;

Mrkvovo-zelerové špagety

mrkvovo-zelerové špagety

Prichádzame do sezóny, kedy vyberám zeleninu z pivnice. Mrkvu a zeler mám poruke vždy. Mrkvu robím na 100 spôsobov, na sladko do koláčov, na slano do šalátov či placiek, denne ju odšťavujem. V lete ma odláka sezónna zelenina, ale potom na jeseň sa opäť teším na tieto špagety. Keď ma chytí sezóna mrkvovo-zelerových špagiet, jem ich na obed aj celý mesiac. Dresing obmieňam podľa toho, čo nájdem v kuchyni. Takže niekedy je to ľahší dresing bez syra, len trochu zmixovaného avokáda s cukinou a niekedy si spravím aj takýto dresing so syrom. Občas si k špagetám dám aj rascový chlieb.

 

Prísady

Šalát

  • 1 mrkva
  • 1/2 šálky zeleru

Dresing

  • 4 PL olivovo-paprikového syra
  • 2 PL bazalkového pesta
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 1 ČL umeoctu
  • 1 PL raw horčice
  • 1/4 ČL kelp prášku (nemusí byť)
  • voda podľa potreby
  • sézam na posypanie

 

Postup

Pomocou špiralizéra si spravíme z mrkvy a zeleru špagety a dáme ich do misy. V miske zmiešame všetky prísady na dresing a poriadne premiešame. Pridáme toľko vody, aby konzistencia bola krémová. Nalejeme na špagety, posypeme sézamom a servírujeme.

 

Tip

Ak nemáte poruke bazalkové pesto, tak pridajte viac syra, i keď bazalka dodá šalátu úžasnú chuť. Keď bola sezóna bazalky, narobila som pesto a dala som v sklených fľaštičkách zamraziť. Tak máme stále čerstvé pesto.

 

Karamelová torta

karamelova-torta

Táto karamelová torta je trochu zdĺhavejšia na prípravu, ale výsledok stojí za to. Ak však nemáte možnosť si vyrobiť doma maslo z vlašských orechov, môžete ho nahradiť akýmkoľvek z bio obchodu. Karamelová plnka bude chutiť o niečo inak, ale to vôbec nevadí, stále to bude fajnová pochúťka s lahodnou čokoládou. Ideálne na toto chladné počasie. Chceme sa zohriať a toto vás svojou chuťou posadí do kresla, kde si vyložíte nohy a budete si vychutnávať túto maškrtu.

 

Prísady

Korpus

  • 2 šálky mandlí
  • 1 1/4 šálky strúhaného kokosu
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1/2 šálky vody
  • 5 PL javorového sirupu
  • 1/4 šálky kokosového oleja

Karamelová plnka

  • 1 šálka masla z vlašských orechov
  • 1/2 šálky kokosového oleja
  • 1/2 šálky datľového sirupu
  • 1/2 šálky javorového sirupu
  • 2 veľké banány
  • 2 PL tahini
  • 1 ČL vanilky
  • štipka soli

Čokoládová poleva

  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1/3 šálky kokosového oleja
  • štipka soli

Postup

Korpus

Všetky suché prísady zmixujeme tak, aby mandle sa rozsekali, ale ostali sem tam kúsky. Pridáme vodu a javorový sirup a zmixujeme, aby sa hmota riadne premiešala. Na záver pridáme kokosový olej. Keď máme kompaktnú hmotu, natlačíme ju do formy.

Karamelová plnka

Spravíme si maslo z vlašských orechov (prípadne ho môžete zameniť za iné, čo nájdete v obchode) a dáme do mixéra s ostatnými prísadami, okrem roztopeného kokosového oleja. Ten pridávame nakoniec. Nalejeme na korpus a dáme stuhnúť.

Čokoládová poleva

Roztopíme kokosový olej a zmiešame v miske s ostatnými prísadami. Nalejeme na karamelovú plnku a dáme do chladu stuhnúť na pár hodín.

 

Tip

Mandle v korpuse môžete dať na polovicu s pomletou (naklíčenou a usušenou) pohánkou. Ak nechcete použiť kakao, môžete zameniť za karob. Ak vám prekážajú banány, môžete ich úplne vynechať, torta bude však o niečo tuhšia. Ale nie je ich tam vôbec cítiť.

 

Pôrod v nemocnici alebo doma?

Pôrod v nemocnici alebo doma? Krátka reportáž so mnou na Markíze v Reflexe.

Pôrod v nemocnici alebo doma?

