;

Vegánska čokoládová torta s parížskym krémom

Čokoládová torta s parížskym krémom

Nedávno som videla na fotke vegánsku tortu s parížskym krémom. A tak som si povedala, idem do toho. A keď sa do niečoho pustím, tak idem na 100%. Za pár dni som popozerala všetky možné recepty, čo som našla. Už dlhšie som chcela spraviť ozajstnú tortu s krémom, ale vždy ma odradil postup na dve strany. Kto má čas to študovať? Ja potrebujem niečo jednoduché, no uznajte, s tromi deťmi stáť v kuchyni 2 hodiny, to nehrozí ani náhodou. No a nedávno mala Jarka meniny, takže ideálna príležitosť si túto čokoládovú tortu s parížskym krémom odskúšať. Konečne torta s krémom, čo vyzerá ako tie, čo som kedysi tlačila na kilá. Len potom, ako som sekla s mliekom, vajciami a všetkým živočíšnym, to skončilo. Nepotrebujeme tieto mňamky denne, u nás pečieme raz za čas, ale teda potom nech to stojí za to. A tu je ten dokonalý zážitok, nebíčko v papuľke… po dvoch dňoch som musela dať časť do mrazu, lebo by som ju inak dojedla hádam celú.

Prísady

Torta

  • 1 a 1/2 šálky hladkej špaldovej múky (alebo polohrubej)
  • 1 a 1/2 šálky mandľového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
  • 1 šálka brezového cukru (xylitol, xukor) alebo kokosového cukru
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1/2 šálky kokosového oleja
  • 1/4 šálky pomletého lúpaného konopného semienka (nemusí byť)
  • 1 čl prášku do pečiva (bez fosfátov ideálne)
  • 1 čl jedlej sódy (z bio obchodu)
  • 1/2 čl pravej vanilky
  • štipka soli

Parížky krém

  • 200 ml ryžovej smotany (alebo inej rastlinnej smotany)
  • 100 g kakaovej hmoty (100% čokoláda)
  • 1/3 šálky brezového cukru (alebo kokosového cukru)
  • 50g rastlinného masla alsan bio

Postup:

Korpus:

V nádobe zmiešame všetky suché suroviny, múku, kakaový prášok, brezový cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, konopné semeno, soľ a vanilku. Potom pridáme roztopený kokosový olej a mandľové mlieko a poriadne premiešame. Zmes vylejeme do tortovej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečenie zdola, približne 50 minút. Spravíme test so špajlou, ak je takmer čistá, koláč je upečený. Vyberieme ho z rúry, dáme preč formu a necháme vychladnúť.

Parížsky krém:

Do hrnca vylejeme ryžovú smotanu, pridáme nalámané kúsky kakaovej hmoty a brezový cukor. Miešame, kým sa kakaová hmota rozpustí, všetko sa spolu pekne premieša a dáme to z varnej dosky vychladnúť, rozhodne to nemá vrieť. Netuším prečo, ale všade to písali, možno to má nejaký zmysel, úprimne, neskúmala som to. Necháme vychladnúť a odložíme do chladu na pár hodín. U nás sme boli v časovej tiesni, Jarka sa už nevedela dočkať, tak po hodine v chladničke sme pokračovali v príprave a bolo to akurát. Do hrnca primiešame rastlinné maslo a vyšľaháme. Krém má nabrať na objeme a zblednúť, vtedy vieme, že je hotový.

Torta:

Vychladnutý korpus prekrojíme pozdĺžne na dve časti. Vrchnú časť odložíme nabok a na spodnú časť natrieme 3/4 parížskeho krému. Opatrne položíme vrchnú časť na spodnú potretú krémom. Zvyšný krém použijeme na zdobenie hornej časti korpusu a potretie okolo torty, aby sa horný a spodný korpus opticky spojil a vyzeralo to turbo fasa bombovo. A takto celú tortu šupneme do chladničky, aby krém v torte stuhol. Také 2-3 hodiny sú fajn, na druhý deň bola ešte lepšia.

 

Tip

Na krém medzi korpusy si viem predstaviť aj nejaký výborný malinový alebo slivkový džem a prípadne zboku vyzdobiť mandľovými hoblinami. U nás nebol na to čas, my sme chceli už jeeesť!

 

 

Koliky a problémy v tehotenstve

koliky

Ja som taký typ človeka, ktorému nestačí, keď mu niekto povie: „Rob toto.“ Ja potrebujem vedieť, prečo by som to mala robiť. Navyše sa začnem zamýšľať, prečo by som to vlastne mala robiť tak a nie inak. Potom väčšina ľudí nechápe, prečo sa zas idem vydať inou cestou, keď táto je už vyšliapaná, overená a nejako funguje. A tak mi prišli aj tieto povestné koliky, ktoré trápia veľmi veľa detičiek. Rodičia z toho šalejú, lebo nič nezaberá, a len sa prizerajú, ako ich deti trpia. A to mi začalo vŕtať v hlave. Okolo mňa som len počula, že je to jednoducho tak, treba to len pretrpieť, nič sa s tým robiť nedá a hlavne vylúčiť zo stravy všetky potenciálne spúšťače. Prosím?? Akú to má logiku? Prečo by som nemala jesť pomaranče, strukoviny, karfiol, kapustu a iné zdravé potraviny. Čo sa zrazu tieto potraviny stanú pre moje dieťa toxické?

