;

Karamelová torta

karamelova-torta

Táto karamelová torta je trochu zdĺhavejšia na prípravu, ale výsledok stojí za to. Ak však nemáte možnosť si vyrobiť doma maslo z vlašských orechov, môžete ho nahradiť akýmkoľvek z bio obchodu. Karamelová plnka bude chutiť o niečo inak, ale to vôbec nevadí, stále to bude fajnová pochúťka s lahodnou čokoládou. Ideálne na toto chladné počasie. Chceme sa zohriať a toto vás svojou chuťou posadí do kresla, kde si vyložíte nohy a budete si vychutnávať túto maškrtu.

 

Prísady

Korpus

  • 2 šálky mandlí
  • 1 1/4 šálky strúhaného kokosu
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1/2 šálky vody
  • 5 PL javorového sirupu
  • 1/4 šálky kokosového oleja

Karamelová plnka

  • 1 šálka masla z vlašských orechov
  • 1/2 šálky kokosového oleja
  • 1/2 šálky datľového sirupu
  • 1/2 šálky javorového sirupu
  • 2 veľké banány
  • 2 PL tahini
  • 1 ČL vanilky
  • štipka soli

Čokoládová poleva

  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1/3 šálky kokosového oleja
  • štipka soli

Postup

Korpus

Všetky suché prísady zmixujeme tak, aby mandle sa rozsekali, ale ostali sem tam kúsky. Pridáme vodu a javorový sirup a zmixujeme, aby sa hmota riadne premiešala. Na záver pridáme kokosový olej. Keď máme kompaktnú hmotu, natlačíme ju do formy.

Karamelová plnka

Spravíme si maslo z vlašských orechov (prípadne ho môžete zameniť za iné, čo nájdete v obchode) a dáme do mixéra s ostatnými prísadami, okrem roztopeného kokosového oleja. Ten pridávame nakoniec. Nalejeme na korpus a dáme stuhnúť.

Čokoládová poleva

Roztopíme kokosový olej a zmiešame v miske s ostatnými prísadami. Nalejeme na karamelovú plnku a dáme do chladu stuhnúť na pár hodín.

 

Tip

Mandle v korpuse môžete dať na polovicu s pomletou (naklíčenou a usušenou) pohánkou. Ak nechcete použiť kakao, môžete zameniť za karob. Ak vám prekážajú banány, môžete ich úplne vynechať, torta bude však o niečo tuhšia. Ale nie je ich tam vôbec cítiť.