 

Biskupský chlebík

Biskupský chlebík

Biskupský chlebík je rýchly a jednoduchý dezert bez sušenia, stačí ho len dať trochu schladiť, aby stuhol. Ak máte nachystanú pohánku, nemáte na čo čakať, chutí deťom aj dospelým. Ideálny na desiatu so sebou, alebo keď sa s k vám chystá návšteva a máte len 5-10 minút na prípravu.

 

Prísady

  • 1 šálka naklíčenej a usušenej pohánky
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1/4 šálky vlašských orechov
  • 1/4 šálky roztopeného kakaového masla
  • 4-6 PL javorového sirupu
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1/4 až 1/2 šálky vody

Postup

Pohánku pomelieme na múku. Vlašské orechy posekáme na drobno. Dáme všetky prísady do misky a poriadne premiešame, najlepšie rukou. Musí sa to lepiť, ak sa nám to rozpadáva, pridáme trochu vody. Dáme na potravinovú fóliu a vytvarujeme bochník. Dáme stuhnúť do chladničky a potom nakrájame a podávame.

 

 

Tip

Môžete poliať aj čokoládou, ak máte chuť na úplne sladký dezert. Kakaový prášok môžete zameniť za karob. Namiesto javorového sirupu môžete použiť med, alebo agáve.

 

Ako nakupujem s deťmi

Nákupy

Obchody, to bol môj čas samej so sebou. Cez obed som uspala obe deti a už som štartovala auto a šla do nejakého obchodného centra. Nakúpiť potraviny a poprechádzať sa medzi ľuďmi. Prísť na iné myšlienky, jednoducho sa vyvetrať. Keby mi niekto povedal, že o pár mesiacov budem chodiť nakupovať s deťmi a bude ma to navyše baviť, tak mu neverím. Lebo nakupovať s deťmi? Kto to kedy videl? Keďže mám dva kusy, tak si predstavujem, že každý ide iným smerom, zastaví sa pri niečom inom, čo chcem ja. A ja letím najprv jedným, potom druhým smerom, aby sa nestratili, dirigujem a hučím po nich, aby si pohli a išli za mnou, lebo ja viem, čo treba kúpiť.

Takýto scenár? Nie, ďakujem. Viem, prečo chodím nakupovať sama.

Ale ani to nebolo ono, lebo vždy som sa ponáhľala. Rýchlo nakúpiť potraviny, potom sa trochu poprechádzať a rýchlo naspäť za deťmi. Väčšinou som bod programu číslo dva aj tak vynechala, veď prídem na návštevu k rodičom a rovno zdrhnem, keď deti zaspia. Po čase jednoducho možnosť ich niekde odložiť už nebola a keďže potraviny sme potrebovali, tak mi neostalo nič iné, ako ísť so sprievodom.

Ale spravila som si plán a zmenila som stratégiu. Spravili sme si z toho s deťmi výlet.

Prvýkrát v obchode som s nimi strávila 3 hodiny. Bolo to niečo nové a všetko sme teda potrebovali obdivovať. Keďže som vedela, čo ma bude čakať, šli sme ráno, keď tam ešte nik nebol. Najprv sme tlačili asi hodinu v Hypernove košíky. Raz autové s volantom, potom malé detské košíky. S oboma typmi som si prešla celý obchod, ktorý vôbec nie je malý. A to podotýkam, že tie autové vozíky boli samozrejme dva, každý sedel v jednom. Tlačiť dve také hebedá vedľa seba teda nie je žiadna zábava. Tak som si v duchu ďakovala, že sme tam ráno, lebo s ďalšími vozíkmi by sme sa do tých uličiek nezmestili.

Potom si všimli detský kútik, ďalšia polhodina. Ale aspoň som nič netlačila. Oddych pre mňa. Super! Vedľa dm drogéria a tam majú takisto farebné malé košíky. Áno, aj tie sme tlačili, tiež asi pol hodinu. A keďže som tam potrebovala aj niečo kúpiť, tak som si to aj pekne nosila. Lebo tie detské košíky boli taká novinka, že som do nich nič nesmela dať. Žiadny nákup! Okrem toho, že som niesla ešte dve motorky, tak som si nosila aj nákup.

Keď sme išli nakupovať druhýkrát, opäť som bola ovešaná motorkami, ale tentoraz som ich aspoň mohla naložiť do veľkých košíkov. No a teraz? Teraz to je už malina! Motorky čakajú v kufri a my vieme, že v obchode je veľa vozíkov a košíkov, ktoré nemá kto vyvenčiť!