Logiku mi to nedávalo a tak som začala študovať. A dočítala som sa jednoduchú vec. Ako sa budúca mamička stravuje pred otehotnením a počas tehotenstva, je alfou a omegou toho, či bude alebo nebude mať problémy v tehotenstve a či bábätko bude alebo nebude mať tráviace problémy.

Henri G. Bieler o tom píše takto: Krv matky, ktorá zásobuje bábätko počas tehotenstva prechádza tromi filtrami. Prvým filtrom je pečeň matky, druhým placenta. Ak sa dostanú jedovaté metabolity matkinho tela cez oba tieto prírodné filtre, je tu tretia línia obrany, a to pečeň malého človiečika, ktorou krv musí prejsť, kým sa dostane do jeho krvného obehu. Toxická žlč, ktorá sa počas tehotenstva nahromadí v detskej pečeni, sa po narodení postupne začne vylučovať. A to je presne to obdobie, kedy sa dostavujú poruchy trávenia. Mlieko, namiesto toho, aby sa vstrebalo, sa zrazí s časťami kazeínu. Škroby a cukry začnú kvasiť a tvoria plyny, ktoré vyvolajú silnú koliku. Takže chyba je v chemickom procese pečene dojčaťa, a nie v strave. Keď sa žlč svojím zložením priblíži k norme, nemá dieťa žiadne problémy s trávením. Jedovatá žlč na jemnú črevnú sliznicu pôsobí veľmi dráždivo a vyvolá tráviace poruchy ako plynatosť, koliky, hnačky, zápchy, nervozitu a celkový nepokoj.  Ozajstné zdravie nezačína narodením, ale už v matkinej maternici.

To som sa v žiadnej bežne prístupnej literatúre nedočítala.

Všade boli len odporúčania, čo jesť a čo nejesť, ale prečo, to mi už nik nepovedal. Veď mlieko sa netvorí z jedla predchádzajúceho dňa, ale zo zásob, ktoré máme v tele. A keďže som bola vegánkou už dlho pred otehotnením, počas tehotenstva som nejedla za dvoch, ale dvakrát tak výživne. Ale  jedla som teda všeličo, čo sa bežne neodporúča…

Buď špinavý, jedz čisto

Nemôžete citrusy, lebo sú alergénom. Mne čerstvá šťava chutila počas tehotenstva a aj teraz počas dojčenia. Žiadne deci, lupnem do seba pokojne aj pol litra.

Nemôžete orechy, lebo sa z toho bábätko vyhádže. Každý deň jem olejnaté semená a najmenší má tak nanajvýš potničky, lebo je stále nacapený na mne.

Nejedzte strukoviny, lebo bude mať dieťa bolesti bruška. Teraz v zime? Strukovinovú polievku máme denne!

 

Nejedzte kyslú kapustu, z toho takisto nadúva. Na jeseň sme naložili, už niekoľký rok po sebe, 20 kíl a väčšinu som zjedla surovú či varenú ja. V zime mi jednoducho neskutočne chutí.

Nemal by sa karfiol, lebo takisto môže spôsobovať problémy s nafukovaním. Za týždeň zjeme aj dva karfioly.

No úprimne, som žiarivý príklad toho, že jem všetky (vraj) alergizujúce potraviny, ktoré by sa počas dojčenia nemali.

A čuduj sa svete, ani jedno z našich troch detí nevie, čo sú to koliky. Nikoho nikdy nebolelo bruško. Ani párkrát, ani raz, oni jednoducho nevedia, čo je to bolesť brucha. Nikto nemá na nič alergiu, nik sa nikdy po ničom nevyhádzal, nikoho nenafukuje. Ako je to možné? Náhoda?

Neverím, že som nejaká výnimka, že môžem zjesť všetko a nikomu nič nie je, ani mne, ani deťom.

Nie, nie… Na šťastie či na náhodu neverím. Mám však jeden fígeľ, ktorý mi zaručene funguje. Nejem žiadne mliečne výrobky ani nič živočíšne. Jem vyslovene rastlinnú stravu, v čo najprirodzenejšej forme. Zaujímavé je, že o  vyššie spomenutých alergénoch všetci vieme. To sa dočítame na každom fóre, v časopisoch, všetci o tom vedia. Nikde som sa však predtým nedočítala (teraz sa už konečne o strave píše viac), že napríklad rezeň nie je v poriadku. Že mäso obsahuje živočíšny proteín, ktorý nám v tele robí veľkú šarapatu a ak tvorí viac ako 10 % našej stravy, spúšťa rakovinové procesy. Takisto sa nikde nespomína, že mliečne výrobky sú bohaté na kazeín (živočíšna bielkovina) a aby ich telo dokázalo spracovať, berie z kostí vápnik, čím dochádza k odvápneniu kostí. Takže napriek tomu, že jeme množstvo mliečnych výrobkov kvôli vápniku, vlastne si ich oslabujeme a vzniká osteoporóza.A to nespomínam hormóny a antibiotiká, ktorými sú kŕmené zvieratá, aby v tých podmienkach vydržali žiť a boli čo najväčšie a my ich potom jeme…

A to isté podľa mňa platí aj pri tehotenských problémoch. Keďže ich má toľko žien, dostali nálepku tehotenské, a vlastne sa tým zaradili do kategórie, že tak to je a hotovo. Nik neskúma, či sa im vôbec dá predísť. Tehotenská nevoľnosť? Tu máte liek. Kŕče? Tu je horčík na doplnenie. Tehotenská anémia? Tu je železo. Hemoroidy? Vypadávanie vlasov po pôrode? To je bežné, to časom prejde. Nie, podľa mňa toto nie je normálne, aj keď je to žiaľ bežné.

