;

Makové šúľance

Dnes som chcela spraviť niečo rýchle. Blížil sa obed a tak som si povedala, že skúsim spraviť makové šúľance, čo na to povedia deti. Celá príprava trvala asi 5 minút, málo prísad a len sa po nich zaprášilo. Mak je navyše veľmi výživný, je bohatý na železo, horčík a hlavne vápnik, obsahuje vitamín E, bielkoviny, vlákninu, tuky. Skladujem ho v mraze nepomletý, aby sa nemal šancu pokaziť a meliem ho tesne pred použitím.

Prísady

  • 1 šálka slnečnice
  • 1/3 šálky ľanu
  • 12 datlí
  • 2 PL maku
  • 1 ČL škorice
  • 2 PL vody

Postup

Pomelieme slnečnicu a ľan na múku. Datle zmixujeme na pastu. V miske zmiešame pomleté semienka, datľovú pastu a škoricu. Pridáme vodu a poriadne premiešame. Vznikne nám kompaktná lepivá hmota. Vytvarujeme šúľance, ktoré naukladáme do servírovacej misky. Potom pomelieme mak, posypeme šúľance a môžeme podávať.

Tip

Tieto šúľance sa dajú aj sušiť, potom sú chrumkavejšie. Dosladiť môžete ešte datľovým sirupom, či medom na záver. Ak máte deň dva času, tak najprv dajte slnečnicu namočiť na 4-6 hodín, klíčiť na 1 deň a potom vysušiť. Zvýšite tým výživovú hodnotu šúľancov.