Ak nemám chuť ísť do detského kútika, lebo sa mi tam nechce stráviť hodinu či dve, tak jednoducho ideme inou trasou, aby ho ani nevideli. Veď keď už idem na ihrisko, idem tam kvôli deťom, takže rátam s tým, že tam môžeme byť ozaj dlho, mám so sebou vodu, jedlo a pre mňa niečo na čítanie. A tak sme všetci spokojní.

A keď sa niekedy ozaj ponáhľam? Už vedia, že sa tam vrátime, takže dohodnúť sa dá. Ale aj tak máme vždy časovú rezervu, keby bolo niečo veľmi zaujímavé a museli sme to obdivovať. A ja som predsa na materskej dovolenke, nikam sa neponáhľam :).

Neverila by som, ale ozaj ma nakupovanie s deťmi baví. Nielen že mi pomáhajú (myslím naozaj, vedia čo kupujeme a dávajú to do košíka), ale aj oni majú z toho veľkú zábavu a to ma teší ešte viac.

Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu vo vegánskom prevedení a navyše raw. Dlho som hútala nad týmto receptom, prezrela som všetky možné recepty na inšpiráciu a toto mi z toho vyšlo. Je to pomerne jednoduchý recept, najviac času zaberie očistenie mladých kokosov. Ale stojí to za to. Tá chuť je úžasná, navyše aké blahodarné účinky na zdravie majú tieto kokosy! Priemerný mladý kokos obsahuje približne 150 kalórií a poskytuje asi 20 percent z požadovanej dennej dávky vápnika. Kokosová voda obsahuje takmer plné spektrum vitamínu B a vitamín C. Dužina z mladých kokosov obsahuje čisté, surové nasýtené tuky a má pozoruhodnú vlastnosť obnovovať ľudské tkanivo.

 

Prísady

Korpus

  • 3 šálky vlašských orechov
  • 1 1/2 šálky datlí (namočených)
  • 4 PL kakaového prášku

 

Biely krém

  • dužina z 2 mladých kokosov
  • 1 šálka kešu orechov (namočených na 6-8 hodín)
  • 1/4 šálky agáve
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL vanilky
  • štipka soli

 

Čokoládový krém

  • 1 šálka kešu orechov
  • 1/2 šálky vody
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 5 PL javorového sirupu
  • 1 ČL vanilky
  • štipka soli

Postup

Korpus

Vlašské orechy pomelieme na múku. Pridáme datle, kakao a zmixujeme na lepivú hmotu. Natlačíme do formy.

 

Biely krém

Všetko okrem kokosového oleja zmixujeme v mixéri najemno. Potom pridáme kokosový olej, zmixujeme a vylejeme na korpus.

 

Čokoládový krém

Všetko okrem kokosového oleja zmixujeme v mixéri najemno. Potom pridáme kokosový oleja a ešte raz zmixujeme. Vylejeme na biely krém. Vrch posypeme kakaovým práškom. Dáme do chladničky na pár hodín, ideálne cez noc, aby koláč stuhol.

 

 

Kapustové strapačky

Strapačky patrili vždy k mojím obľúbeným jedlám. Ako sme včera zjedli skoro pol kila kapusty mi napadlo, prečo si nespraviť kapustové strapačky. A tak som sa dnes do toho pustila. Super jednoduchý recept, kde je len pár prísad a 3 minútová príprava. Takže kapustoví maniaci, poďme na to!

 

Prísady

  • 1/2 šálky pohánky (namočenej a usušenej)
  • 1/4 šálky ľanu
  • 8 PL vody z kyslej kapusty (alebo vody a trochu soli)
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • kyslá kapusta
  • mletá paprika

 

Strapačky

Postup:

Pohánku a ľan pomelieme na múku. Preložíme do misky. Pridáme ostatné suroviny a premiešame. Vytvarujeme halušky, šúľance, alebo iný tvar, posypeme kapustou, mletou paprikou a podávame.

 

Tip

Môžete pridať korenie ako rascu, cesnak, či pridať orechový syr.

 

Rascový chlieb

Toto je ozajstný rascový chlieb, chrumkavý a vnútri vláčny. Navyše rasca nielen úžasne vonia, ale aj zdravotne je veľmi prospešná.  Pomáha pri nadúvaní, kardiovaskulárnych ochoreniach, uľahčuje vykašliavanie, zlepšuje krvotvorbu, pomáha pri reume, dezinfikuje črevá. Tento rascový chlieb je chutný hneď po príprave, ani sušenie nie je potrebné. Je hutný a sušenie mu dodá ozajstnú chuť chleba. Veľmi jednoduchý na prípravu a keď si dopredu nachystáte slnečnicu a pohánku, máte ho hotový za pár minút. Pohánku nasuším aj pol kila a potom ju skladujem v sklených fľašiach a odsypem, koľko potrebujem. Slnečnicu robím tesne predtým, ale keď nestíham, dávam ju suchú, nenaklíčenú. 