Telo je dokonalý mechanizmus, má byť zdravé, to je jeho prirodzený stav. Tehotenstvo nie je choroba, takže logicky mi z toho vyplýva, že aj počas neho by sme mali byť fit. A nielen podľa mňa, ale aj podľa toho, čo som si naštudovala. Mne to teda funguje. Nič z tohto sa ma netýkalo ani pri jednom tehotenstve. Ani vracanie, ani kŕče v lýtkach, či opuchnuté nohy, alebo tehotenská zápcha, cukrovka, hemoroidy, anémia, či vypadávanie vlasov po pôrode. U mňa sa doktorka čudovala, že mám hodnoty železa ako chlap, a nie ako tehotná žena. I keď priznám sa, niekedy mám porcie ako drevorubač :).

Na vhodne zvolenej rastlinnej strave odpadajú všetky tieto symptómy a ešte som získala bonus navyše – veľa energie.

Zaujímavé je, že ma ľudia jediaci živočíšne výrobky presviedčali, ako mi budú chýbať živiny, nebudem sa vládať starať o deti, aká budem slabá, lebo dojčiť na rastlinnej strave je nemožné, nebudem mať dostatok mlieka.

Ondrej a Lukáš pribrali prvý mesiac 1,3 kg. Ondrej bol výlučne dojčený jeden rok, a dojčili sa naraz dvaja. Jarka do 4 rokov a Ondrej 3 roky. Nie som vyčerpaná, skôr naopak, stíham popri 3 deťoch zas pracovať, športovať a venovať sa im, keďže ich mám všetky tri doma.

Nemyslím si, že mám šťastie, len sa stravujem tak, aby som robila dobre svojmu telu a neškodila mu. Ono sa mi za to odvďačí zdravím a energiou. Podotýkam, že mám rada chutné jedlo, takže nie je to tým, že teraz jem klíčky na raňajky, obed a večeru. Musí to byť chutné a jedlo musí dobre vyzerať. Doktor Michael Greger propagujúci rastlinnú stravu počas svojej prednášky spomenul výrok: Nebojím sa smrti, len nechcem, aby to bola moja chyba. Palivo, ktoré tankujeme do našich tiel, nám spôsobuje buď škodu, ak nie je pre nás vhodné, alebo nám zaručí bezproblémové fungovanie, ak je vhodne zvolené.

 

 

Energetické smoothie

 

energetické smothie

Jedného dňa sa mi dostala do rúk veľmi zaujímavá kniha Finding Ultra (v slovenčine vyšla ako Cesta k ultra) od Richa Rolla. Tento ultraman je čisto na rastlinnej strave už 8 rokov, a práve na tejto rastlinnej strave podáva najväčšie športové výkony. Teda aspoň pre mňa také sú, dať za 7 dní 5 ironmanov (nazývajú to EPIC5) je pozoruhodný výkon, alebo zabehnúť 160 km vkuse. Táto kniha inšpirovala Peťa stať sa vegánom, a nás oboch, aby sme začali opäť behať. Píše tam svoj príbeh, ako sa sa k tomuto zdravému aktívnemu životnému štýlu dostal a ako sa stravuje.

A toto smoothie odporúča pred športovým výkonom a po ňom. Je to zmes zelenolistej zeleniny (ideálny je kel), ovocia (banány a sezónne ovocie), semien (slnečnica, konope, sezam, ľan, tekvica) a superpotravín (chia, čučoriedky, chlorella, morské riasy, goji). Zvyčajne nemiešam dokopy ovocie a olejnaté semená, ale podľa Richa Rolla je dôležité pred a po športovom výkone doplniť živiny a elektrolyty, ktoré toto smoothie obsahuje. Zasýti na dlhšiu dobu a sú v ňom vitamíny, stopové prvky, minerálne látky, zdravé tuky, bielkoviny a cukry. Takže sme si z neho spravili raňajky. Peťo zmixuje a nachystá mi každý deň tento nápoj a ja potom vládzem behať popri troch deťoch celý deň a neodpadávam od únavy a vyčerpania. Naopak, keď môžem, idem si zabehať do lesa.

Prečo dávame práve tieto potraviny? 

Kel obsahuje aminokyseliny, vápnik, pomáha pri tvorbe svalovej hmoty a obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Zastúpený je aj beta-karotén, vitamíny skupiny B a vitamín E. Je skvelým zdrojom vápnika. Ďalej je v ňom zastúpený mangán,  dôležitý pri metabolizme bielkovín a cukrov. 

