;

Jednoduchý majonézový šalát

majonezovy-salat

Ja viem, že je polovica augusta, ale tak som mala chuť si spraviť na večeru niečo výnimočné. A tak som si povedala, že nebudem čakať do Vianoc, ale spravím si tento majonézový šalát dnes. Ešte som mala zopár kúskov nepečeného cesnakového chleba a k tomu sa vynikajúco hodí takýto špeci šalát. Je veľmi jednoduchý na prípravu, marinovanie zaberie najviac času. Ale aj to sa dá urýchliť, ak nemáte chuť toľko čakať. Vynecháte marinovanie a šalát máte hotový za 10 minút.

 

Prísady

Zelenina na šalát

  • 1 cukina
  • 1 veľká mrkva
  • 1 balenie  (450g) čerstvého alebo mrazeného hrachu

 

Marináda na šalát

  • 1/2 šálky pravej sójovej omáčky
  • 1 šálka vody
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • šťava z 1/2 citróna

 

Majonéza

  • 1 šálka namočených kešu orechov (2 hodiny a viac)
  • 1/2 šálky vody
  • 1/4 šálky lahôdkového droždia
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 datle (namočené)
  • 2 strúčiky cesnaku (alebo 1/2 ČL granulovaného)
  • 1 ČL soli

 

Postup

Cukinu a mrkvu nastrúhame v špiralizéri. Pokrájame ich na kratšie prúžky a dáme do veľkej misy. Ak nemáme špiralizér cukinu nakrájame na veľmi tenké pásiky a mrkvu postrúhame. Pridáme hrach a zalejeme marinádou na 2-4 hodín. Občas premiešame. Čím dlhšie sa zelenina marinuje, tým lepšie, všetko zmäkne a chutí jemnejšie. Medzitým si nachystáme majonézu. Všetko okrem olivového oleja dáme do mixéra a zmixujeme na hladký krém a na záver pridáme olivový olej.

Tesne pred podávaním zlejeme vodu zo zeleniny a zalejeme majonézou. Poriadne premiešame a podávame s nepečeným cesnakovým chlebom, alebo syrovo-cibuľovým chlebom.

 

Tip

Ak nemáte čas na marinovanie, posoľte trochu nachystanú zeleninu a nechajte chvíľu odstáť a potom zalejte kešu majonézou. Ak má cukina veľmi tvrdú šupku, najprv ju ošúpte, aby bol šalát jemnejší.