Karobové raw guličky zo 4 prísad
Tieto guličky majú jednu veľkú výhodu, v chladničke vydržia aj 4 dni úplne čerstvé. Viac odskúšané nemáme, lebo sa dovtedy zjedli. Ale máme takého tušáka, že by vydržali aj dlhšie, lebo je to spojenie sušeného ovocia a orechov, kde sa vlastne nemá čo pokaziť tak rýchlo. Karob je náš nový favorit a tak skúšame veľa receptov s ním namiesto kakaového prášku. Karob je prirodzene sladší, takže netreba tak sladiť, má menej tuku oproti kakaovému prášku, ale napriek tomu guličky veľmi dobre držia pokope. Nás táto kombinácia prísad veľmi milo prekvapila, ak začínate experimentovať s karobom, možno dajte na začiatok 1/4 až 1/3 šálky.
Prísady
počet porcií: približne 30 guliek, čas prípravy: 20 minút, čas tuhnutia: 1 hodina (môže byť aj nemusí)
- 1 1/2 šálk datlí
- 1 1/2 šálky vlašských orechov
- 1/3 šálky datľového sirupu (alebo javorového)
- 1/2 šálky karobového prášku
- štipka soli
Postup
V kuchynskom robote zmixujeme vlašské orechy a karob. Zmixujeme na múku a potom pridáme datle a datľový sirup. Dáme do misky, naberieme 1 čajovú lyžicu a vytvarujeme guľky a dáme do chladničky stuhnúť. Sú už aj takto pekne formovateľné, ale v chlade budú ešte kompaktnejšie. Ak máte chuť, môžete ich ešte obaliť v posekaných orechoch, karobovom prášku, či strúhanom kokose.
Tip
Orechy môžete zameniť za iné, ako napríklad mandle, konopné semienko, tekvicu. Stačí dodržať celkové množstvo 1 1/2 šálky dohromady a vrámci toho môžete kombinovať podľa želania. Nie všetky orechy sú rovnako mastné, ale skúšali sme rôzne obmeny semien a orechov a vždy vyšli bombovo. Ak máte pocit, že potrebujete tam niečo priliať, aby bola hmota kompaktnejšia, ďatlový sirup, javorový sirup sú najlepšie.