Olejnaté semená zas obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a sú výborné na výdrž pri športe. Najčastejšie používame konopné semená. Obsahujú ideálny pomer omega 3 a 6 mastných kyselín, obsahujú celé spektrum aminokyselín, vrátane esenciálnych. Taktiež sú bohaté na horčík (okrem iných minerálov ako jód, železo, fosfor, draslík, zinok, chróm), ktorý je ideálny pri športe, eliminuje kŕče. Vďaka B vitamínom (hlavne B6) odstraňuje únavu, regeneruje tkanivá.

Morské riasy sú vysoko koncentrovaný zdroj živín. Obsahujú niekoľkokrát viac vápnika ako mlieko, a niekoľko násobne viac železa ako hovädzie mäso. Neobsahujú takmer žiadny tuk, a preto v sebe nehromadia toxické látky, ako karcinogény. Obsahujú množstvo dôležitých živín: jód, sodík, vápnik, celé spektrum vitamínov B. Majú antioxidačný, protirakovinový, protiplesňový a protizápalový účinok. Sú zásadité a pomáhajú redukovať metabolické prekyslenie organizmu.

Čučoriedky obsahujú antioxidanty, sú bohaté na železo, rôzne vitamíny, či stopové prvky. Pomáhajú pri znižovaní cholesterolu, preventívne proti rakovine, sú dobré na mozog, srdce, na pokožku.

Chlorella posilňuje imunitný systém, stimuluje rast a tvorbu tkanív, zlepšuje úroveň mikroflóry v celom tráviacom trakte, podporuje trávenie, detoxikáciu organizmu a obsahuje rôzne vitamíny a stopové prvky. Je bohatým zdrojom chlorofylu, zlepšuje krvný obraz, hojenie rán, bráni zápalom. Zlepšuje okysličenie organizmu, čím bráni vzniku infekčných ochorení. Liečitelia tvrdia, že zelené farbivo uchováva slnečnú energiu.

A ovocie pre jeho rýchle cukry je takisto ideálne pri športovom výkone. Ja mám navyše rada sladké na ráno a sem tam mám pocit, že doma podávam celkom slušné športové výkony pri deťoch, práci a domácnosti, takže sa toto smoothie stalo mojimi obľúbenými raňajkami. 

 

Prísady

2 porcie (cca 2 x 5 dcl)

  • hrsť kelových listov (vyrezať stred)
  • 1PL olejnatých semien (lúpané konopné semienka, chia, čierny sezam, ľan, tekvica, či slnečnica)
  • 1/2 ČL morskej riasy v práškovej forme (kelp, dulse, alebo nori)
  • 3 banány
  • 1 jablko
  • 1 PL bobuľového ovocia (čučoriedok, jahôd, černíc)
  • 15 tabliet chlorelly
  • 500 ml vody (alebo rastlinného mlieka, napríklad konopné, alebo mandľové)

Postup:

Najprv dáme do mixéra semená, chlorellu, čučoriedky, morské riasy, kelové listy. Navrch dáme ovocie a zalejeme vodou a zmixujeme dohladka. Nalejeme do pohárov a podávame.

Tip

Ku kelu môžete použiť aj inú listovú zeleninu. Teraz v zime pestujeme na okne mrkvovú a petržlenovú vňať z odrezkov. Pripravíte si ich veľmi jednoducho. Z mrkvy, či petržlenu odrežete z vrchnej časti asi 1 cm a položíte do vody k oknu. O pár dní vyrastie vňať, ktorú odrežete, dáte do smoothie a zas necháte dorásť. Hneď ako vyjde na jar jedlá burina, tak ku kelu budeme pridávať žihľavu, zádušník, hviezdicu, či iné.

 

 

Cvičenie v tehotenstve

 

Mám rada pohyb a tak mi pripadalo normálne cvičiť aj počas tehotenstva. Čakať dieťa nie je choroba, je to celkom prirodzená vec, tak nevidím dôvod, aby som sa na 9 mesiacov vzdala niečoho, čo patrí k mojim základným potrebám. Nelákala ma predstava, že po pôrode skončím s 10 kilami navyše a mľandravým telom. Moje plány sa však trochu zmenili, kedže 2. a 3. mesiac mi bolo dosť zle a žiaden pohyb neprichádzal do úvahy. No a dva mesiace sa ani nepohnúť je pre mňa sa vrátiť na bod nula. Odvykla som si od pohybu a už sa mi vôbec nechcelo začať. Rozhodla som sa ignorovať moje výhovorky a jednoducho si na ten bicykel sadnem.

Vedela som, čo ma čaká. Opäť si vybudovať návyk. Uf, to je to najťažšie, potom to už ide samo. Prvý mesiac bol čistá katastrofa. Normálne som si musela dávať budík na určitú hodinu, aby som nezabudla v ten deň cvičiť. Začínala som pilatesom, ľahkými cvičeniami a postupne, keď som sa trochu opäť dostala do stereotypu, že cvičím, som s cvičením pritvrdila. Začala som trénovať na stacionárnom bycikli. Predtým som chodievala behať, ale to sa mi s bruchom nedá. Najprv 15 minút, potom 5 km, slimačie tempo mi neprekážalo, bola som spokojná, že sa poriadne spotím a cítim svaly, že som sa hýbala.

