;

Dvojitý čokoládovo-cviklový koláč s čokoládovo polevou

Kto nemá rád cviklu, ani nezistí, že tu je. Peťo je v tomto úžasný testovač. Cviklu v zásade nemá rád. Jediné, čo s ňou zje je tento koláč a paradajkový boršč. Cvikla tu je skôr ako hmota, nie na dochutenie. Kombináciu cvikla a kakao (alebo karob) som pripravovala aj vrámci raw tort a tá torta mala vždy úspech. Až na to, že v tej bolo veľa orechov a bola ťažká na trávenie. Tento koláč je pravý opak. 

Neobsahuje žiadny olej, rastlinné maslo, či orechy. Preto si jej môžete dopriať, koľko sa vám ráči. Takéto recepty mám najradšej, lebo bez výčitiek si môžem dať aj 4 či 5 kúskov.

Tieto brownies nie je také hutné, ako zvykne byť klasický brownies. 

Hlavné prísady sú:

-uvarená cvikla

-múka

-kokosový cukor

-rastlinné mlieko, alebo voda z varenej cvikle

-kakaový prášok (alebo karob)

-čokoláda na polevu

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 1 veľký plech, cca 32 ks, čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 30 minút

Korpus:

  • 2 šálky celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 3 veľké uvarenej cvikle
  • 1 šálka rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ovsené, špaldové), alebo vody z varenej cvikle
  • 1 – 1 1/2 šálky kokosového cukru (xylitolu 3/4 šálky)
  • 1 šálka kakaového prášku, alebo karobu
  • 2 čl prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1 čl jedlej sódy
  • 1 čl škorice
  • štipka soli

Poleva:

  • 100g čokolády na varenie (odporúčam čítať zloženie, nie všetky sú vegan)
  • 1/2 šálky rastlinného mlieka

Postup:

Korpus:

Cviklu uvaríme vo vode. Keď je cvikla hotová, spolu s rastlinným mliekom zmixujeme vo výkonnom mixéri na krém. Vylejeme do misky a zmiešame s ostatnými prísadami. Dáme do vyhriatej rúry piecť na 180 stupňov, na 30 minút.

Poleva:

Vo vodnom kúpeli (jeden hrniec s vodou a v ňom menší hrniec, do ktorého dáme prísady na polevu) roztopíme čokoládu s rastlinným mliekom a poriadne premiešame.

Keď je korpus vychladnutý, nalejeme naň polevu a môžeme podávať.

Cviklový brownies s čokoládovou polevou

Tip:

Namiesto čistej čokolády, možete dať polovicu čokolády a polovicu slivkového džemu, dodá koláču ďalšiu chuť.