;

Mix cookies z orechov a semienok

Veľmi jednoduchá obmena klasických cookies, kde namiesto oleja sme použili orechové maslo. Je to zmes olejnatých semien a ovsených vločiek, ak zoženiete bezlepkové, je to pochúťka aj pre celiatikov. Je to taká rýchlovka, deti ich milujú.

Prísady: 

Počet porcií: 20, čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 15 minút

Suché prísady:

  • 1 ½ šálky jemných ovsených vločiek pomletých na múku
  • ½ šálky jemných ovsených vločiek
  • ½ šálky madľových hoblín
  • ¼ šálky xylitolu (alebo cukru z kokosových kvetov)
  • ¼ šálky strúhaného kokosu
  • 2 pl slnečnicových semien
  • 2 pl sezamových semien
  • 2 pl chia semien
  • 1 čl mletej škorice
  • 1 čl vanilky
  • ½ čl soli
  • ½ čl prášku na pečenie
  • ½ čl jedlej sódy
  • 1 pl mletého ľanu s 3 pl vody
  • ¼ šálky orechového masla
  • ¼ šálky datľového sirupu (alebo iného tekutého sladidla)
Mix cookies z orechov a semieno

Postup:

Zapneme rúru na 180 stupňov. V malej miske zmiešame pomletý ľan a vodu a necháme 5 minút postáť. Vo väčšej miske zmiešame všetky suché prísady. V ďalšej miske zmiešame mokré prísady aj s ľanovou hmotou a potom všetko spojíme. Na papier na pečenie nakladáme 1-2 polievkové lyžice, podľa toho, aké veľké cookies chceme a dáme piecť na 15 minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Ako vychladnú ešte stuhnú, takže sa nebojte, keď vám pripadajú také jemné, keď ich vyberáte z rúry. Ak nemáte všetky typy semienok doma, nevadí. Dajte čo máte, alebo nedajte tie, ktoré nemáte radi. A pridajte tie, čo vám chutia. Zachovajte však pomer, ak vám napríklad nechutí kokos, tak namiesto ¼ šálky kokosu použite niečo iné, čo radi máte. Tak predídete tomu, že hmota bude príliš mokrá a cookies by neboli také chrumkavé a lahodné. A to by bola teda škoda!

 

Tip:

Dobrú chuť!

 

Krémová brokolicová polievka s posúchom

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút, čas pečenia: 30 minút

Brokolicový krém:

  • 1 stredná brokolica
  • 1 šálka maslovej tekvice
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku (iba ak máte radi cesnak)
  • ½ šálky červenej šošovice
  • 1 šálka rastlinného mlieka (ovsené, špaldové, mandľové, sójové)
  • 1 čl soli
  • 1 čl zázvoru
  • ½ čl rasce
  • ½ čl kurkumy

Posúch:

  • 500 g celozrnnej špaldovej múky
  • 300 ml zmixovanej brokolicovej polievky s vodou (2 naberačky s trochou vody)
  • 1 čl soli
  • 1 čl mletej rasce
  • ½ čl sušeného oregana
  • ½ čl sušenej majoránky

Postup:

Brokolicový krém:

Ošúpeme cibuľu a maslovú tekvicu. Všetku zeleninu, šošovicu a korenie dáme do hrnca a varíme s 2 šálkami vody. Zelenina nemusí byť celá ponorená do vody. Uvarí sa skôr a je chutnejšia, varí sa 10-15 minút. Na záver prilejeme mlieko a ponorným mixérom zmixujeme polievku na krém, alebo necháme časť nerozmixovanú, podľa toho, čo máme radšej.

Posúch:

V miske zmiešame suché prísady (múku, soľ, rascu, oregano) a premiešame. K suchým prísadám pridáme rozmixovanú polievku. Poriadne vymiesime cesto a rozdelíme na 2 časti. Na 2 plechy dáme papier na pečenie a porozotierame rukami na veľkosť plechu. Keď ich namočíme do vody, ide to veľmi ľahko a cesto sa nelepí. Potom natrieme majonézou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 25-30 minút. Ak rúra nepečie rovnomerne po 15 minútach prehodíme plechy. Ak je vidlička čistá, keď skúsime cesto, posúch je hotový.

Tip:

Namiesto mlieka môžete použiť aj rastlinnú smotanu, vo veľkých reťazcoch už bežne nájdete ovsenú, ryžovú, či sójovú. Na posúch sa hodí takisto lahôdkové droždie, či možete potrieť ešte rastlinnou smotanou, ak chcete smotanový posúch.

Dobrú chuť!