Teraz v 8. mesiaci moje cvičenie vyzerá asi takto, takmer denne 6 km na stacionárnom bicykli v svižnom tempe. A potom ešte nejaké kliky alebo drepy. A sem tam to prestriedam pilatesom na chrbát, aby ma nebolel, kedže mám doma dve ďalšie deti, čo sa neskutočne radi nosia…

Mnohí sa ma pýtali, či to nie je nebezpečné, kardio v tehotenstve, že sa telo príliš prehreje. A čo v tých 35 stupňových tropických dňoch, veď to sme sa prehrievali všetci. Navyše som na pohyb zvyknutá, takže pre moje telo to nebolo žiadne prekvapenie, určite by som však nezačínala s takýmto pohybom počas tehotenstva, keby som naň nebola zvyknutá. Ale ja mám kopec energie, takže pre mňa je nutnosť si ju niekde vybiť a šport je pre mňa ideálna voľba.

A potom sa cítim tak dobre a mám hneď lepšiu náladu. Niekedy je to náročnejšie na organizáciu, ale deti vedia, že to je 20 minút, kedy za nimi neposkakujem. Prípadne, to niekedy musím skĺbiť s výrobou raw tort, takže niekedy z postele rovno idem cvičiť. Najlepšie sa mi cvičí ráno, potom už na to nemusím myslieť a som vybláznená. A endorfíny sú naj!

 

 

 

 

 

 

Kváskový chlieb

Kváskový chlieb

Kváskový chlieb ma láka už dlhšie. Jednak preto, že Peťo stále konzumuje chleba a tým pádom aj deti. Nerada kupujem pečivo z obchodu a kváskový chlieb v bio obchodoch predávajú dosť draho. Tak som sa rozhodla, že sa do toho pustím sama. Lenže, keď som si prečítala recept na kváskový chleba, prešla ma chuť ho spraviť. Po druhom odstavci čítania som už nerozumela postupu a pripadalo mi to také komplikované, že som to opäť odsunula na neurčito. No potom sa ku mne dostala informácia aký je rozdiel medzi kváskom a klasickým droždím, ktoré kúpim v obchode. 

Tým, že vďaka kvasniciam z obchodu tak rýchlo vykysne chlieb, znamená aj to, že v ceste ostalo mnoho živých kvasníc, čo sú cudzorodé organizmy pre človeka. Kvasenie s múkou, vodou a cukrom rozbieha alkoholové kvasenie. A to bol bod zlomu…

Kvasnice z obchodu pretrvávajú aj v upečenom výrobku, aspoň nejaký čas, kým je čerstvý. Preto aj mnohých ľudí z čerstvo upečeného kysnutého sladkého, či slaného jedla nafukuje a je im ťažko. Kvasinky z kvasníc stále pracujú, čerstvo upečený výrobok ešte obsahuje časť plynu, ktorý kysnutím a pečením nestihol uniknúť. Prežívajúce živé kvasinky z pečiva narúšajú rovnováhu črevnej mikroflóry a môže to spôsobiť problémy. A to ani nehovorím o ďalších prísadách, čo sa do pečiva v obchodoch pridávajú, stačí si prečítať zloženie vraj obyčajného chleba. Je asi na 10 riadkov, je to normálne?

Druhý spôsob je kvasenie (nie kysnutie z kvasníc, ale kvasenie z kvásku). Hlavným pôvodcom kvasenia (fermentácie) sú tzv. baktérie mliečneho kvasenia- laktobacily a bifidobaktérie a niektoré menej časté mikrorganizmy. Všetky však pochádzajú z prirodzeného prostredia, nič sa tam umelo nepridáva (ako do kvasníc, ktoré dostať v obchode), a preto proces tvorby kvásku trvá pomerne dlho.

Kvások obsahuje množstvo mikroorganizmov (baktérii a kvasiniek). Kvasinky vytvoria dostatok kysličníka uhličitého pre chlebové póry, baktérie mliečneho kvasenia zas vytvárajú jemnú kyslú chuť a starajú sa o pevnosť cesta.

Počas kvasenia – fermentácie cesta vznikajú procesy, ktoré postihujú všetky zložky chlebového základu – múky. Dlhodobá fermentácia, trvajúca niekoľko hodín, zasiahne do štruktúry sacharidov, vlákniny, ale aj bielkovín. Vytvorí sa v ňom trochu kyseliny mliečnej, ktorá ochráni baktérie mliečneho kvasenia pred tepelným šokom, čo priaznivo ovplyvní  mikroflóru v čreve. Čiastočne sa fermentuje vláknina (samozrejme z celozrnnej múky), čím sa stáva ľahšie stráviteľnou. Počas kvasenia cesta začínajú procesy, ktoré by kvasnicami, alebo iným kypridlom nenaštartovali (bez cukru cesto nevykysne, napríklad…). Výsledkom je, že zložené, a tým pádom ťažšie stráviteľné živiny, ako bielkoviny, vláknina a čiastočne aj tuky sa dostávajú do nášho zažívania už čiastočne natrávené, a preto sú oveľa ľahšie stráviteľné. Okrem toho, kyselina mliečna ochráni správne uskladnený produkt (v plátenej utierke) pred plesňami a je možné ho konzumovať týždeň aj viac. . 

