Jednoduché a chutné čučoriedkové lievance
Nielen v zime máme radi na raňajky niečo teplé a sladké. Lievance sú ideálne raňajky, hotové sú šup šup a vždy sa podaria. Tu nemôžete nič pokaziť. Ak chceme tuhšie, dáme menej vody, ak chceme také vláčnejšie, pridáme viac vody. To je jediné kúzlo týchto lievancov. Vlastne ešte jedno, voda musí byť studená. Ak by ste pridali teplú, spraví sa z toho kaša a budú sa rozpadávať. Odporúčame vodu prilievať postupne, ale ak to prelejete nič sa nedeje, tak pomeliete ďalšie ovsené vločky a cesto zahustíte. Pri tomto recepte je kľúčový elektrický kávový mlynček, ktorý nám vločky pomelie. Prečo nepoužijeme rovno ovsenú múku? Pretože múka je väčšinou ochudobnená o nejaké časti zrna. Ovsené vločky sú celozrnné a teda výživnejšie. Mletie zaberie len pár sekúnd a máte vami čerstvo namletú celozrnnú ovsenú múku.
Prísady:
počet porcií: 10 lievancov, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 10 minút
- 1 šálka jemných celozrnných ovsených vločiek
- 1/4 šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok
- 1/4 šálky ďatlového sirupu (alebo xylitolu, či cukru z kokosových kvetov)
- 3/4 šálky studenej vody (alebo madľového, sójového, ovseného mlieka)
- 1 pl čerstvo pomletého ľanu
- 1 čl mletej škorice
- štipka mletého kardamómu
- slivkový (jahodový, marhuľový) domáci džem (alebo aký máte poruke)
Postup:
Vločky a ľan pomelieme na kávovom mlynčeku a dáme do misky s korením, sirupom a premiešame. K tomu pridáme vodu (alebo rastlinné mlieko) a poriadne miesime, aby bolo cesto hladké a vláčne. My na to používame metličku, lepšie sa to premieša. Na záver pridáme čučoriedky. Chvíľu necháme odstáť, zmes stuhne, ak je zmes veľmi tuhá, ešte prilejeme trochu vody. Rozohrejeme panvicu (ak máte teflon, netreba žiadny olej), naberieme 1 polievkovú lyžicu hmoty a dáme na panvicu. Zmestia sa tak 3-4 kusy na panvicu. Po chvíli, keď už idú lievance pekne odlepiť, pretočíme na druhú stranu, necháme 1-2 minúty a vyberieme. Takto minieme celé cesto. Podávame samotné, s džemom, či ďatlovým sirupom.
Tip
K tomuto základnému receptu si môžete sem tam pomlieť aj iné semienka na obohatenie (sezam, lúpané konopné semienko, slnečnicu, tekvicové semienka, či strúhaný kokos). Ešte sme skúšali pridať aj karobový prášok, akurát tie čučoriedky tam už tak farebne nevynikli, ale chuťovo boli výborné.
Pre bezlepkovú verziu si v obchode so zdravou výživou zakúpte bezlepkovú ovsenú múku (značka Provita má v ponuke).
Dobrú chuť!