8 minútový dál

8-minútový dál

Prísady: 

Počet porcií: 2 väčšie porcie, čas prípravy: 8 minút, čas varenia: 8 minút

  • 1 veľká cibuľa
  • 1 šálka uvarenej šošovice (červená, alebo hnedá)
  • 1 šálka baby špenátu (alebo kučeravého kelu)
  • 1 stredná mrkva (alebo 1/2 sladkého zemiaku)
  • 1 pl arowrootu (alebo tapiokového škrobu, či múky)
  • 1 čl kurkumy
  • 1 čl rímskej rasce
  • 1 čl soli
  • ½ čl mletého zázvoru
  • kajenské korenie (podľa chuti)
  • čierne korenie (podľa chuti)
  • 2 čl sezamového oleja (alebo iného rastlinného)
  • 1-2 šálky vody
  • 1 1/2 šálky uvareného bulguru s quinou (1/2 šálky neuvareného)
  • 1/2 tofu pokrájaného na kocky (navyše)

Postup:

Nasekáme cibuľu, nakrájanmé mrkvu na kocky a na oleji opražíme. Po 2-3 minútach pridáme šošovicu a 1 šálku vody. Miešame, pridáme korenie, soľ. Arowroot zmiešame s 1/4 šálkou vody v pohári a prilejeme a za stáleho miešania dovaríme. Zmes vďaka arowrootu zhustne. Je to zdravšia alternatíva ku kukuričnému škrobu, bežne dostanete v bio obchode. Namiesto arowrootu sa dá použiť tapioková múka/škrob v takom istom pomere. Keď je mrkva hotová, vypneme a podávame. Ak nemáte hotovú obilninu, či šošovicu, bude to trvať o 10 minút viac. Začnite najprv tým, že dáte variť obilninu. Červená šošovica je uvarená veľmi rýchlo, dajte ju na panvicu spolu so zeleninou s trochou vody.

Tip:

Pre bezlepkovú vezriu bulgur zameňte za pšeno, či ryžu, ak máte dobrý zdroj. Problém s ryžou je, že obsahuje veľa arzénu a tak treba nájsť vhodný zdroj, o ktorom viete, že ju neobsahuje. Aj preto tu nenájdete odporúčania na ryžu, žiaľ veľmi často obsahuje veľké množstva tohto ťažkého kovu, ktorý je nebezpečný v akomkoľvek množstve, hlavne pre deti.

Dobrú chuť!

8-minútový dál

Polievka zo sladkých zemiakov, škoricou a zázvorom

Veľmi chutná zimná polievka, ktorá vás zahreje nielen v zime. Prísady k tejto zelenine nájdete v obchodoch celoročne. Ak máte možnosť pestovať si zeleninu, vyskúšajte napríklad sladké zemiaky. Celkom ľahko sa dajú vypestovať, my sme ich minulý rok zasadili dosť neskoro len pár a napriek tomu sa ujali a zopár sme vypestovali. Toho roku ideme vyskúšať ich zasadiť v riadnom termíne a podstatne viac. Veľmi nám chutia v polievke, pečené, do omáčok, v koláčoch a ak vieme, radi si ich vypestujeme sami.

Prísady: 

Počet porcií: 4, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 15 minút

  • 1 veľká cibuľa, ošúpaná a nakrájaná na kocky
  • 1 pl postrúhaného čerstvého zázvoru (v kauflande, či biolande majú európsky)
  • 1 pl tymiánu
  • ½ čl strúhaného muškátového orecha
  • 1 čl mletej škorice
  • 2 veľké sladké zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
  • 4 šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
  • šťava z 1/2 pomaranča (nemusí byť)
  • 1 šálka rastlinného mlieka (sójové, ovsené, mandľové)
  • štipka mletého čierneho korenia
Polievka so sladkých zemiakov, škoricou a zázvorom

Postup:

V minimálnom množstve vody opražíme cibuľu pár minút a pridáme korenie, soľ. Podlejeme vývarom a pridáme sladké zemiaky a ak chceme tak aj pomarančovú šťavu. Varíme 15 minút, potom prilejeme rastlinné mlieko, zmixujeme na hladký krém a podávame.

Tip

Ak máte poruke len 1 sladký zemiak, druhý môžete nahradiť maslovou tekvicou.

Dobrú chuť!