Po týchto informáciach už nebolo cesty späť a intenzívne som sa pustila do hľadania toho najjednoduchšieho receptu. Veci ma bavia pokiaľ sú jednoduché a rýchle. Podarilo sa mi to! Založila som kvások a o 5 dní som piekla môj prvý kváskový chlieb. Rovno prvý pokus vyšiel, bol výborný a príprava opäť podľa mojich predstáv, asi 5 minútová. To je ten čas, čo mu reálne venujem, zvyšok robí ten chleba sám. Veď vyskúšajte!

 

 

Prísady

  • 100 ml ražného kvásku
  • 300 g celozrnnej hladkej ražnej múky
  • 300 ml vody
  • 1 čl himalájskej soli
  • 1 čl mletej rasce
  • hrsť semienok (slnečnica, tekvica, sezam, ľan…)

 

Postup:

Z chladničky vyberieme kvások a aktivujeme ho tak, že pridáme 2 polievkové lyžice ražnej múky a cca 100 ml vody (ja dávam vodu od oka, aby to bolo také hustejšie). Necháme pár hodín stáť na kuchynskej linke. Potom odoberieme 100 ml kvásku a zmiešame ho s ostatnými prísadami. Zvyšok kvásku (ostane mi cca 100 ml) dáme do skleného pohára, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky.

Vo veľkej miske zmiešame múku, vodu, kvások, soľ, rascu a semienka. Väčšinou dávam slnečnicu a tekvicu. Cesto je dosť husté. Ja to s miešaním veľmi nepreháňam, len to zmiešam, čo trvá asi minútu, možno ani nie. Potom vymastíme formu a vysypeme ju múkou. Do formy dáme cesto a prikryjeme textilnou utierkou a necháme kvasiť približne 10 hodín (najlepšie cez noc).

Chlieb zdvojnásobí svoj objem. Keď ho dávam do formy, nie je cesto ani do polovice a po kvasení je po horný okraj.

Zapneme rúru na 170 stupňov, pečenie zdola bez ventilátora na 50 minút a rovno tam šupneme chleba. Nezapínam rúru dopredu, aby sa zohriala.

Keď sa chleba dopečie, vyberieme ho z rúry, vyklopíme na látkovú utierku, zabalíme do nej a na mriežke necháme vychladnúť. Mriežka je fajn na to, aby sa chlieb zospodu nespotil, ale zo všetkých strán vychladol rovnako.

 

Kvások

Kvások je veľmi jednoduchý, stačí na to celozrnnú ražnú múku a vodu. Dve polievkové lyžice zmiešame s 100 ml vody a necháme deň stáť na kuchynskej linke. Ráno na druhý deň znovu pridáme 2 polievkové lyžice celozrnnej hladkej ražnej múky a trochu vody, aby to bolo také hustejšie. Opäť necháme na kuchynskej linke do rána. Na tretí deň opäť pridáme 2 polievkové lyžice ražnej múky a necháme do večera stáť na kuchynskej linke. Potom som kvások dala do chladničky a raz za pár dní pridám múku a trochu vody, aby baktérie mliečneho kvasenia stále mali čo robiť, inak by kvások splesnivel.

Kvások by mal na 2. deň približne začať pracovať a zväčšovať svoj objem, sú tam bublinky, takže odporúčam ho dať do 7 dcl pohára, aby nevykypel. Keď k nemu privoniate, mal by voňať tak kyslo. Čím je starší, tým je lepší. Prvý chlieb bol trochu vlhký a veľmi nevykvasil, to mal kvások asi týždeň, ale druhý a všetky ďalšie chleby už  boli presne podľa mojich predstáv.

Tip

Kvások vyberám z chladničky okolo obeda, pridám múku a vodu a nechám ho stáť do večera na kuchynskej linke. Večer potom nachystám cesto a nechám ho cez noc kvasiť a ráno po zobudení ho len šupnem do rúry. Začínala som ho piecť v horúčavách, takže som ani rúru nepredhrievala, a zistila som, že to funguje aj tak a chleba je vždy rovnako perfektný.

Občas ho ešte posypem semienkami ako sezam, či ľan.

 

 

Raw čokoláda

Viem, že to to stále opakujem, ale keď ja mám fakt najradšej tie najjednoduchšie recepty. Nerada stojím v kuchyni 2 hodiny, aby som spravila niečo, čo za 5 minút zjeme. Musí to byť vyvážené. Takže aj pri tomto recepte je to tak, čas prípravy sa rovná času zjedenia. Navyše sú to prísady, ktoré mám doma na sklade. Občas niečo pomením, niekedy je to poleva na dezert, inokedy nalejem túto raw čokoládu do formičiek, dám do chladničky na 1 hodinu a sú z toho bonbóny.

Prísady

  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1/2 šálky kokosového oleja
  • 1/3 šálky agáve
  • 1/2 čl pravej vanilky
  • štipka soli

 

Postup:

Do misky dáme všetky suroviny a ponorným mixérom zmixujeme zmes na nádhernú čokoládu. Ak je príliš tuhá, dajte ju do vodného kúpeľa a premiešajte lyžicou. Čokoláda je hotová!

 

Tip

Odporúčam natrieť na koláčik, či iný dezert. Prípadne tam zmixujte ešte jedno zrelé avokádo (potom nezabudnite ubrať z kokosového oleja) a máte čokoládový puding!

