;

Zeleninová miso polievka

Zeleninová miso polievka je taký širší pojem u nás. Je to vlastne zelenina, čo máme poruke a k tomu pridáme nakoniec miso. Miso je fermentovaná pasta z ryže, jačmeňa, či sóje. V zime výborne zahreje organizmus, používa sa ako liek pri nachladnutiach, chrípke. Miso je zdrojom aminokyselín. Viaže na seba ťažké kovy a odvádza ich z tela. Miso skladujeme po otvorení v chlaničke, vydrží niekoľko mesiacov.

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút

  • 1 šálka bielej kapusty nakrájanej nadrobno
  • 1 šálka karfiolu
  • 1 mkrva nakrájanej na kocky
  • 1/2 petržlenu nakrájaného na kocky
  • 1/2 šálky kelu
  • 1/2 čl čiernej soli
  • 1 pl miso pasty
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Vo väčšom hrnci uvaríme všetku zeleninu s 2 šálkami vody korením a soľou. Keď je polievka hotová, odstavíme a primiešame miso pastu. Aby sme mali istotu, že sa pekne rozpustí, zvykneme ju v pohári rozmiešať s trochou horúcej vody a potom to prelejeme do polievky.

Tip

Sem tam si ešte prihodíme wakame riasy, či arame, alebo posypeme jemne nori vločkami. Všetky tieto riasy sú dosť slané, preto ak vieme, že ich použijeme, dáme menej soli.

Dobrú chuť!

Praženica bez tofu s čapatí plackami

Praženica so šampiňómni a tofu

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 10 minút, čas tuhnutia: 1 hodina

Praženica:

  • 1 šálka cícerovej múky
  • 1 1/2 šálky vody
  • 2-3 šampiňóny
  • 1/4 menšej cibule
  • 1/2 čl mletej sladkej papriky (alebo údenej)
  • 1/2 čl čiernej soli (má vajíčkovú chuť kvôli vysokému obsahu síry)
  • 1/2 čl mletej kurkumy
  • štipka mletého čierneho korenia

Čapati placky:

  • 2 šálky celozrnnej špaldovej múky (alebo cícerovej pre bezlepkovú verziu)
  • 150 ml vlažnej vody
  • 1/4 čl čiernej soli

Postup:

Praženica:

V miske zmiešame 1/2 šálky vody s cícerovou múkou. Dáme variť v menšom hrnci so zvyšnou vodou a soľou. Varíme 5 minút, treba stále miešať, aby sa nepripiekla. Vylejeme hmotu do sklenej nádoby a odložíme do chladničky na hodinu. Zmes stuhne na placku, ktorú veľmi ľahko vyklopíme zo sklenej nádoby. Placku vyberieme, pučidlom na zemiaky roztlačíme na drobné kúsky. Na panvici opražíme pokrájané šampiňóny, cibuľu a pridáme cícerovú praženicu s trochou vody (3-5 pl), pridáme korenie a soľ. Miešame pár minút, kým sa voda vstrebe. Dáme do misiek a podávame.

Čapati placky:

Zmiešame múku so soľou a prilievame postupne vodu. Cesto má byť tuhé, taký bochník. Lepšie sa s cestom pracuje, keď hodinku postojí, ale máme odskúšané čapati placky bez odstátia a pekne to šlo aj tak. Ak na to náhodou myslíme, tak robíme vopred, cesto zabalíme do utierky, aby neschlo a dáme odpočívať takto do chladničky. Môže tam byť aj cez noc. Rozdelíme na 10 častí a buď vyvaľkáme placky, alebo ich vyformujeme rukou. Čo je vám pohodlnejšie. Niekedy ich dokonca robíme tak, že bochník ostrým nožom nakrájam na tenké plátky a tie priamo opražíme a mám tak čisté ruky a nič netreba vaľkať. Vyzerá to potom skôr ako opražený krajec chleba než placka, čo nám vôbec neprekáža. To je základný recept na čapati placky, môžeme ich ozvláštniť ešte sušenými bylinkami ako oregano, majoránka, tymián, či rozmarín, prípadne cesnakom.