 

Prísady

  • 1 šálka slnečnice (naklíčenej a usušenej)
  • 1/2 šálky naklíčenej a usušenej svetlej pohánky
  • 1/2 šálky ľanu
  • 1/2 šálky vody
  • 3 PL mletej rasce
  • 2 PL čierneho sézamu
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL kurkumy
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1/2 ČL soli

 

Rascový chlieb

Postup:

Pohánku, slnečnicu a ľan pomelieme na múku. Preložíme do misky. Pridáme ostatné suroviny a premiešame. Vytvarujeme bochník, posypeme semienkami, nakrájame a dáme sušiť na 42 stupňov na 4 hodiny. Po 2 hodinách pretočíme na druhú stranu. Ak máte radi chrumkavejšie, necháme sušiť ešte také 2 hodiny.

 

Tip

Namiesto 1 PL mletej rasce môžete dať 1 PL celej rasce, alebo pridať aj iné korenie. Ak nemáte naklíčenú a usušenú slnečnicu, aj z obyčajnej nenamočenej chutí chlieb výborne. Je o trošku hutnejší. Naklíčená má viac živín a je ľahšie stráviteľná.

Ako pestujem “zelené”

Pozývam vás na ďalší kurz, tentokrát je téma: Ako si pestovať v zime “zelené”.

Ukážem vám presný postup, ako a kde si pestovať “zelené” ako slnečnicu, ďatelinu, alfalfa, rukolu, či iné klíčky. Namieste ich aj môžete ochutnať. Navyše si spravíme z týchto klíčkov lahodné smoothie.

Teším sa na vás v utorok 21.10. 2014 v Senci v centre Mandalas, na Lichnerovej ulici 12. Začíname o 9:30.

Kurz trvá približne 1,5 hodiny. Cena kurzu je 10 eur.

Prihlásiť sa môžete tu na miroslava.janigova@gmail.com

Ako si pestujem v zime zelene

 

 

Olivovo-paprikový syr

Olivovo paprikový syr

Tento olivovo paprikový syr je veľmi jednoduchý a zároveň zdravý, kedže obsahuje probiotickú kultúru. Štartovaciu kultúru si môžete kúpiť v bio obchode, alebo aj v lekárni. Ale musia to byť čisté vegánske probiotiká. Ja ich vysypem z kapsulí a hor sa na syr. Aj ja som mala najprv rešpekt pred probiotickými štartovacími kultúrami, ale ono je to úplne jednoduché, trochu mixovania a miešania. Najzložitejšie je to čakanie 12-24 hodín, ktoré sa nedá obísť a ja len okukávam, kedy to už bude a predstavujem si, ako sa zahryznem do tohto lahodného syra. Preto dávam zrieť syr cez noc a mám po probléme :).

 

Prísady

Orechový syr:

  • 1 šálka orechového základu (recept nižšie)
  • 10 nakrájaných olív
  • 4 PL lahôdkového droždia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL umeoctu (alebo soľ a citrón)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1/4 ČL kurkumy

 

Orechový základ:

  • 2 šálky vlašských orechov
  • 1 šálka vody
  • 1 1/2 ČL probiotík

 

Postup pre orechový základ:

Vlašské orechy namočíme aspoň na 4-6 hodín do vody. Potom vodu vylejeme, premyjeme a dáme do mixéra. Pridáme vodu, probiotíka a mixujeme najemno. Nachystáme si misku a do nej sitko, do ktorého dáme plátno. Zmes prelejeme na plátno (použila so látkovú plienku), ktoré je položené v sitku. Syr pozakrývame plátnom a zaťažíme, aby odtiekla prebytočná voda. Takto necháme stáť na kuchynskej linke 12-24 hodín.

Postup pre syr:

Nachystáme si do misky orechový základ a primiešame všetky ostatné prísady. Preložíme do formy a dáme do chladničky odstáť aspoň na 30 minút, aby stuhol. Pred podávaním posypeme pažítkou.

 

Tip

Dochutiť si môžete tento syr podľa svojich obľúbených korenín, bazalka, tymián, oregano, čili… Ideálny so syrovo-cibuľovým chlebom a zeleninou, či cukinovými špagetami.