 

 

Raw čokoláda

 

 

Eko gél na pranie

Eko prací gél

Tento recept mám už veľmi dávno, aj som ho zvykla celkom dlhý čas používať. Potom sa mi jeden čas nechcelo a tak sme presedlali na ekologický prášok z obchodu a až po 3 rokoch som sa k nemu opäť vrátila. Inšpirovala ma kamarátka Miška. Poradila mi totiž parádny zlepšovák a to pridať esenciálny olej, aby bielizeň pekne voňala. Kedže nepoužívame aviváž, príjemná vôňa bielizne sa mi veľmi zapáčila a to ma znovu inšpirovalo uvariť tento gél na pranie.

Prísady

  • 1 mydlo lanza na pranie
  • 5 PL kryštalickej sódy (dostať kúpiť v drogérii)
  • 15 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja
  • 4 litre vody

Postup

Do veľkého hrnca si na menšie kusy nakrájame mydlo a pridáme všetko okrem esenciálneho oleja, ten dávam úplne na záver. Varíme na miernom ohni, kým sa mydlo a kryštalická sóda úplne nerozpustí. Potom pridáme esenciálny olej. Necháme trochu vychladnúť a nalejeme do fliaš do 2/3 objemu. Kedže gél stuhne, potom prilejeme do fľaše vodu a poriadne pretrepeme, aby nám vznikol tekutý gél. Ak vám nevadí tuhá konzistencia, dajte si ho do nádoby, kde ho môžete nabrať napríklad lyžicou. My pridávame vodu na záver, aby bol tekutý, je mi to praktickejšie. Ak sa mi zdá málo voňavý, tak môžete pridať ešte zopár kvapiek silice. Takto nám vznikne asi 7 litrov pracieho gélu. Na dobu trvanlivosti som zatiaľ neprišla, nikdy sa nepokazil, bol stále pekný biely a to sme ho raz mali uskladnený asi tak pol roka, kedže sme to striedali s iným tekutým prostriedkom na pranie.

 

Vegánsky slivkovo-makový koláč

Vegánsky slivkovo-makový koláč

Dlho som si robila zálusk na kysnutý slivkový koláč a kedže je sezóna sliviek v plnom prúde, tak som sa na to jedno poobedie dala. Ani poriadne neviem, ako sa tam priplietol mak, ale bola to dokonalá kombinácia. My štyria sme zjedli za to poobedie celý plech, takže ozaj odporúčam, je to veľmi chutný koláč a jednoduchý. Ja som mala jednu pomocníčku na oberanie sliviek a ukladanie na cesto, takže nám šla robota od ruky. I keď to oberanie bolo vtipné. Dcéra ma ťahala asi pol hodinu nech už idem obrať slivky a keď som došla s košíkom k stromu a vyliezla som na rebrík, tak odišla..hm, asi mi to trvalo už pridlho a samotná akcia ju nebavila. Za to ukladanie sliviek na cesto vôbec nemusí byť symetrické, ako som mala pôvodne v úmysle. Jarka to tam nakladala, prekladala cez seba a bola so svojou prácou taká spokojná, že sme to tak nechali. Čo dodať na záver? Nečakala som, že tento koláč bude taký dobrý, úplne ma to prekvapilo, aj ako vykysol, napriek tomu, že nemal extra veľa času, aby sa mu to podarilo…

Prísady

  • 400 ml vody
  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 3/4 šálky pomletého maku
  • 1/2 šálky xylitolu (brezový cukor)
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1/4 šálky agáve (alebo iné tekuté sladidlo)
  • 1 kocka droždia
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1/2 ČL vanilky
  • škorica na posypanie
  • štipka soli
  • slivky

Postup:

V miske rozmiešame trochu teplej vody, droždie a cukor. Necháme odstáť približne 10 minút, aby to začalo kysnúť. Vo veľkej miske zmiešame múku, xylitol, vanilku, soľ a premiešame. Potom tam pridáme kokosový olej, vodu a rozmiešané droždie s cukrom. Poriadne premiešame a necháme kysnúť 20-30 minút, pokojne aj dlhšie. U nás to nešlo, Peťo sa stále vypytoval, kedy to už bude, tak vlastne neviem, či som to nechala vôbec 20 minút kysnúť. Medzitým si nakrájame slivky, pomelieme mak a zmiešame s agáve sirupom.

Cesto dáme na papier na pečenie, na veľký plech a rozotrieme. Potom tam naukladáme nahusto slivky a po lyžičkách zmes maku a agáve. Na záver posypeme škoricou, my ju máme radi, tak dávam celkom dosť.

Zapneme rúru a dáme piecť na 180 stupňov na 30 minút. Rúru som naschvál zapínala neskôr, aby koláč viac vykysol. Ale kedže mal Peťo naponáhlo a už sa nevedel dočkať, tak som dala pečenie zhora a zdola s ventilátorom. Koláč bol zhora taký chrumkavý, čo bolo nakoniec veľmi chutné. Takže to spravím nabudúce asi rovnako.

 

Tip

Ak nechcete použiť žiadny cukor, tak ho pokojne vynechajte, ale koláč nevykysne. Takisto namiesto sliviek môžete dať jablká, marhule, či iné ovocie. Každopádne mak odporúčam, bol tam vynikajúci, akurát ja ho meliem tesne pred použitím a držím nepomletý v mraze, ľahko podlieha plesni.