Domáce chrumkavé musli s jogurtom

Prísady: 

Počet porcií: 5 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 60 minút

  • 1 rastlinný jogurt (domáci, alebo kupovaný alpro, provamel sú chutné)
  • 2 šálky jemných ovsených vločiek
  • 1/4 šálky nasekaných mandlí
  • ¼ šálky lúpaných konopných semienok (nemusí byť)
  • 1/4 šálky nevareného pšena
  • 2 pl tahini (alebo iného orechového masla, napríklad mandľového, arašidového)
  • 1 zmixované jablko aj so šupkou
  • ½ šálky sušených datlí (namočené do vody na 30 minút)
  • 1/4 šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok (či iného bobuľového ovocia)
  • 10 datlí
  • 1 čl škorice
  • ½ čl klinčeku
  • ½ čl zázvoru
  • ¼ čl soli
Domáce chrumkavé musli s jogurtom

Postup:

Zapneme rúru na 130 stupňov. Zmiešame suché prísady v jednej miske. Vo vyššej nádobe ponorným mixérom zmixujeme jablko a datle. Na začiatku treba trochu pritlačiť, kým jablko pustí vodu a potom to už ide veľmi ľahko. Nepridávame vodu, trochu to trvá, ale netreba vodu žiadnu, potom by neboli chrumkavé musli. Pridáme ešte orechové maslo, premiešame a vlejeme mokrú zmes k suchej a premiešame. Na plech dáme papier a na neho porozotierame čo najviac zmes a pečieme približne hodinu. V rúre sem tam poprehadzujeme zmes, nech je zo všetkých strán chrumkavá. A vtedy vyberieme z rúry. Keď si chystáme takýto domáci pohár, vrstvíme 2 lyžice musli, 2 lyžice jogurtu, 1 lyžica čučoriedok, opäť jogurt, musli a takto to striedame, až naplníme pohár. Zavrieme, dáme do chladničky a ráno cestou do práce si ho hlavne nezabudneme vybrať a nabaliť so sebou.

Musli môžeme však jesť aj samotné, alebo len s rastlinným jogurtom, mliekom, či cez noc namočenými vločkami, alebo chia pudingom.

Tip:

Pšeno sa dá nahradiť quinou, môžete pridať strúhaný kokos, hrozienka, či iné orechy. Pre bezlepkovú alternatívu ovsené vločky nahraďte pohánkovými, pšenovými, či ovsenými bez lepku.

Dobrú chuť!

Quinoa karbonátky s ružičkovým kelom a rukolou

Quinoa karbonátky s ružičkovým kelom a rukolou

Perfektne chrumkavé quinoa karbonátky určite vyskúšajte. Veľmi sa hodia s varenou, ale aj čerstvou zeleninou. V lete si ich môžete dať aj ako prílohu k veľkému čerstvému šalátu. Je to totálna mňamka!

Prísady: 

Počet porcií: 10-15 kusov, čas prípravy: 20 minút, čas varenia, pečenia: 25 minút

  • 1 ½ šálky uvarenej quinoi
  • 2 pl pomletého ľanu s 6 pl vody
  • 1 šálka najemno nasekaného kelu bez stonky
  • ½ šálky pomletých ovsených vločiek
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 pl najemno posekanej cibule (navyše, nemusí byť)
  • ¼ šálky čerstvej najemno posekanej bazalky
  • ¼ šálky slnečnicových semienok (navyše, nemusí byť)
  • ¼ šálky posekaných sušených paradajok (navyše, nemusí byť)
  • ½ šálky najemno postrúhaného hokaida (sladkého zemiaku)
  • sladká paprika na dochutenie
  • 2 pl celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • ½ čl soli
  • ¼ šálky vody
  • 2 šálky ružičkového kelu
  • 2 šálky čerstvej rukoly
  • 4 cherry paradajky
  • 1/2 cibule

Postup:

Pomiešame pomletý ľan s vodou, nechať odstáť pár minút, vznikne lepkavá hmota, ktorá pomáha držať pokope karbonátky. Zmiešame suché prísady v miske. V druhej miske mokré prísady. Potom zmiešame spolu. Vytvoríme karbonátky, dáme na papier na pečenie na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 10-15 minút, opatrne pretočíme a pečieme ešte 10 minút, dozlata. Medzitým uvaríme v hrnci ružičkový kel s cibuľou a soľou. Na tanier poukladáme čerstvú rukolu, k tomu dáme uvarený ružičkový kel, môžeme pokvapkať sójovou omáčkou a k tomu pridáme karbonátky.

Tip:

Výborne sa hodia tieto karbonátky k pečenej zelenine, alebo len tak s nátierkou podľa chuti.

Dobrú chuť!

Budha miska

Budha miska plná zeleniny

Jednoduchý, nenáročný obed, za to pekne rôznofarebný, ktorý si podľa zásob vašej špajzy viete obmieňať. Prirodzene bezlepkový, s quinou, jednou z najkvalitnejších obilnín, ktorá obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.

