;

Najchutnejšia vegan torta s parížskym krémom (bezlepková)

Keď sa trochu ochladí a mám v pláne piecť, máme chuť na hutnejšie koláče. A dnes to bola torta s parížskym krémom. Veľmi jednoduchý recept, suroviny, čo máme doma bežne, až na to kokosové mlieko v konzerve. To kupujem veľmi zriedkavo, minule som ho kúpila na curry (namiesto ovsenej smotany). No a z druhej konzervy som mala v pláne túto tortu. Tak poďme na to.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Vegan torta s parížskym krémom (bezlepková)

Prísady:

Počet porcií: 12-16, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 25-35 minút, čas tuhnutia: 1-2 hodiny

korpus:

  • 3 šálky ovsenej múky
  • 1 šálka jablkovej výživy (ak nemáte, v tipoch dole je alternatíva)
  • 3 šálky vody (ak nemáte, môže byť rastlinné mlieko:))
  • 1 šálka kokosového cukru
  • 1 šálka karobu (alebo kakaového prášku)
  • 2 pl mletého ľanu
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 1 čl jedlej sódy
  • štipka soli

krém:

  • 100 g čokolády na varenie
  • tuhá časť z 400ml konzervy kokosového mlieka
  • 2 pl kokosového cukru
Vegan torta s parížskym krémom (bezlepková)

Postup:

Konzervu kokosového mlieka dáme na hodinu do chladničky, aby sa oddelila voda a tuhá časť, ktorú použijeme na parížsky krém. Zohrejeme rúru na 180 stupňov. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a primiešame tuhú časť z kokosového mlieka (je na vrchu). Hotový krém odložíme do chladničky, kým pripravíme korpus.

Suché prísady (ovsená múka, kokosový cukor, karob, kypriaci prášok, jedlá sóda, štipka soli) s vodou a jablkovou výživou. Vymiešame metličkou kompaktné a vláčne cesto. Polovicu nalejeme do jednej vymastenej tortovej formy a druhú polovicu cesta do druhej tortovej formy. Dáme piecť na 180 stupňov na 25-35 minút. Odporúčam test vidličkou, keďže každá rúra pečie inak. Ak po zapichnutí je vidlička čistá, korpus je upečený. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Korpusy vyberieme z foriem a na jeden dáme polovicu tuhého parížskeho krému. Na to položíme druhý korpus a potrieme ho druhou polovicou krému, aj po stranách. Odložíme tortu na 1-2 hodiny do chladničky, aby bola pekne kompaktná a dobre sa krájala.

Tip:

Namiesto jablkovej výživy môžete použiť ošúpané zmixované jablká s vodou. Ak máte radi v koláčoch džemy, tu sa hodí akýkoľvek, aj môj obľúbený slivkový. Na spodný korpus natrieme džem, na ten dáme polovicu parížskeho krému a pokračujeme podľa návodu. Dobrú chuť!