;

Fazuľové lúsky s bulgurom a bielou fazuľou

Podobné super recepty nájdete na našom online kurze: 21-dňová zmena | Ako prejsť na rastlinnú stravu. Ešte pár dní je akciová cena, tak neváhajte!

Už to asi neutajím, ja jednoducho milujem zelené. Fazuľové lúsky sú môj favorit, ak ich nemám čerstvé, určite máme v mrazničke aspoň pol kila v zásobe. Keď máme naponáhlo a sme veľmi hladní, toto je tá 7 minútovka, ktorá nás zachráni pred odpadnutím od hladu a patričnej nervozity. Nejakú strukovinu máme vždy čerstvo navarenú, konzervované strukoviny nepoužívame vôbec. Večer namočím strukovinu a doobeda je za pol hodinu až hodinu uvarená. Obed tým pádom trvá chvíľu a máme všetko čerstvé. Kučeravý kel je moja novoobjavená zelenina tohto roku. Ľahko sa pestuje v zemi aj v kochlíku, ešte teraz koncom decembra zbieram listy, ktoré aj po mraze vyzerajú parádne a ešte lepšie chutia. A stále je ho tam kopec, ešteže som len tak na skúšku na jeseň siala druhý krát. Teda toho roku nie je extra tuhá zima, ale už boli sem tam mrazy, a zjavne je odolný. A tak si uprostred zimy robím čerstvé šaláty, alebo ho takto pridám k varenej zelenine a za pár minút je akurát jemne uvarený a je takmer aj denne v polievke. Navyše zelená farba dodáva obedu extra šmrnc, mne sa hádam už ani neráta, keď môj obed nie je rôznofarebný.

Prísady:

(2 porcie, čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 7 minút, chystanie vopred: 45 minút)

  • 2 šálky fazuľových lúskov (čerstvé alebo mrazené)
  • 1,5 šálky uvareného bulguru (1/2 šálky neuvareného)
  • 1 údené tofu
  • 1 šálka uvarenej bielej fazule
  • 1/2 šálky tmavolistej zeleniny (špenát, kel, ja som dala kučeravý kel)
  • 1 čl soli
  • 1/2 čl rímskej rasce (nemusí byť)

Postup:

Dopredu si v tomto recepte potrebujeme nachystať bieľu fazuľu. Ja zvyknem večer predtým namočiť a potom doobeda variť tak 45 minút. Pridávame si ju do polievky a potom k hlavnému jedlu.

Dáme variť bulgur s quinou. Varia sa približne rovnako, môžeme ich zmiešať v rôznom pomere, dokopy 1/2 šálky a zalejeme 1 šálkou vody, pridáme 1/2 čl soli, privedieme do varu, znížime plameň a varíme 10 minút, potom vypneme a necháme dôjsť.

Fazuľové lúsky podlejeme trochou vody, stačí pár polievkových lyžíc, pridáme zvyšnú soľ a korenie a povaríme 5-7 minút pod podkrievkou. Potom k nim pridáme špenát, alebo kel, tie sa varia veľmi krátko (obyčajný kel dlhšie), primiešame uvarenú bielu fazuľu, uvarený bulgur s quinou. Na záver k tomu primiešame nakrájané údené tofu na kocky a podávame.

Fazuľové lúsky s bulgurom a bielou fazuľou

Tip

Dá sa spraviť pár obmien, ak niečo doma nemáte, napríklad tempeh namiesto tofu je veľmi chutná zmena, avšak odporúčame pokrájaný tempeh najprv nasucho opražiť. Tu som použila mix bulguru s quinou, napríklad. Striedam tak rôzne obilniny, spolu nám to chutí viac. Mne sa ku všetkému hodiť hummus nátierka, Peťovi zas vegan majonéza, či kyslé uhorky, alebo kapusta. V lete dopĺňam čerstvým šalátom na ozvieženie.