;

Letná zelenina s bezlepkovými rezancami

Letná zelenina s bezlepkovými rezancami

 

V lete sú naše obedy najfarebnejšie. Zbožňujem leto, lebo k obedu mám vždy aj veľký šalát z čerstvej zeleniny. Po takomto obede mám chuť vyskočiť a ísť niečo robiť. Čo sa mi veľmi hodí pri 3 deťoch, lebo len tak si posedieť a oddychovať ani nie je kedy, takže mi tá energia vždy príde vhod. Je to úžasné, lebo kedysi to bolo naopak. Po obede mi klipkali oči, zaspala by som aj po sediačky. Celkom ma to obťažovalo, že v polovici dňa mám zrazu neuveriteľnú túžbu si ísť hneď po obede ľahnúť. Nezdalo sa mi to normálne. Jedlo by mi malo predsa dodať silu a energiu, nie?  Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla pre celistvú rastlinnú stravu. Mám stále energie na rozdávanie, cítim sa perfektne, denne behám skoro 10 km a to je tiež pre mňa dôkaz, že je to tá najlepšia možná strava pre mňa.

Prísady:

(2 porcie)

  • 1 cibuľa (alebo 1/4 póru)
  • 1/2 menšieho baklažánu
  • 1 mrkva (alebo paprika)
  • 5 pl bielej uvarenej fazule (alebo mungo klíčky)
  • ryžové rezance
  • rezance z čiernej fazule (nemusia byť)
  • 1/2 čl himalájskej soli
  • 1/2 čl kurkumy
  • 1/2 čl mletej papriky
  • 1/4 čl rímskej rasce
  • 1 pl kokosového oleja
  • 1/2 šálky vody
  • 1 pl vegánskej majonézy (napríklad provita nie je sójová a veľmi chutná)
  • 2 šálky čerstvej zeleniny (paradajka, paprika, bazalka, olivy…čo nájdem)

 

 

Postup:

Na teflónovej panvici opražím nakrájanú cibuľu na prúžky, baklažán a nastrúhanú mrkvu, alebo inú zeleninu, čo mám poruke. K tomu pridám koreniny a miešame takých 5 minút, potom k tomu pridáme rezance. My najčastejšie používame ryžové rezance, či rezance z čiernej fazule. Podlejeme asi 1/2 šálkou vody, poriadne premiešame, dáme pokrievku, vypneme a necháme dôjsť tiež takých 5 minút.

Medzitým si k tomu nachystáme čerstvú zeleninu, najradšej mám v lete paradajku, papriku, cukinu, bazalku a občas k tomu zopár olív.

Na tanier naložíme zeleninu s rezancami a k tomu pridáme čerstvú zeleninu s polievkovou lyžicou majonézy.

Letná zelenina s bezlepkovými rezancami

Tip

Zeleninu môžete zameniť za akúkoľvek inú, ktorú máte poruke. Fazuľové lúsky s cibuľou sú tiež vynikajúce, alebo opražená paprika namiesto baklažána, či cukina, akákoľvek kombinácia je veľmi chutná. Na miestnom trhu v sobotu nakúpime veľmi veľa rôznej zeleniny a tú cez týždeň rôzne obmieňam a tak máme stále iné jedlo.

Ak nemám poruke vegánsku majonézu, tak spravím rýchlu zálievku z horčice, lahôdkového droždia , umeoctu a vody.

A sem tam si na to postrúham aj trochu vegánskeho syra (nájdete v každom bio obchode).

Dobrú chuť!