Mini chrumkavé cookies s veľkými kúskami čokolády (bez oleja)
Cookies sú u nás asi najobľúbenejšia sladkosť. Je to rýchle a u nás rýchlosť vyhráva. Navyše deťom a Peťovi šmakujú jedna radosť. To, že mi vždy s nimi niekto pomáha, ani nehovorím. Keď sa opýtam, či si dajú, ešte ani raz nepovedali nie. Lenže do tých klasických cookies, čo sme robili donedávna, ide dosť oleja. A tak som začala pátrať po alternatíve. A našla som, cookies bez oleja, len s orechovým maslom. Predsa olej je výťažok z niečoho, radšej používame celistvé potraviny a orechové maslo sa mi zdá podstatne lepšia voľba. Navyše my používame takmer výhradne tahini, ktoré je zo sezamu, a sezam je teda náš každodenný spoločník pre jeho výživové vlastnosti. Keď robím doma tahini, tak len zmixujem sezam a vznikne orechové maslo. Žiadny extrahovaný produkt, len zmixovaný. Hurá! Našla som zdravšiu alternatívu na u nás veľmi obľúbené cookies! A odvtedy už robíme len tieto mini, či maxi, ako sa podaria. Vždy sú však rovnako chrumkavé s veľkými kúskami čokolády.
Prísady:
(15 mini cokies)
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1/2 šálky špaldovej múky
- 150g posekanej kakaovej hmoty
- 1/2 šálky tekutého orechového masla (tahini, mandľové)
- 1/4 šálky javorového sirupu (alebo iného tekutého sladidla)
- 1/4 šálky arowrootu (alebo agar, či kukuričný škrob)
- 1 pl kypriaceho prášku na pečenie
- 1pl vanilky
- 1/2 čl škorice
- 1/4 čl klinčeku
- 1/4 čl zázvoru
- štipka soli
Postup:
Rúru na pečenie zohrejeme na 180 stupňov. Na plech dáme papier na pečenie. V jednej miske zmiešame suché prísady (vločky, múku, arowroot, prášok na pečenie, korenie, soľ) a premiešame. V druhej miske zmiešame spolu mokré suroviny (orechové maslo a javorový sirup), zmiešame a spojíme všetko spolu. Primiešame k tomu kúsky posekanej čokolády. Také 3 PL si necháme bokom. Naberieme 1 polievkovú lyžicu cesta a dáme na plech. Dajú sa pekne tvarovať aj rukami a vôbec sa nelepia. Keď už máme všetky cookies na plechu, zvyšnú posekanú čokoládu dáme zhora na ozdobu cookies tam, kde sa zmestí. Pečieme okolo 10-15 minút, viac určite nie. Ak sú zospodu hotové, vyberieme z rúry. Ako vychladnú, stuhnú, takže z rúry ich vyberáme opatrne, sú ešte jemné.
Tip
Orechové maslo u nás znamená tahini. Sezam je pre nás soľ nad zlato, a tak ho používam radšej, ako iné orechy. Pokojne sa však dá zameniť za tekuté orechové maslo podľa vášho výberu, ako madľové, či iné. My sme zmiešali tahini s arašidovým maslom a bol to výborný nápad.
Ak nemáte poruke arowroot, dá sa použiť agar, kuzu, prípadne kukuričný škrob. Tieto zdravšie alternatívy ku kukuričnému škrobu nájdete v akomkoľvek bio obchode, tak isto, ako orechové maslá.
Namiesto javorového sirupu sa dá použiť med, alebo iné tekuté sladidlo.
Dobrú chuť!