Čerstvý zelerový šalát s fazuľovými lúskami a polentou
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene, o rastlinnej strave, kde veríme, že sa dozviete presne to, čo potrebujete.
Takýto obed je pre mňa naj. Na šaláty som si za tie roky tak zvykla, že každý obed potrebujem mať na tanieri čo najviac zeleniny. Ako sa otepľuje zelenina postupne nejak vytláča obilninu z taniera. Mám rada rôznorodé chute a tak to najčastejšie takto všelijako kombinujeme a vychádzajú z toho veľmi chutné obedy. Keď sme žili v Lyone, mávali v školskej jedálni takýto zelerový šalát. Slintala som, len som sa na neho pozrela, ale tam bola klasická majonéza a už vtedy sa mi nežiadalo také jesť. Teraz v zime som si na neho spomenula a už si ho robím tretí deň za sebou s rôznymi obmenami. Táto alternatíva mi chutila najviac. S tou zálievkou ten zeler ani veľmi necítiť, zjemní ho, ani nemusí hodinu dve postáť, aby sa prepojili chute, výborný je hneď po zmiešaní.
Prísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 10 minút
- 2 šálky jemne nastrúhaného zeleru
- 1 šálka fazuľových lúskov
- 3/4 šálky polenty
- čierna soľ na dochutenie
- čierne mleté korenie
Zálievka:
- 1 plrastlinnej majonézy (spak alebo inej rastlinnej majonézy)
- 1 čl horčice
- 1/2 čl tamari omáčky
- 1/2 čl tekvicového oleja (nemusí byť, ale dodá vynikajúcu chuť)
Postup:
V menšom hrnci dáme variť fazuľové lúsky so soľou a 1/4 šálkou vody. Necháme zovrieť, potom plameň stíšime a pod pokrievkou varíme približne 7 minút. V druhom hrnci varíme polentu za stáleho miešania s 1,5 šálkami vody a soľou okolo 5-7 minút. Medzitým natrúhame zeler najemno a zmiešame so zálievkou. Hotové fazuľové lúsky primiešame k zelerovému šalátu a podávame spolu s polentou. My dávame polentu zapiecť na 30 minút, potom sa ľahko krája, ale ak nie je čas, lebo sme veľmi hladní, kaša je hotová za pár minút.
Tip:
Zelerový šalát môžete skombinovať so surovou mrkvou, či inou varenou zeleninou. V zime máme v zime radi kombináciu čerstvej zeleniny s varenou. Polentu niekedy dochutíme varenou zeleninou, či lahôdkovým droždím.