;

Chlieb z ovesných vločiek a semienok, bez múky a kvasníc

Chlieb z ovesných vločiek a semienok, bez múky a kvasníc

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Chlieb a pečivo sme už nejaký čas vypustili s nášho každodenného života. Je to pre nás niečo na občasnú konzumáciu, niečo ako dezert. Veľmi zriedka sa stane, že raňajkujeme alebo večeriame pečivo s nátierkou. Kedysi sme si to nevedeli predstaviť, pečivo bol základ pri nákupe potravín. No sem tam si ho predsa len dáme. Nedávno mi kamarátka dala recept na tento chlieb, bez múky, bez kvasníc. Chutí dobre? Že vraj áno. Trochu som upravila recept a vznikol z toho tento chlieb a chutí fakt výborne. Prvýkrát sme ho jedli k segedínskemu gulášu. Vtedy sa trochu drobil a tak som ešte pridala pomletý ľan s vodou a už sa krájal jedna radosť. Tým, že tam nejdú kvasnice, za hodinu máte upečenený chlieb a rovno môžete večerať, či raňajkovať. Dobrú chuť!

Prísady: 

Počet porcií: 12, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 40-45 minút

  • 200 g ovsených vločiek
  • 5 pl pomletého ľanu na múku s 200 ml vody
  • 100g slnečnicových semienok
  • 50g tekvicových semienk
  • 1 pl čierneho sezamu
  • 1 pl datľovej pasty (alebo iného tekutého sladidla)
  • 250 ml rastlinnej smotany (ak nemáte pozrite tip)
  • 1 čl čiernej soli
  • 1 čl kypriaceho prášku
  • 1/2 čl kurkumy (nemusí byť)

Postup:

V mlynčeku na kávu pomelieme ľan na múku a zmiešame s 200 ml vody. Zapneme rúru na 170 stupňov. Vo väščej miske zmiešame suché prísady (vločky, slnečnicu, tekvicu, sezam, soľ, kypriaci prášok a kurkumu). Premiešame, pridáme smotanu a ľan zmiešaný s vodou. Do formy 20×10 cm dáme papier na pečenie a vylejeme zmes. Do vyhriatej rúry dáme piecť na 170 stupňov 40 až 45 minút.

Tip:

Ak nemáte rastlinnú smotanu, môžete dať 245ml rastlinného mlieka  a k tomu 5 ml rastlinného oleja. Ak nemáte všetky druhy semienok, zameňte ich za tie, čo máte poruke, alebo dajte viac ovsených vločiek.