Tip:

Sem tam ešte pridáme do praženice nakrájané kyslé uhorky, zelený hrášok, či kukuricu.

Enchillada penne

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 15 minút

  • 500g balenie cestovín penne (pre bezlepkovú verziu použijeme kukuričné, cícerové, hrachové, šošovicové)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ½ šálky nakrájanej cibule
  • 1 ¼ šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 2 ¼ šálky paradajkového pretlaku (500 ml, ak je sezóna paradajok, tak 5-7 veľkých ošúpaných paradajok)
  • 2 šálky uvarenej šošovice
  • ¼ šálky lahôdkového droždia
  • 2 pl celozrnnej špaldovej múky (alebo 1 pl arowrootu, tapiokového škrobu pre bezlepkovú verziu)
  • ½ čl rímskej rasce
  • ½ čl himalájskej soli
  • ½ čl mletej papriky
  • mleté čierne korenie
  • ½ šálky čerstvého korianderu (2 čl sušeného)

Postup:

Ak nemáte uvarenú šošovicu, hodinu vopred ju môžete namočiť do vody a potom uvariť. Strukoviny sa oveľa rýchlejšie uvaria, ak ich vopred namočíme, netvoria potom zbytočné plyny. Môžete ich variť samostatne, alebo aj spolu s omáčkou.

Dáme variť cestoviny.  Medzitým v ďalšom hrnci s trochou vody (¼ šálky) upražíme cibuľu, cesnak. Pridáme paradajkový pretlak a zeleninový vývar (alebo vodu). K tomu pridáme všetky ostatné suroviny, korenie, soľ a varíme 15 minút. Keď je omáčka hotová, zmiešame s penne a podávame s čerstvým šalátom, nakrájaným avokádom, môžeme ešte posypať lahôdkovým droždím.

Tip

Keď je sezóna môžeme pridať stonkový zeler, červenú papriku, cukinu. My si sem tam ešte k tomu pokrájame tofu na kocky.

Dobrú chuť!

Paprikovo-kapustová omáčka s pšenom a opraženým tofu

Paprikovo-kapustová omáčka s pšenom a opraženým tofu

Prísady: 

Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút

  • 1 červená paprika
  • 1 šálka bielej kapusty
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 1/2 šálky uvareného pšena (1/2 šálky neuvareného)
  • 1 balenie bieleho tofu
  • 2 pl sójovej omáčky (tamari)
  • 1 čl arowrootu (alebo tapiokového škrobu)
  • 1 čl soli
  • 1 čl sezamového oleja (slnečnicového, olivového)
  • 1/2 čl kurkumy
  • 1/2 čl mletého zázvoru
  • 1/2 čl rímskej rasce (alebo obyčajnej rasce)
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Najprv uvaríme pšeno. Dáme do hrnca pšeno a zalejeme ho dva a pol násobným množstvom vriacej vody, teda 1 1/2 šálkou vody, pridáme k tomu trochu soli. Necháme prevrieť, stíšime plameň a necháme variť okolo 10 minút, potom vypneme a necháme dôjsť. Medzitým na teflónovej panvici nasucho opražíme biele tofu pokvapkané sójovou omáčkou. Vyberieme a odložíme nabok. V tej istej panvici opražíme na oleji cibuľu, kapustu a papriku pokrájanú na pásiky, po chvíli prilejeme zopár polievkových lyžíc vody, aby sa zelenina nepripiekla. Pridáme soľ a korenie a miešame. Po 5-7 minútach je zelenina hotová, pridáme arowroot zmiešaný s pár lyžicami vody a zalejeme zeleninu, aby nám to pekne zhustlo. Ak je to príliš husté, prilejte po troche vodu. Na záver pridáme k zelenine tofu a môžeme podávať.

Tip

Bielu kapustu môžete zameniť za červenú a zvýšite si tak hodnotu antioxidantov. Pre alternatívu bez sóje môžete použiť robi oválky, a pre bezlepkovú alternatívu uvarenú maslovú fazuľu.

Dobrú chuť!

