Lahodné brownies s čokoládovými čipsami a orechami (bez oleja)
Rada nosím so sebou na návštevu dezerty. Nielen ako pozornosť, ale tak si zaistíme, že aj my budeme mať nejaký ten zákusok po jedle, nielen my, ale aj naše deti. Taktika je to perfektná, ale pšt, nikomu to nehovorte. No a tento brownies je náš nedávny luxusný objav. Jablko tam vôbec nie je cítiť, tým, že je tam dosť kakaového prášku, je to veľmi čokoládová mňamka. Tento lahodný brownies s čokoládovými čipsami a orechami má jednu obrovskú výhodu, nie je po ňom ťažko. Tým, že tam nie je ani kvapka oleja, či iného tuku, je ľahký na trávenie a pritom pôsobí hutne. Peťo mal nedávno narodeniny a v práci majú taký zvyk, že oslávenec prinesie raňajky pre kolegov. Peťo mi to oznámil pred pár dňami, a ja som mala za úlohu to zrealizovať, rozumej nachystať. V tomto sa s Peťom náramne dopĺňame, on vymyslí akciu a ja si ju odmakám. A celkom fajn to funguje, Peťo to obkecá a ja to urobím. Tentokrát sa však hrnul do pomáhania, poumýval kuchyňu, aby som mala priestor na prácu. A potom koštoval, či to môže byť. A tak teda sme pre jeho kolegov okrem slaného parížskeho vegan šalátu a kváskového chleba, vymysleli tento brownies. Večer predtým som piekla, aby poriadne vychladol, vtedy sa dobre krája. Cez deň som čakala, kedy Peťo bude hlásiť, ako dopadli raňajky a teda nečakala som dlho, o pol desiatej už písal, že sa všetko zjedlo. Po brownies sa zaprášilo, a to sú ľudia, čo sa stravujú úplne bežne, takže neváhajte, chutí ozaj každému. Ľudia ani nevedia a robia nám zadarmo testovanie jedla. Je to pre dobro veci, lebo takto môžem s pokojným svedomím napísať, že je to lahoda a vám to bude zaručene chutiť.
Prísady:
(1 menší plech, približne 15 kociek)
- 1 pokrájané jablko
- 2 pl pomletého ľanu s 5 pl vody
- 1/2 šálky vykôstkovaných datlí (ideálne namočené predtým na 2 hodiny)
- 1 šálka celozrnnej špaldovej múky
- ½ šálky javorového sirupu (datľového sirupu, či iné tekuté sladidlo)
- ½ šálky kakaového prášku
- ¼ čl soli
- 1 čl vanilky
- 1/2 čl kypriaceho prášku do pečiva
- ¼ šálky čokoládových čipsov (nemusí byť)
- ¼ šálky posekaných vlašských orechov
Postup:
Ľan pomelieme na múku a zmiešame s vodou. Necháme pár minút odstáť, aby zmes stuhla. V miske zmiešame múku, kakaový prášok, vanilku, prášok do pečiva a zmiešame. Vo vysokej nádobe ponorným mixérom zmixujeme jablko aj so šupkou, datle a javorový sirup. Mixujeme aj dve minúty, aby sme mali kompkaktnú hmotu, kde je všetko nahladko rozmixované. Primiešame k suchým prisadám, a na záver pridáme posekané orechy. Dáme do malej formy na papier na pečenie, posypeme čokoládovými čipsami (alebo aj nemusíme) a pečieme 40 minút na 180 stupňoch.
Tip
Špaldovú múku som už skúšala zameniť za pomleté celozrnné ovsené vločky a bolo to rovnako vynikajúce. Vlašské orechy môžete vynechať, ak máte na ne alergiu, alebo zameniť za lieskovce, konopné semienka pre obmenu. Ak nemáte poruke javorový sirup, môže byť aj datlový sirup, alebo dajte viac datlí.
Dobrú chuť!