Krémová karobová torta s mladým kokosom
Jeden čisto bezlepkový koláč. Základom je fazuľa, alebo tofu a strúhaný kokos. Medzi tento parádny korpus ide tá najlepšia plnka, akú sme jedli, dužina z mladého kokosu. Plnku pridávame až po upečení, jediné mínus je, že treba trochu čakať, kým plnka stuhne. Lepšie sa potom torta krája. Stalo sa nám, že sme nevydržali, ale ozaj to čakanie sa oplatí, nejak sa to celé napije, ako pri medovníku.
Prísady:
Počet porcií: 12 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 30 minút, čas tuhnutia: 2 hodiny
Korpus:
- 400 g uvarenej bielej fazule (alebo 2 biele tofu)
- 5 pl chia semienok s 15 pl vody
- 2 šálky strúhaného kokosu
- 3/4 karobového prášku
- 1 1/2 šálky datlí
- 5 pl datľového sirupu (alebo brezového cukru)
- 1 čl arowrootu (alebo tapiokového škrobu)
- vanilka
- štipka soli
Krém:
- dužina z 1 mladého kokosu
- 1/2 šálky rastlinného mlieka (alebo vody)
- 2 pl kakaových čipsov (alebo len posypať škoricou)
Postup:
Korpus:
Zapneme rúru na 180 stupňov. V kávovom mlynčeku pomelieme chia na prášok a zmiešame v miske s vodou. Vo food procesore s nožom S zmixujeme strúhaný kokos a potom pridáme všetko ostatné. Dáme do tortovej formy s priemerom cca 20 cm a pečieme 30 minút. Necháme vychladnúť a potom prekrojím vodorovne na dve časti.
Krém:
V mixéri zmixujeme všetky prísady na hladký krém. Zvládne to aj ponorný mixér. Ochutnajte, ak sa vám zdá krém málo sladký, pridajte zopár lyžíc xylitolu, či cukru z kokosových kvetov.
Keď prekrojíme korpus, na spodnú časť dáme polovicu krému, položíme druhú časť korpusu na to a na vrch dáme zvyšnú polovicu krému. Ozdobíme čokoládovými čipsami.
Tip:
Keď sme nemali poruke mladý kokos, dali sme domáci džem, marhuľový, ringlotový, či jahodový a bolo to takisto vynikajúce. Dobrú chuť!