;

Lahodný krém nasladko z batatu a ďalších troch prísad

Máme radi sladké. Ja teda mám sladké veľmi rada, ak raňajkujem, mám sladké raňajky. A na 90% sladkú večeru. Keďže klasické sladkosti som vypustila už dávno z repertoáru toho, čo jem, tak stále vymýšľam iné možné kombinácie, čo chutia sladko, lahodne a uspokoja moje chuťové receptory. A nie sú plné tuku, múky a podobne. Toto je môj najnovší favorit. Základom je uvarený sladký zemiak zmixovaný na krém s datľovým sirupom, karobom, rastlinným mliekom a trochou tahini. Počkať, batat nasladko??? Ozaj? Áno, ozaj. Tiež som prvýkrát na to pozerala, ale…. Už ste určite počuli a o brownies z fazule, sladkého krému z avokáda. :) Toto je niečo podobné. Keď ochutnáte, ani netušíte, že to je sladký zemiak, lebo tie tri prísady urobia z toho zázrak. Sladký zemiak nie je taký výrazný ako napríklad tekvica. Z tej som to neskúšala, tá má príliš výraznú chuť sama o sebe. Možno vyskúšam aj z maslovej tekvice, potom podám hlásenie. Každopádne tento batať je na to ideálny. Zvládne to aj ponorný mixér, ale vysokovýkonný mixér je o level vyššie. To je ozaj lahodný krém. Čiže ak máte riadny mixér, určite odporúčam použiť radšej ten. Namiesto karobu môžete použiť kakaový prášok, ak vám viac chutí. Sladký zemiak je uvarený domäkka do 7 minút, stačí ošúpať a nakrájať na menšie kusy, nech sa týchlejšie uvarí. Čiže celkový čas na túto mega mňamku je veľmi krátky a zážitok taký dobrý :)

Lahodný karobový krém nasladko z batatu a troch prísad

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 2-4 , čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 7 minút

  • 1 veľký sladký zemiak
  • 1/2 – 3/4 šálky rastlinného mlieka
  • 3 pl datľový sirup (alebo iné tekuté sladidlo)
  • 2 čl karobu (alebo kakaový prášok)
  • 1/4 čl mletej škorice
  • 1 pl chia semienok (nemusí byť)

Postup:

V menšom hrnci dáme zovrieť vodu. Medzitým ošúpeme sladký zemiak, nakrájame na kocky a dáme do hrnca. Keď je zemiak úplne mäkký, vyberieme ho. Preložíme do mixéra a pridáme všetky ostatné suroviny. Mlieko prilievame postupne, podľa toho, aký hustý si želáte krém. Ak chcete tuhší krém, odporúčam na záver vmiešať polievkovú lyžicu chia semienok a nechať hodinu postáť.

Tip:

Namiesto rastlinného mlieka môžete použiť rastlinnú smotanu, alebo aj vodu. Podľa toho čo máte poruke. Tahini môžete zameniť za akékoľvek iné orechové maslo. Alebo aj vynechať. Tým, že ho u nás jeme takmer denne, niekedy dám tahini, niekedy nie. S orechovým maslom je to také orechovejšie.