Cesnakový chlieb so psylliom
Tento chlieb je fantastický a veľmi ľahký. V celom bochníku sú asi dve polievkové lyžice ľanu, takže ozaj si môžete dopriať aj pol bochníka na posedenie, lebo sa po ňom chudne, obsahuje totiž psyllium :). Psyllium sú obaly semien skorocelu indického, ktoré obsahujú veľa vlákniny. Vláknina po skonzumovaní niekoľkokrát zväčší svoj objem a ako gél prechádza hrubým črevom a vyčistí ho. Počas procesu vstrebe časť toxickým látok do seba, odstraňuje usadeniny. Vďaka svojej mimoriadnej účinnosti sa psyllium javí ako najobľúbenejšia vláknina, nakoľko nielenže znižuje výskyt zápchy, ale napomáha aj znižovať hmotnosť, detoxikuje organizmus a zlepšuje celkový zdravotný stav. Pravidelná konzumácia pomáha zachovať zdravie črevného traktu, zlepší sa vstrebávanie rôznych živín, zbaví sa plynov, nafúknutia a toxických látok.
Prísady
- 1 šálka pohánky (naklíčenej a usušenej)
- 1/2 cukiny
- 1/4 šálky ľanu
- 1/4 šálky psyllia
- 1/4 šálky lahôdkového droždia (nemusí)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 čl himalájskej soli
- 1 čl kurkumy
- 1 čl rasce
- 1/4-1/2 šálky vody
Postup:
Pohánku a ľan pomelieme na múku. Ako si spraviť pohánkovú múku? Je to veľmi jednoduché, tu je o tom blog. Všetky suché prísady dáme do misky spolu s pomletým ľanom a pohánkou. Rozmixujeme cukinu, cesnak na krém s trochou vody. Pridáme k suchým prísadám a poriadne premiešame. Ochutnáme, prípadne dochutíme. Vytvarujeme bochník a nakrájame na plátky. Z tejto dávky vyjde asi 10-12 krajcov. Dáme do sušičky na 42 stupňov na 2-4 hodinky, záleží od hrúbky plátkov.
Tip
Ak chcete zvýšiť výživovú hodnotu, môžete pridať chia semienka, či nori vločky, pridá to chlebu zaujímavú chuť. Ak ho chcete mať syrovejší, zdvojnásobte dávku lahôdkového droždia. Alebo ho môžete dochutiť rozmarínom, či tymianom.