Fazuľový kotlíkový guláš

Kotlíkový fazuľový guláš

Tento kotlíkový guláš pravidelne varíme na veľké oslavy. Ak uvaríme dopredu fazuľu, tak je to šup šup. Niekedy len fazuľu namočíme a varíme ju v kotli, tak nasiakne všetkými koreniami a chuťami a je to ešte lepšie. Výborne sa k tomuto gulášu hodí kváskový chlieb, krekry, prípadne knedľa. Na všetko už recept sú tu, len si vyberte.

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút, chystanie vopred 2 hodiny

  • 2 šálky rôznorodej fazule (alebo bielej, maslovej, akú máte radi)
  • 3 zemiaky nakrájané na kocky (alebo batáty)
  • 1 posekaná cibuľa
  • 1 mrkva nakrájaná na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku (ak jete cesnak)
  • ½ šálky červenej šošovice
  • 1 čl soli
  • 1 čl majoránky
  • 1 čl mletej rasce
  • ½ čl kurkumy
  • 1 čl mletej papriky

Postup:

Fazuľu namočíme do vody na noc. Podstatne rýchlejšie sa potom uvarí. Tento krok doma nikdy nevynechávame. V menšom hrnci dáme variť vodu, fazuľu a soľ. Varíme na miernom ohni. Fazuľu dávame variť hneď ráno, aby už bola uvarená, keď buďeme chystať obed. Tak je obed hotový za 20 minút. Vo väčšom hrnci dáme variť ostatné suroviny s 2 šálkami vody a pridáme aj fazuľu. Netreba vela vody, zelenina pustí vodu, chceme hustý, sýty guláš.

Tip:

Namiesto zemiakov môžeme dať aj sladké zemiaky, alebo odoberieme časť uvarenej zeleniny a zmixujeme dohladka a prilejeme naspäť ku gulášu. V sezóne paradajok a paprík, pridávame hojne aj tie, prípadne cukinu, vlastne čokoľvek, na čo máme chuť.

Čučoriedkové muffiny s quinou

Čuročierkové muffiny s quinou

Prísady: 

Počet porcií: 12 väčších muffinov, čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 30 minút

  • 1 ¼ šálky jablkovej výživy (alebo zmixované 1-2 jablká)
  • ⅓ šálky rastlinného mlieka (ovsené, mandľové, sójové)
  • 1/2 šálky datľového sirupu (alebo 1 šálka datlí zmixovaných s mliekom na krém)
  • 3 pl ľanového semienka s 6 pl vody
  • 1 čl mletej škorice
  • 1 čl vanilky
  • 1 1/2 čl prášku do pečiva
  • ½ čl soli
  • 1 ½ šálky uvarenej quinoi (½ šálky neuvarenej)
  • 1 ⅓ šálky ovsených vločiek pomletých na múku
  • 1 šálka čučoriedok

Postup:

Zmixujeme ľan na múku a zmiešame s vodou. Ovsené vločky, ani quinou netreba mixovať, je ich potom cítiť, čo je veľmi fajn. Ak by vám to však prekážalo, tak vločky pomelieme v kávovom mlynčeku na kávu a quinou s jablkovou výživou na krém. V miske zmiešame všetky suroviny a ochutnáme, prípadne dosladíme. Čučoriedky pridáme na záver. Naplníme formičky na muffiny do 3/4 a dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 minút. Muffiny sú hotové, keď sú zvrchu dozlata a zvnútra suché (otestujeme špáratkom). Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť aspoň 15 minút.

Tip:

Do polovice cesta sme primiešali karob, ale môžete pridať aj strúhaný kokos, či posekané orechy.

Dobrú chuť!