Prísady: 

Počet porcií: Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút

  •  1 šálka neuuvarenej quinoi (3 šálky uvarenej)
  • 2 šálky maslovej tekvice nakrájanej na kocky
  • 1 1/2 šálky uvarenej tmavej fazule
  • 1 šálka natrúhanej červenej kapusty (či zeleniny podľa vašej chuti, červená kapusta je však nabitá antioxidantami, odporúčam nevynechať, ale skamošiť sa s ňou dosť vážne)
  • 1 cibuľa
  • 1 tofu (lahôdkové, údené – vynechajte ak nechcete sóju)

Postup:

V hrnci uvaríme quinou (v pomere s 2 šálkami vody). Na panvici opražíme na vode maslovú tekvicu, kapustu, cibuľu a tofu. Dá sa to robiť aj súbežne na panvici, nepremiešame spolu, ale necháme len vedľa seba také 4 kôpky, tieto prísady sa akurát zmestia na väčšiu panvicu. Do misky dáme dokola kôpky uvarenej quinoi, zeleniny, fazule a tofu.

Tip:

Hodí sa k tomu nátierka huhmus (ak sa vám nechce robiť domáci, v obchode sa dá zohnať výborný od luntera)

Dobrú chuť!

Polievka z mungo fazule

Mungo fazule sú ešte lepšie ak ich predtým namočíte a naklíčite. Stačí na to trochu dopredu myslieť, klíčením zvýšite výživovú hodnotu. Môžete na záver pridať za hrsť čerstvých, chutia tak trochu ako hrach. 

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 15 minút (s chystaním vopred)

  • 1 šálka namočenej mungo fazule
  • 2 šálky pokrájaného kelu
  • 1 menšia posekaná cibuľa
  • 1 čl kurkumy
  • 1 čl rímskej rasce (alebo obyčajnej rasce)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • umeocot na dochutenie (pozor je veľmi slaný)
  • 1/8 čl pomletého horčičného semena (áno, sulforafán, presne ako pri predošlým kapustovitých polievkach)

Postup:

Večer pred namočíme mungo fazuľu do vody, ráno zlejeme a necháme klíčiť. Naklíčená mungo fazuľa je hotová do 10-15 minút. Môžete ju nechať klíčiť aj deň. Keď príde čas na polievku, v strednom hrnci dáme všetky prísady, keď zovrie znížime plameň a varíme, kým je mungo uvarené, okolo 15-20 minút. Potom stačí už len posypať mletým horčičným semenom.

Tip:

Radi pridávame do polievok aj lahôdkové droždie, dodá syrovú príchuť.

Dobrú chuť!

Orechové energy tyčinky s lieskovcami

Ak potrebujete veľa energie na dlhšiu dobu, toto je jasná voľba. Tieto orechové energy tyčinksy s lieskovcamie netreba skladovať v chlade a tak si ich môžete zobrať aj so sebou. Ak ich chystáte pre deti, odporúčame zameniť kakaový prášok za karobový.

Prísady: 

Počet porcií: 8 kusov, čas prípravy: 10 minút, čas stuhnutia: 2 hodiny v chladničke, 1 hodina v mrazničke

  • 1 ½ šálky datľovej pasty (alebo namočené datle)
  • ⅔ šálky sušených sliviek namočených na 30 minút do vody
  • ½ šálky lúpaných konopných semienok
  • 1 šálka lieskovcov
  • ½ šálky kakaového prášku (alebo karobu)
  • štipka soli

Postup:

Vo food procesore s S nožom zľahka zmixujeme suché prísady, aby v tyčinke bolo cítiť kúsky orechov. K tomu pridáme slivky, datle a zmixujeme všetko na tuhú lepkavú hmotu. Nachystáme si misku približne 20 x 30 cm, kam dáme tyčinky, na to dáme papier na pečenie a natlačíme čistými rukami cesto tak, aby mali tyčinky tak 1,5-2 cm na výšku a dáme schladiť. Keď zmes pekne stuhne, pokrájame. Ak si berieme so sebou raňajky, dajú sa zabaliť do papieru na pečenie, na ten sa nenalepia a je to aj prakticky zabalené. Tieto tyčinky nemusia byť v chlade, tvar držia aj mimo chladničky.

Energy tyčinky s lieskovcami

Tip:

Orechy môžete zameniť za iné, čo máte doma. Ak ste alergickí na orechy, použite olejnaté semená, ako konopné semienka, slnečnicu, či tekvicu. K tomu môžete pridať rôzne príchute, škoricu, kajanské korenie, ak máte radi pálivé. Ak nechcete použiť kakaový prášok, karob je vynikajúca a aj lacnejšia alternatíva.

