Kapustový šalát s vareným ovsom a cviklou a humusom
Takéto recepty a ďalších 108 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene, o rastlinnej strave, kde veríme, že sa dozviete presne to, čo potrebujete.
Takýto pestrofarebný mix veľmi ľúbim. Čím je jedlo farebnejšie, tým ma to viac láka. V zime a vlastne celoročne často jeme kapustovú zeleninu v rôznych obmenách.Radi si aj v zime dáme čerstvú zeleninu a kedže okrem kučeravého kelu, ktorý si pestujeme a stále je výborný zvykneme v zime jesť ešte kapustový šalát. Niekedy dáme len čistú kapustu, inokedy aj mrkvu, či zeler. Kedže nie sme veľkými fanúšikmi ryže, našli sme si perfektnú náhradu našej obľúbenej obilniny a tou je nahý ovos. Prvýkrát sme ho varili s nedôverou, čo sa z toho vykľuje. Na naše prekvapenie nám všetkým veľmi chutil a odvtedy je náš verný spoločník pri obedoch. Kedysi sme mali averziu k cvikli, ale takto na pare uvarená so soľou a rascou chutí jednoducho inak a v zime ju pridávame do polievok, do boršču, alebo takto ako prílohu k obilnine.
Prísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 7 minút, čas varenia: 30 minút
- 1 šálka nevareného nahého ovsa
- 1 cvikla
- 1 šálka postrúhanej červenej kapusty
- 1/2 postrúhanej mrkvy
- 1/2 šálky humusu
- čierna soľ na dochutenie
- mletá rasca
Zálievka:
- 1 pl horčice
- 1 pl lahôdkového droždia
- 1/2 čl tamari omáčky
- 1/2 čl tekvicového oleja (nemusí byť, ale dodá vynikajúcu chuť)
Postup:
V menšom hrnci dáme variť ovos s 2,5 šálkami vody a soľou. Necháme zovrieť a potom plameň stíšime a varíme približne 30 minút, až kým bude ovos mäkký. Medzitým v malom hrnci uvaríme pokrájanú cviklu v 1/4 šálke vody s 1/4 čl soli a rascou.
Kým sa varí ovos a cvikla nachystáme si kapustový šalát. Najemno nastrúhame kapustu a mrkvu, v malej miske zmiešame prísady na zálievky a zalejeme čerstvou zeleninou a poriadne premiešame. Keď je hotová cvikla a ovos, naložíme na tanier, k tomu pridáme kapustový šalát, riadnu porciu humusu a podávame.
Tip:
Často robíme domáce nátierky ako humus s rôznymi variáciami. Tento na fotkách je náš prvý pokus bez oleja. Použili sme zeleninu z polievky, s uvareným cícerom, lahôdkovým droždím, čiernou soľou, mletou sladkou paprikou. Bol vynikajúci.