Datľové nepečené kocky z 5 prísad

Ani sme nečakali, že tieto kocky budú mať taký úspech. Päť prísad a vyčaríte z toho 3 vrstvy. Hm, ozaj? Áno, ozaj. Tiež nás to prekvapilo, ale je to taký svieži ľahký nepečený koláčik. Podobá sa nám na raw koláče, ktoré sú ale plné orechov a kokosového oleja a tak sme orechy zamenili za vločky a kokosový olej nepoužívame vôbec. Prečo sme ho vypustili sa podrobne dočítate v téme dňa. Ale keď sme si prečítali zopár nedávno vydaných vedeckých článkov, z akých mastných kyselín sa skladá a ako sa v tele správajú tie, o ktorých sme si mysleli, že sú prospešné, nemali sme inú možnosť. Museli sme sa nadobro rozlúčiť. A tak vymýšľame takéto nízkotučné a zároveň chutné dezerty, čo chutia aj našim trom krpcom.

Prísady: 

počer porcií: 8-10 kociek, čas prípravy: 20 minút, čas tuhnutia: 2 hodiny

Korpus:

  • 1 ½ šálky mandlí
  • 1 ½ šálky ovsených vločiek
  • ½ čl soli
  • ¾ šálky iránskych datlí (10 medjool datlí)
  • ¼ šálky rastlinného mlieka

Plnka:

  • 2 ½ šálky iránskych datlí (25 medjool)
  • ½ šálky vody

Postup:

Vo food procesore zmixujeme mandle, vločky a soľ. Pridáme datle a mlieko. Mixujeme až sa nám vytvorí kompaktná hmota. Do formy cca 20×20 cm dáme papier na pečenie a natlačíme korpus. Odložíme tak 1/2 šálky bokom. To budeme potrebovať ako posýpku navrch.

Plnku spravíme tak, že zmixujeme datle a vodu. Ak nemáme výkonný mixér, tak datle namočíme do veľmi teplej vody, aby zmäkli na 1 hodinu. Hotovú plnku natrieme na korpus, posypeme zvyšnou drobenicou a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny, ideálne cez noc.

Potom sa krásne tieto datlové kocky krájajú.

Tip:

Ak sa extra ponáhľate, prelejte datle vriacou vodou a zmäknú do pár minút a potom zmixujte.

Dobrú chuť!

Raw snickers tyčinky

Jooooj, toto je hriešne dobrý dezert! Nie je úplne raw, lebo sú tam ovsené vločky, ale nechceli sme, aby to bolo mega sýte, tak sme orechy zamenili za ovsené vločky a zistili sme, že je to vlastne takto chutnejšie. Aj keď v plnke je arašidové maslo a orechy a čokoláda tiež nie je bez tuku, tak si toho radšej spravte menej. Keď už teda padne celý plech, nech je to taký malý plech! 

Prísady: 

Počet porcií: 10, čas prípravy: 10 minút, čas tuhnutia: 2 hodiny

Základ:

  • 1 ½ šálky mletých ovsených vločiek na múku
  • 3 pl rozpusteného kakaového masla
  • 3 pl javorového sirupu (alebo iného tekutého sladidla)
  • 1 pl pomletého ľanu
  • vanilka
  • štipka soli

Plnka:

  • 1-2 pl arašidového masla
  • 10 vlašských orechov

Čokoláda:

  • 1/2 šálky kakaovej hmoty (100% čokoláda)
  • 1/2 šálka kakaového masla
  • 1/4-1/2 šálky rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ovsené)
  • 2-4 pl cukru na dosladenie (xylitol, cukor z kokosových kvetov)
Raw snickers tyčinky

Postup:

Nachystáme si základ. Pomleté ovsené vločky a ľan zmiešame s kakaovým maslom a sirupom. Vytvoríme kompaktnú hmotu, ktorú dáme stuhnúť do mrazničky, kým si nachystáme zvyšok. Zatiaľ si nachystáme čokoládu. Na veľmi malom ohni rozpustíme v hrnci prísady na čokoládu a stále miešame, aby sa nepripiekla. Keď je roztopená a úplne premiešaná, odstavíme z ohňa.

Vyberieme z mrazničky základ a nakrájame na tyčinky približne 1,5 cm široké a 4-5 cm dlhé.

Na každú tyčinku dáme trochu arašidového masla a pár vlašských orechov.

Dáme opäť do mrazničky aspoň na 10-20 minút.  Keď budeme polievať snickers tyčinky čokoládou, nech čokoláda nestečie.