Dobrú chuť!

Ultra-mega-najrýchlejšia zeleninová pizza (bez kysnutého cesta)

Rýchla zeleninová pizza (bez kysnutia)

Keď u nás niekto zahlási, že chce pizzu, znamená to hneď. A tak som jedného dňa vypustila hodinové čakanie, kým cesto vykysne a čuduj sa svete, bolo to výborné. Dochutila som cesto bylinkami, lahôdkovým droždím a celý plech schrúmali deti samé. Hm, pizza hotová za 30 minút aj s pečením, to je asi môj rekord! Túto verziu som však posunula o niečo ďalej. Do hrnca s polievkou som prihodila viac zeleniny, aby ostalo aj na pizzu. Poznáme pizzu len s paradajkovou omáčkou a tak som vymyslela obmenu, keďže paradajky v zime nie sú a naše domáce pretlaky sa míňajú raketovou rýchlosťou. Jednoducho som z polievky odobrala časť zeleniny, zmixovala som ju a natrela som ju na cesto. Dochutila som a výborná pizza na svete. Je netradičná, lebo je bez paradajok, ak vám to nepasuje, tak si ich tam pokojne pridajte, nič tým nepokazíte. Ale uisťujem vás, že aj bez nich je táto pizza zážitok. Tu som použila aj varený kučeravý kel. Kedže úroda bola bohatá, aj v kochlíku sa dá parádne vypestovať (odporúčam vyskúšať, stačí len polievať a potom zbierať listy), chcela som vedieť, čo spraví tu. Sem tam bol nerozmixovaný, čiže sa pekne pripiekol a bol chrumkavý, no nebíčko v papuľke! Ale keď my to zelené tlačíme všade, tak nečudo!

Prísady:

počet porcií: 4 (16 ks – 1 plech), čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 30 minút

  • 1 1/2 šálky špaldovej celozrnnej múky (pre bezlepkovú verziu zameňte sa bezlepkovú ovsenú múku)
  • 3/4 šálky cícerovej múky
  • 1 šálka vody (podľa potreby)
  • 1 čl čiernej soli (alebo morskej)
  • 2 pl lahôdkového droždia
  • 1 čl sušeného oregana
  • 1 čl sušenej majoránky
  • 1 čl kurkumy
  • štipka čierneho mletého korenia
  • 1/2 šálky hokaida,
  • 1/2 šálky karfiolu,
  • 1/2 šálky mrkvy,
  • 1 lahôdkové tofu (alebo violife syr bez sóje)

Postup:

Zapneme rúru na 180 stupňov. Potom vo väčšej miske zmiešame špaldovú, cícerovú múku so soľou, droždím, oreganom, majoránkou. Premiešame k tomu prilejeme vodu a miesime, kým vznikne pekne kompaktné cesto. Dáme na papier na pečenie, na plech a rozťaháme na celú šírku a dĺžku. Veľmi dobre to ide lyžicou, na ktorú si sem tam naberieme vodu a potom sa pekne po ceste šmýka. Netreba to vôbec potierať olejom, s vodou to ide takisto, ak nie lepšie.

Nachystáme si zeleninu na pizzu. Zmixujeme s kurkumou, čiernym korením, dochutíme soľou, prípadne primiešame nejakú nátierku od luntera, ak sa vám hodí a natrieme na cesto. Na záver nastrúhame lahôdkové tofu a dáme piecť do vyhriatej rúry, priblične 30 minút. Keď kraje cesta začínajú meniť farbu, pizza je hotová. Pizzu zvykneme dať rovno preč z plechu, tak hneď vychladne a môžeme podávať.

Tip

Namiesto tofu syra môžete použiť nátierky od luntera, alebo potrieť pizzu vegan majonézou. Ak máte extra naponáhlo, tak ani nemusíte zeleninu mixovať, len ju rozpučte lyžičkou, budú tam kúsky zeleniny cítiť, ale na obmenu je to veľmi fajn. Bez zeleniny je to taký posúch, ktorý sa hodí k polievke, ku gulášu, k dusenej zelenine, či len tak. Ak chceme čisto bezlepkové cesto, dá sa použiť aj čisto cícerová múka, ale Peťo sa sťažoval, že ju dosť cítiť, mne to neprekážalo. Preto radím, väčšiu časť nahradiť inou bezlepkovou, ako napríklad ovsená bezlepková, pšenová (môžete vločky pomlieť na kávovom mlynčeku). A ak sa cesto rozpadá, pomeliete 1 pl ľanu s 3 pl vody a bude držať pekne pokope.

Dobrú chuť!