smoothie warrior alias bojovník, žiadny zelenáč

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút

  • 1 ošúpané mango bez kôstky
  • ¼ šálky čučoriedok
  • 3 dcl vody
  • 2 listy čerstvého kelu
  • 1 čl čerstvej kurkumy
  • 1 čl čerstvého zázvoru
  • 1 čl maca prášku (nemusí byť)
  • 1 čl moringa prášku (nemusí byť)
  • 1 čl ľanu (nemusíte vopred pomlieť ak máte vysokovýkonný mixér)

Postup:

Mango je zrelé, keď je mäkké. Vtedy je aj sladučké. Nezrelé je veľmi tvrdé a kyslé, také nekonzumujeme. Všetko spolu zmixujeme vo vysoko výkonnom mixéri. Ak sa potrebujete zahriať, doprajte si viac zázvoru, alebo kajenského korenia. Toto smoothie je ideálne po športovom výkone na rýchle dolpnenie minerálov, elektrolytov.

Tip:

Ak poznáte mladý kokos a náhodou ste nestihli vypiť celú vodu, ktorá je plná elektrolytov, tak si ju tam tiež môžete priliať, dodá tomuto smoothie príjemnú chuť a veľa živín, prípadne aj kokosovú dužinu, tak 2 polievkové lyžice. Ak nemáte možnosť si kúpiť kvalitné mango, tak namočte sušené mango na hodinu do vody a použite to. K tomu však potom prihoďte ešte banán, alebo jablko, aby to bolo pekne krémové.

Fazuľový šalát s opečenou zeleninou

Fazuľový šalát s opraženou zeleninou

Prísady: 

Počet porcií: 2-3, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút (s chystaním vopred)

Šalát:

  • 2 šálky uvarenej farebnej fazule (strakatej, hnedej, čiernej, bielej)
  • 2 šálky uvarenej quinoi s pšenom
  • 1/2 čerstvého kalerábu ( alebo 4 stonky stopkového zeleru)
  • ½ šálky cherry paradajok
  • 1 stredne veľká šalotka
  • 1/4 sladkého zemiaku
  • 1/2 strednej cibule
  • čerstvéhý petržlen (podľa chuti)
  • čerstvá bazalka (podľa chuti)
  • soľ podľa potreby
  • 1/4 čl mletá rasca

Zálievka:

  • 2 čl dižonskej horčice
  • 2 čl balzamikového octu
  • 1 čl provensálskeho korenia
  • čierne korenie podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku

Postup:

Ak nemáme uvarenú fazuľu, ráno dáme namáčať vo veľkom množstve vody. Hodinu pred chystaním tohto šalátu uvaríme fazuľu so soľou. Potom uvaríme obilninu s dvojnásobným množstvom vody a soľou. Medzitým nakrájame kaleráb či stopkový zeler na pásiky, cherry paradajky, šalotku, petržlen, bazalku. Na panvici opražíme sladký zemiak, cibuľu so soľou a rascou, takých 5-7 minút s trochou vody, aby sa to nepripieklo, ale ostalo zároveň chrumkavé. Keď je zelenina hotová, vyberieme a dáme do misky. Keď je obilnina hotová, necháme vychladnúť, pridáme do misky fazuľu, paradajku, šalotku a bylinky. Premiešame a polejeme zálievkou. Zálievku nachystáme tak, že v miske zmiešame všetky prísady a poriadne premiešame. K tomu nabok pridáme opraženú zeleninu a na pásiky nakrájaný kaleráb.

Fazuľový šalát s opraženou zeleninou

Tip:

Namiesto fazule možete použiť šošovicu, tá je uvarená rýchlejšie, takisto sú rôzne druhy, čierna, hnedá, či zelená. Môžete ho podávať aj nastudeno. Prípadne dať len strukovinu a obilninu vynechať, vtedy sa k tomu hodia čapati placky, pečené krekry zo semienok, či zeleninový posúch.

Špenátový quiche

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 40-50 minút

Cesto:

  • 1 pl čerstvo pomletého ľanu s 3 pl vody, zmiešané dokopy
  • 1 šálka pomletých mandlí na múku (alebo vločiek, ak chcete menej tuku)
  • 1 šálka pomletých pohánkových vločiek na múku
  • 1 čl sušeného petrželnu
  • 1 čl sušeného oregana
  • ½ čl soli
  • 3 pl vody (podľa potreby), ak všetko použijete len vločky, tak cca 7 pl vody

Na quiche:

  • 1 1/2 šálky cícerovej múky
  • 1 posekaná cibuľa nadrobno
  • 2 červené papriky
  • ½ šálky čerstvej bazalky najemno posekanej
  • ⅓ šálky pokrájaných sušených paradajok (nemusí byť)
  • 1 šálka baby špenátu
  • 2 pl lahôdkového droždia
  • 2 pl rastlinného oleja
  • 1 pl tapiokového škrobu/múky
  • 1 čl sušeného oregana
  • 1 čl soli
  • čierne korenie
  • mletá paprika na dochutenie
Špenátový bezlepkový tofu quiche

Postup:

Príprava korpusu:

Nachystáme si formu približne s priemerom 20 cm a zapneme rúru na 180 stupňov. Vymastíme, aby sa quiche nelepil na fomru, alebo položíme papier na pečenie. Všetky prísady v miske spolu zmiešame a natlačíme do formy, boky vytiahneme vyššie, aby držali plnku pokope. Ak nechceme použiť orechy, môžeme použiť múku, či ovsené, pšenové vločky, možno bude treba pridať pár lyžíc vody, aby vznikla kompaktná hmota. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme 10 minút.

Plnka:

Ako sa pečie korpus, chystáme si plnku. V miske zmiešame 1 1/2 cícerovej múky s 2 1/2 šálky vody, tapiokovým škrobom a soľou a necháme postáť. Na panvici opražíme cibuľu, cesnak, šampiňóny, a špenát. Keď je zelenina hotová, primiešame cícerovú zmes a ostatné prísady, ochutnáme a prípadne dochutíme. Zmes vylejeme na korpus. Pečieme okolo 30-40 minút. Keď je quiche hotový, vrchná časť plnky je tuhá. Vyložíme a necháme vychladnúť, aby sa dobre krájal. Teplý sa môže trochu drobiť, ale nebojte sa. Keď vychladne, stuhne a pôjde to ako po masle. V chladničke vydrží 2-3 dni.

Tip:

Okrem špenátu, zeleninu môžete meniť podľa stavu vašej chladničky, cukina, tekvica, brokolica, karfiol, stačí len uvariť na pare, popučiť trochu vidličkou, aby tam neboli veľké kusy a máte úplne iný quiche.

Cesto môžete tiež obmieňať a namiesto orechov a vločiek môžete použiť uvarenú quinou, pomletý ľan s vodou a soľou. Bude to spolu držať vďaka ľanovému semienku, ale nie je to také klasické cesto, za to však veľmi chutné.