Karamelová torta
Táto karamelová torta je trochu zdĺhavejšia na prípravu, ale výsledok stojí za to. Ak však nemáte možnosť si vyrobiť doma maslo z vlašských orechov, môžete ho nahradiť akýmkoľvek z bio obchodu. Karamelová plnka bude chutiť o niečo inak, ale to vôbec nevadí, stále to bude fajnová pochúťka s lahodnou čokoládou. Ideálne na toto chladné počasie. Chceme sa zohriať a toto vás svojou chuťou posadí do kresla, kde si vyložíte nohy a budete si vychutnávať túto maškrtu.
Prísady
Korpus
- 2 šálky mandlí
- 1 1/4 šálky strúhaného kokosu
- 1/4 šálky kakaového prášku
- 1/2 šálky vody
- 5 PL javorového sirupu
- 1/4 šálky kokosového oleja
Karamelová plnka
- 1 šálka masla z vlašských orechov
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 1/2 šálky datľového sirupu
- 1/2 šálky javorového sirupu
- 2 veľké banány
- 2 PL tahini
- 1 ČL vanilky
- štipka soli
Čokoládová poleva
- 1/4 šálky javorového sirupu
- 1/2 šálky kakaového prášku
- 1/3 šálky kokosového oleja
- štipka soli
Postup
Korpus
Všetky suché prísady zmixujeme tak, aby mandle sa rozsekali, ale ostali sem tam kúsky. Pridáme vodu a javorový sirup a zmixujeme, aby sa hmota riadne premiešala. Na záver pridáme kokosový olej. Keď máme kompaktnú hmotu, natlačíme ju do formy.
Karamelová plnka
Spravíme si maslo z vlašských orechov (prípadne ho môžete zameniť za iné, čo nájdete v obchode) a dáme do mixéra s ostatnými prísadami, okrem roztopeného kokosového oleja. Ten pridávame nakoniec. Nalejeme na korpus a dáme stuhnúť.
Čokoládová poleva
Roztopíme kokosový olej a zmiešame v miske s ostatnými prísadami. Nalejeme na karamelovú plnku a dáme do chladu stuhnúť na pár hodín.
Tip
Mandle v korpuse môžete dať na polovicu s pomletou (naklíčenou a usušenou) pohánkou. Ak nechcete použiť kakao, môžete zameniť za karob. Ak vám prekážajú banány, môžete ich úplne vynechať, torta bude však o niečo tuhšia. Ale nie je ich tam vôbec cítiť.