Jednoduchý kváskový chlieb, ktorý si ľavou zadnou spravíte doma
Kváskový chlieb pečiem s prestávkami od roku 2015. Prečo, načo, začo je lepší kváskový chlieb ako ten kvasnicový, nájdete v tomto recepte na môj prvý kváskový chlieb. Keďže Peťo nebol ochotný žiť bez pečiva a začal na protest nosiť domov kváskové chleby, tak som znovu oprášila recept. Ako som ohlásila na sociálnych sieťach, že chcem znovu piecť, jedna veľmi dobrá duša mi poslala 6-ročný kvások a to je teda hotové zlato. Ak začínate s pečením, odporúčam si zohnať starší kvások, to je tá finta, vďaka ktorej vám narastie a bude presne taký, o akom snívate. Chrumkavý, nadýchaný, chutí ako koláč. Je výborný aj len tak, sám o sebe. A je veľmi jednoduchý, potrebujete len:
-kvások (čím starší, tým chlieb viac narastie)
-špaldový múku
-vodu
-korenie (soľ, mletá rasca)
Prísady na 2 kváskové chleby
Počet porcií: 2×750 g chleby, čas prípravy: 15 minút, čas kvasenia: 12+4+3 hodiny, čas pečenia: 40 minút
Rozkvas 1
- 2 pl ražného kvásku
- 300 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 300 ml vody
Rozkvas 2
- rozkvas 1
- 700 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 430 ml vody
- 3 čl himalájskej soli
- 1 čl mletej rasce
- hrsť semienok, dobrovoľné (slnečnica, tekvica)
Postup:
Z chladničky vyberieme kvások, odoberieme 2 polievkové lyžice a dáme do veľkej misy. Kvások prikŕmime (40 g vody a 40 g múky, podľa toho aký máte kvások, ja mám ražný, takže pridávam ražnú múku), premiešame a dáme naspäť do chladničky.
Rozkvas 1
Pridáme všetky prísady, zmiešame a necháme na linke kvasiť 12 hodín. Tento krok robím zásadne večer, tak pečiem chlieb nasledujúci deň doobeda. Misku prikryjeme látkovou utierkou, či pokrievkou.
Rozkvas 2
Vo veľkej mise, kde máme už pekne vyrastený rozkvas 1, ktorý za 12 hodín zdvojnásobí objem (vidno aj bublinky, tak vieme, že pekne pracuje), pridáme všetky ostatné prísady a poriadne premiešame. Ja sa veľmi s miesením cesta nekašlem, pre mňa je hotovo, keď je to riadne premiešané, čo mi trvá tak 2 minúty. A keď nemám čas, tak minútu. A opäť necháme pod utierkou kvasiť ďalšie 3-4 hodiny.
Keď znovu o niečo narastie, rozdelíme cesto na polovicu, vymastíme formy a preložíme. Opäť preložíme utierkou, aby malo cesto svoju klímu a necháme kvasiť 2-3 hodiny. Záleží od izbovej teploty. V horúcom lete je to podstatne kratšie a v zime aj na radiátore, ktorý trošičku hreje (nechceme upiecť cesto už na radiátore) to môže trvať dlhšie. Merítko je, že je chlieb tak vykvasený, že o chvíľu by pretekal cez formu.
Vtedy zapneme rúru a dáme piecť na 180 stupňov na 40 minút.
Po naložení cesta do foriem, ich zvyknem dať kvasiť do rúry. Aby som ich neprenášala, niekedy pri prenášaní chleby spľasli, takto sa tomu vyhnem, len dám preč látkovú utierku a zapnem rúru.
Keď je chlieb hotový, odporúčam nechať vychladnúť, potom vyklopiť a krájať. Za horúca sa veľmi zle krája, máme to x-krát odskúšané, lebo keď je hlad, je im jedno, že je horúci. Chcú hneď jesť. Ale už sme si zvykli, že fakt sa oplatí čakať.
Krájame ho tak, že ho obrátime s kôrkou dole. To je finta, čo? No, ja som to nevedela, tak pre istotu to dávam na známosť aj vám.
Tip
V podstate ani nemám, takto je úplne dokonalo-chrumkavý, načo to nejak meniť. Snáď len, s čím ho jeme my (podľa fotiek už asi máte predstavu), s avokádom, domácou tofu nátierkou, vegan praženicou, prílohu k hlavnému jedlu, ku gulášu. Dobrú chuť!