Opatrne polievkovou lyžicou naberieme čokoládu a polievame jednotlivé tyčinky, môžeme to robiť na etapy. Polejeme jedenkrát, dáme na chvíľu stuhnúť do mrazu a polejeme druhýkrát, ak chceme hrubšiu vrstvu čokolády, ak sa ponáhľame, polejeme len jedenkrát, alebo tyčinky namáčame do nádoby s čokoládou, čo je pre nás rýchlejšie.

Tip:

Ak nemáte poruke kakaovú hmotu, použite kakaový prášok a kakaové maslo, alebo karobový prášok.

Dobrú chuť!

Karobový hutný sladký chlieb ku káve

Špaldová kávička a k tomu tento dezert spolu s vyloženými nohami po nedeľňajšom obede, to je presne to, čo od tohto sladkého chlebu môžete očakávať. Pohodu. Veľmi dobrý je aj tak sám s nejakým džemom, ak ho polejete čokoládou stane sa z neho luxusný koláč. 

Prísady: 

Počet porcií: 12 kusov, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia 45 minút

  • 3 šálky celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 1 1/2 šálky rastlinného mlieka (ovsené, sójové, mandľové)
  • 1/2 šálky datľového sirupu
  • 1/4 šálky karobu
  • 1 jablko
  • 2 čl kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 čl škorice

Postup:

Vyhrejeme rúru na 180 stupňov. Suché prísady spolu zmiešame v jednej miske. V inej vyššej násobe zmixujeme jablko, mlieko, datľový sirup a prilejeme k suchým prísadám. Vylejeme do formy 10×20 cm a dáme piecť na 40-50 minút. Otestujeme, či je hotový, vyberieme a necháme vychladnúť. Nakrájame a podávame s čajom, či špaldovou kávou, napríklad.

Tip:

Celkom by sa do cesta hodili aj nejaké vlašské orechy, tekvica, či slnečnica, aby bol chrumkavejší.

Dobrú chuť!

Jemný čokoládovo-tekvicový koláč bez cukru

Jemný čokoládovo-tekvicový koláčik

Ľahký, chuťovo veľmi zaujímavý koláčik, ktorý vás určite osloví. Tekvica je v v zimnom období dostupná bežne, najviac sa nám sem hodila maslová tekvica. Hokaido je trochu chuťovo výraznejšie, tak si vyberte, čo vás viac osloví. 

Prísady: 

Počet porcií: 12 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 20 minút, čas tuhnutia: 1 hodinu

Korpus:

  • 1 1/4 šálky ovsených vločiek
  • 1/2 šálky mandlí
  • 1/2 šálky datľového sirupu
  • 1/2 čl škorice

Plnka:

  • 500 g uvarenej tekvice na pyré
  • 1 šálka datľovej pasty (postup nižšie)
  • 1/4 kakaového prášku
  • 1/4 šálky rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ovsené)
  • 1/2 šálky posekaných vlašských orechov (na posypanie)

Postup:

Korpus:

Zapneme rúru na 180 stupňov. Ovsené vločky a mandle zmixujeme vo food procesore a pridáme datľový sirup. Keď nám vznikne kompaktná hmota, natlačíme do tortovej formy na papier na pečenie, časť cesta dáme aj na okraje a zapečieme 20 minút v rúre.

Plnka:

V hrnci uvaríme tekvicu 15 minút. Madzitým si nachystáme datľovú pastu. Datľovú pastu si viete vyrobiť aj sami z 500 g datlí a 250 ml vody. Datle namočíme do vody na pár hodín (alebo prelejeme vriacou vodu a počkáme pár minút), aby zmäkli, vodu zlejeme a zmixujeme s 250 ml vody na pastu. Keď je uvarená, všetky prísady okrem vlašských orechov zmixujeme na hladký krém. Natrieme na plnku a dáme schladiť na hodinu do chladničky. Ak chceme, na záver posypeme posekanými vlašskými orechami a podávame.

Tip:

Kakaový prášok môžete zameniť za karobový prášok.

Dobrú chuť!