Hrachový krém s cviklou a cícerom
Na prvý pohľad taká zvláštna kombinácia, ale stačí, ak raz ochutnáte. Cvikla sa varí samostatne, čiže ak ju bytostne nemusíte, tak ju jednoducho vynecháte. Čo však máme odskúšané je, že aj tí čo ju neradi, im v tejto polievke chutila. Je to znovu strukovinová polievka, bojíte sa ostreľovania sa navzájom? Nemusíte. Pri tomto stravovaní, sa to časom upraví. Je na to niekoľko štúdií a my sme toho dôkazom. U nás strukoviny jeme na kilá. A črevné pohyby, či plyny sú vrámci normy. Nikoho nenafukuje. Dôležitá je okrem namáčania aj kombinácia, s čím tie strukoviny jeme. A čím jednoduchšie, tým lepšie.
Prísady:
Počet porcií: 4, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút (s chystaním vopred)
- 2 šálky zeleného hrachu (čerstvého alebo mrazeného)
- 2 šálky rastlinného mlieka (sójové, ovsené, mandľové, špaldové)
- 1 stredná cvikla
- 2 šálky uvareného cíceru
- 1 cibuľa
- 1 čl čiernej soli
- 1/2 čl mletej rasce
- štipka mletého čierneho korenia
Postup:
Večer predtým namočíme cícer do vody, ráno vodu zlejeme a v malom hrnci varíme so soľou domäkka. V druhom hrnci uvaríme hrach s cibuľou, soľou a korením. Na záver zmixujeme dohladka, postupne prilievame rastlinné mlieko, kým z toho vznikne krém. Medzitým v inom hrnci uvaríme cviklu v troche vody, so soľou a mletou rascou. Naložíme polievku, na záver k tomu pridáme uvarenú cviklu a cícer podľa chuti.
Tip
Keď je strukovina vopred namočená a zlejeme potom vodu, nik nemá s tým spojené tak známe tráviace ťažkosti. Stačí si na to večer spomenúť, ja niekedy šuchocem aj o deviatej večer, keď sypem strukovinu do misky, aby sme mali na ďalší deň k obedu.
Dobrú chuť!