Čokoládový krémeš (vegánsky, bezlepkový, bez tuku)
Pôvodne to mal byť obyčajný pudingový koláč s čokoládou. Ale výsledok bol úplne iný zážitok. Veľmi mi pripomenul krémeš, hoci korpus nie je lístkové cesto. Lístkové cesto sem nejde, mám na to viacero dôvodov, jednak je mastné a vždy mi prekážalo, že to lístkové cesto je v krémeši tuhé a veľmi zlé sa krája. Preto som tu spravila taký typ cesta, ktoré sa krája jedna báseň. Tento čokoládový krémeš je veľmi jednoduchý, je zároveň bezlepkový (nemusí byť, namiesto ovsenej múky môžete použiť múku podľa vlastného výberu), zvládne to každý začiatočník, navyše s ovocím, ktoré je tak fajnovo skryté, že ho necítiť.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 1 plech (30×40 cm), čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 20-25 minút
Korpus:
- 2 šálky ovsenej celozrnnej múky
- 3 jablká zmixované na kašu (alebo 500 ml jablkovej výživy)
- 1 rastlinný jogurt (250ml)
- 1/2 šálky rastlinného mlieka (alebo vody)
- 2 pl karobu (nemusí byť)
- 1/2 šálky kokosového cukru
- 1 čl kypriaceho prášku
- 1 čl jedlej sódy
Krém:
- 2 sáčky vanilkového pudingu (zlatý klas)
- 500-600 ml rastlinného mlieka
- 1/4-1/3 šálky xylitolu
Čokoládová poleva:
- 100 g čokolády
- 1 ošúpané jablko
Postup:
Korpus:
Štandardne je 1 šálka 250 ml. Mám takú odmerku (predávajú sa bežne), kde sú naznačené množstvá, 1, 2, 3 šálky, či 1/2 a podobne, preto väčšina mojich receptov je šálková. Je mi to praktickejšie, nemusím stále vyberať váhu, len nasypem do tejto odmerky. Takže poďme na to. Vo väčšej mise zmiešame suché prísady na korpus. Jablká, jogurt a mlieko, zmixujeme na krém a prilejeme k suchým prísadam. Vymiešame na krém, cesto by malo byť také tekutejšie, nie úplne tekuté, ale rozhodne to nemá byť tuhá hmota. Do rozohriatej rúry na 180 stupňov dáme piecť cesto, ktoré rozlejeme na dva plechy (30×40 cm), na papier na pečenie. Netreba nijak vymasťovať, cesto sa nepripečie. Pečieme obe cestá naraz, približne 20-25 minút. Môžete spraviť test vidličkou.
Krém:
Do hrnca nalejeme 500 ml rastlinného mlieka a privedieme do varu. Medzitým vo väčšej šálke zmiešame pudingový prášok so zvyšnými 100 ml mlieka. Ja to miešam vidličkou, aby tam neostali žiadne hrudky. Keď mlieko vrie, prilejeme puging, znížime plameň a miešame asi minútu, kým sa puding nestuhne. Odstavíme z plameňa, pridáme xylitol, ochutnáme, či nám je dosť sladký a necháme úplne vychladnúť. Tento krok je veľmi dôležitý. Puding treba nechať úplne vychladnúť. Keď je puding studený, ponorným mixérom ho vymixujeme na krém. Možno to funguje aj s metličkami, nemám odskúšané, vždy používam ponorný mixér. Mixujem, až vznikne parádny, vláčny krém. Ak je puding príliš tuhý, prilejte trochu (50-100ml, podľa potreby) mlieka. Puding musí byť studený, toto je veľmi dôležité, preto to opakujem ešte raz. Už som to skúšala urýchliť a mixovala som teplý puding a kým vychladol, opäť bol taký akoby lámavý, obyčajný puding, nebol to vyšľahaný a zároveň tuhý krém. Keď máme vyšľahaný krém, rovnomerne ho rozotrieme na jedno cesto. Na to preklopíme druhé cesto. Aby sa nepotrhalo, zvyknem ho preklopiť s papierom na pečenie, ktorý je navrchu a až keď je na mieste, potom pomaličky dám papier na pečenie preč.
Čokoláda:
V teplom kúpeli roztopíme čokoládu. Jablko ošúpeme a rozmixujeme s trochou vody (2-3 pl rastlinného mlieka) na kašu. Pridáme k roztopenej čokoláde a necháme vychladnúť. Na nachystaný krémeš dáme ako poslednú vrstvu na korpus čokoládu. Ale samozrejme môžete dať len čistú čokoládu bez zmixovaného jablka. Hoci doma sme čokoládoví, táto poleva s jablkom (mimochodom, ktoré nie je veľmi cítíť, alebo viete zameniť za slivkový džem) nám všetkým veľmi chutila. Objemne je toho viac, čo sa u nás ráta. :) Takže máme odspodu korpus, vanilkový krém, druhý korpus a navrchu je čokoláda. Ideálne je nechať krémeš postáť pár hodín v chladničke (kvôli čokoláde, aby stuhla) a až potom krájať.
Tip:
Viem si predstaviť doladiť chuťovo ešte krémeš tak, pod krém rozotrieť slivkový či iný džem. Namiesto kokosového cukru som použila aj datľový sirup a bolo to rovnako výborné, len to nebude pol šálky, ale menej, keďže datľový sirup je sladší.