Domáca marlenka originál | recept bez masla, vegánska
Blížia sa Ondrejove deviate narodeniny a vymýšľam koláč, ktorý upečiem na oslavu. Taký, ktorý som ešte nerobila, aby to bolo niečo výnimočné, veď predsa 9 rokov má len raz. Prelúskala som desiatky receptov na internete, sociálnych sieťach, aby som vyskladala ten naj. Malé varovanie, toto nie je jeden z najrýchlejších receptov, nejaký čas strávite chystaním, valkaním, varením plnky, pečením. Ale výsledok stojí za to. Dosť veľká výzva pre mňa bola, čo použiť namiesto masla. Do klasickej marlenky ide 250g masla do cesta a 250g masla do plnky. Pol kila masla do jedného koláča! To ozaj? Nebudem vás ďalej naťahovať, myslím, že sa mi to celkom podarilo, kokosové mlieko v konzerve to istí. Takže poďme na to.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 32, čas prípravy a varenia: 60 minút, čas pečenia: 30 minút
Cesto:
- 600g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 200 ml vody
- 100 g kokosového cukru
- 50 ml oleja
- 6 pl mletých vlašských orechov
- 2 pl medu
- 1 čl kypriaceho prášku do pečiva
Krém:
- 2 x 400 ml kokosového mlieka v konzerve (použijeme celé, netreba dať do chladničky)
- 100 g kokosového cukru
- 2 pudingy (zlatý klas)
- 2-4 pl medu
- 200 ml rastlinného mlieka
Posýpka:
- 2 pl mletých vlašských orechov
- 1 menší upečený plát (postup popísaný nižšie)
Postup:
Krém:
Začneme krémom, pretože sa varí hodinu a popri tom spravíme cesto, vyvaľkáme a upečieme. Krok číslo jedna, uvaríme salko. Obidve konzervy kokosového mlieka (celé) dáme do menšieho hrnca s kokosovým cukrom. Necháme zovrieť a varíme na malom ohni. Plameň stíšime, aby jemne zmes len jemne bublala. Varíme približne hodinu a občas premiešame. Potom necháme vychladnúť. Kým chladne, môžete oddychovať, alebo prejsť na krok 2 a zamiesiť cesto, vyvaľkať pláty. Keď je salko vychladnuté, polovicu dáme zovrieť s mliekom. Trochu mlieka zmiešame v hrnčeku s pudingom, vlejeme do vriacej zmesi, miešame, kým puding zhustne a vypneme. Necháme ho úplne vychladnúť. Puding musí byť úplne vychladnutý, aby sme ho mohli rozmixovať na krém. Toto je veľmi dôležité, ak je puding teplý a zmixujeme ho, nebude krémový, keď vychladne. Bude to trvať, kým vychladne, ale veď vieme, že tento recept nie je šup šup, ja som si v kuchyni pustila podcast a počúvala som. Do vychladnutého pudingu pridáme zvyšnú polovicu salka, med a ponorným mixérom zmixujeme na hladký, ale zároveň hustý krém. Ochutnajte, či je krém pre vás dostatočne sladký, ak nie, doslaďte cukrom, či medom.
Cesto:
Všetky prísady spolu zmiešame a vymiesime cesto. Ak je cesto príliš hutné a ťažko sa s ním pracuje, pridáme trochu vody. Rozdelíme na 6 rovnakých častí a 1 menšiu časť. Každú jednu vyvaľkáme, ja som použila formu 20×20 cm. Na marlenku budeme potrebovať 6 plátov, ten posledný (siedmy) bude ako posýpka spolu s vlašskými orechami. Čiže, ten siedmy vyvaľkáme hocijako (budeme ho mixovať po upečení), bez formy, môžu to byť aj vyvaľkané zvyšky z plátov, ktoré dáme na jeden plech. Každý plát pečieme približne 10 minút na 180 stupňoch. Ja som ich piekla po troch. Akonáhle vyberieme plát z rúry, treba ho dať dole z plechu, aby nestvrdol, inak z neho bude tvrdý keksík. Siedmy plát na posýpku môžeme nechať na plechu vychladnúť, tam sa nám hodí, keď stvrdne, bude chrumkavý.
Posýpka:
V kuchynskom robote s malou nádobou zmixujeme (okolo 20 sekúnd) upečený plát, ktorý je na to určený a mleté vlašské orechy.
Vrstvenie:
Na plát dáme zopár lyžíc sirupu (zmiešaná voda s medom, alebo cukrom) a necháme chvíľu vsiaknuť do plátu. Potom rozotrieme šestinu krému. Takto vrstvíme všetkých šesť plátov, na každý dáme pár lyžíc sirupu, na to časť krému a opakujeme. Navrchu nám ostane krém, ktorý posypeme posýpkou. Ja som nechala trochu krému na boky a aj na ne dala posýpku. Je to babračka, ale výsledok stojí za to. Veď takýto koláč nerobíme denno denne, nie?
Tip:
Originál marlenka má ešte jemnú čokoládovú polevu, určite by som dala, ale akurát sme nemali čokoládu. Aj tak bola famózna. Dobrú chuť!