Chilli sin carne
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 30 minút
- 1 veľká cibuľa nadrobno nakrájaná
- 2 mrkvy nakrájané na kocky
- 2 červené papriky nakrájané nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 balenie sójového granulátu
- 1 čl rímskej rasce
- 1 čl chilli
- 2 x 400g paradajkového pretlaku
- 2 šálky uvarenej a scedenej čiernej fazule
- ½ šálky neuvarenej červenej šošovice
- 1 šálka (250ml) zeleninového vývaru (alebo vody)
- 1 pl olivového oleja
- 1 šálka basmati ryže (alebo pšena)
Postup:
Vopred namočíme na pár hodín fazuľu, na druhý deň vodu zlejeme a v novej vodu ju uvaríme so soľou. V hrnci uvaríme ryžu s 2 šálkami vody a soľou. V ďalšom hrnci na oleji opražíme cibuľu, cesnak, mrkvu, papriku, zeler a pridáme soľ a korenie. Premiešame a po pár minútach pridáme ostatné prísady. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 20 minút.
Tip:
Ryžu používame veľmi málo kvôli kontaminácii arzénom, zisťovali sme od rôznych firiem obsah tohto ťažkého kovu a žiaľ všade sa nachádza v menších, či väčších množstvách. Ryža je úžasná bezlepková obilnina, problém je, že je náchylná na tento ťažký kov, ktorý vyťahuje z pôdy. Premývaním sa časť vyplaví, varením v 5 násobnom množstve vody a potom zliatím takisto znížite obsah arzénu. Aj v malých množstvách je veľmi škodlivý pre organizmus a tak aj tu odporúčame pšeno, ak nemáte dobrý zdroj ryže, ktoré sa s týmto chilli sin carne náramne hodí.
Ak máte chuť na menšiu obmenu, pridajte stonkový zeler, je tu veľmi chutný. Dobrú chuť!