So synom sme asi 1/4 maku zjedli pred pečením, asi sme potrebovali doplniť vápnik, alebo to bolo až také dobré?? Hneď ma napadlo, že spravím mak s nastrúhanými jablkami a len tak to budeme chrúmať, ale ešte nám nedozreli jablká.

Vegánsky slivkovo-makový koláč

 

 

 

 

Vegánska bublanina

Čerešne máme rovno pred domom, a keď sme ich už jedli na rôzne spôsoby, ako smoothie, v ovocnom pohári, povedala som si, že spravím aj bublaninu. Roky som ju nerobila a Peťo mi každý rok pripomínal, že by si teda veľmi rád dal. Keďže je to veľmi rýchly a ľahký recept a také mám najradšej ( pre mňa je maximálny čas na varenie 15 minút), tak som sa do toho dala. S deťmi sme naoberali čerešne, teda ja, oni ich jedli, ale rozhodne to bola spolupráca. Poobede sme mali návštevu, takže sa vlastne Peťovi len tak tak ušlo… Je to taký fajnový koláčik na maškrtenie sem tam. Ale priznám sa, radšej jem čerešne priamo zo stromu.

Prísady

  • 3 šálky hladkej špaldovej múky
  • 1 1/2 šálky rastlinného mlieka
  • 1 šálka vykôstkovaných čerešní
  • 1 šálka xylitolu (alebo iného sladidla)
  • 10 PL olivového oleja
  • 3 PL jablčného octu
  • 2 PL ľanu ( k tomu cca 4 PL vody)
  • 1 PL prášku na pečenie bez fosfátov
  • 1/2 ČL vanilky
  • štipka himalájskej soli

Postup:

Najprv zapneme rúru na pečenie na 180 stupňov, pečenie zdola.

Pomelieme ľan a zmiešame ho s vodou a necháme odstáť 5-10 minút. Ľan nasaje vodu a vznikne veľmi hustá kaša. Vo veľkej miske zmiešame všetky suché prísady ako múku, xylitol, vanilku, prášok na pečenie, soľ. V druhej miske zmiešame rastlinné mlieko, olivový olej, ocot a ľan. Vlejeme do misky so suchými prísadami a poriadne premiešame. Na záver pridáme čerešne, premiešame a zmes nalejeme na plech. Vždy dávam na plech papier na pečenie a tým pádom nemusím mastiť plech.

Dáme piecť na 25-30 minút. Vidličkou prepichneme stred koláča a keď je vidlička čistá, bublanina je hotová.

 

Tip

K ovociu môžete pridať aj posekané orechy, prípadne do polovice cesta pridať kakaový prášok, či škoricu a vzniknú ďalšie zaujímavé variácie.

 

 

 

Vegánsky čokoládový brownie

Vegánsky čokoládový brownie

Včera sme mali rodinnú oslavu a popri torte som ešte rozmýšľala nad koláčom, ktorý by návštevu potešil. A prvé, čo mi napadlo, bol brownie. Kakaovú hmotu (100% čokoládu) mám doma bežne kvôli cukrawrni a vlašské orechy takisto. Takže som dala dokopy tento super rýchly koláčik. Je to opäť jeden z jednoduchých a rýchlych receptov.  Môžete si k nemu spraviť aj čokoládovú polevu, ak sa vám žiada ešte čokoládovejší, alebo poliať nejakým domácim džemom bez cukru….práve som dorobila jahodový (tak čoskoro aj recept na ten bude).

Prísady

  • 2 1/2 šálky hladkej špaldovej múky
  • 3/4 šálky xylitolu (alebo iného sladidla)
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka
  • 1/2 šálky vlašských orechov
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1/4 šálky vody
  • 12 PL olivového oleja
  • 14 PL roztopenej 100% čokolády (alebo 100g)
  • 4 PL pomletého ľanu
  • 1 ČL vanilky
  • 1 ČL prášku na pečenie bez fosfátov
  • 1/2 ČL himalájskej soli

Postup:

Najprv zapneme rúru na pečenie na 180 stupňov, pečenie zdola.

Pomelieme ľan a zmiešame ho s vodou a necháme odstáť 5-10 minút. Ľan napučí a to je tá zázračná prísada namiesto vajec, ktorá drží tento koláč parádne pokope. Ľan nasaje vodu a vznikne veľmi hustá kaša. Vo veľkej miske zmiešame všetky suché prísady ako múku, xylitol, kakaový prášok, orechy, vanilku, prášok na pečenie, soľ. Vo vodnom kúpeli roztopíme 100% čokoládu. K roztopenej čokoláde primiešame olivový olej a rastlinné mlieko, napučaný ľan a poriadne premiešame. Vlejeme do misky so suchými prísadami a poriadne premiešame.

Na plech alebo misu dáme papier na pečenie. Toto množstvo cesta sa mi zmestilo do misy na pečenie s cca rozmermi 25 x 40 cm. Cesto bolo hrubé približne 1,5 cm.

Dáme piecť na 25-30 minút.

 

 

Tip

K vlašským orechom môžete pridať aj iné orechy, alebo dať za hrsť hrozienok. Keď ho dáte do chladničky, bude tuhší, čo je tiež veľmi chutné, hlavne v tomto teple. No najlepší bol s teplým jahodovým džemom.