Čokoládovo-banánový brownies bez orechov a bez oleja
Tento brownies pečieme dosť často s karobom, aj keď to deti nazývajú čokoládový koláčik. Uprednostňujeme karob pred kakaom, lebo neobsahuje teobromín, čo pre deti môže byť viac škodlivé, ako pre dospelých. A keďže my máme doma len to, čo môžu aj deti, teda okrem kávy, ktorú pije Peťo, tak sme kakaový prášok vymenili za karobový. Nik sa nijak nestažoval, že to chutí inak, ako klasické s kakaom, nám dospelým sa však zdá, že je to trochu iné, zato rovnako chutné.
Prísady:
Počet porcií: 1 menší plech (10-12), čas prípravy: 10 minút, čas pečenia 30 minút
- 2 šálky celozrnnej polohrubej špaldovej múky
- 2/3 šálky xylitolu (alebo cukru z kokosových kvetov)
- ¾ šálky kakaového prášku (lepšia alternatíva je karob)
- 1 ½ šálky popučených banánov (3-4 banány)
- 1 pl pomletého ľanu s 3 pl vody
- 1/2 šálky rastlinného mlieka (mandľové, sójové, ovsené)
- 1 čl vanilky
- 1 čl prášku na pečenie
- ½ čl soli
- 1 šálka čokoládových čipsov
- ½ šálka čučoriedok (mrazených alebo čerstvých)
Postup:
Zmixovaný ľan s vodou poriadne premiešame a dáme bokom na 5 minút. Zatiaľ v ďalšej miske zmiešame suché prísady, v druhej miske zmiešame mokré prísady a potom zmiešame spolu aj s ľanovou hmotou. Dáme na papier na pečenie na menší plech cca 20×30 cm a pečieme vo vyhriatej rúre okolo 25-30 minút. Prepichneme vidličkou koláč a keď je čistá, brownies je hotový, necháme úplne vychladnúť, lepšie sa potom krája.
Tip:
Namiesto kakaového prášku pre deti odporúčame použiť karob.
Dobrú chuť!