Nepečená torta s avokádovou polevou
Opäť jeden koláč zo série nepečených, tentokrát s avokádovou plnkou, navyše bez lepku, ak zameníte ovsené vločky za bezlekové. Veľmi svieža torta, radi k nim dávame esenciálne oleje, ktoré sa dajú aj konzumovať, sú nádherne voňavé a majú veľmi pozitívne zdravotné účinky. Stačí len 1-2 kvapky a prevoňajú tortu až až.
Prísady:
Počet porcií: 12 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas tuhnutia v chladničke: 2 hodiny
Korpus:
- 1 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1/2 šálky strúhaného kokosu
- 1/4 šálky karobového prášku
- 1/2 šálky datľového sirupu (alebo 1 šálka datlí)
- štipka soli
Plnka:
- 2 avokáda
- 1/2 šálky rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ovsené, špaldové)
- 1/2 šálky ďatlového sirupu
- 1 pl tahini
- 1 čl arowrootu
- 1 čl škorice
- štipka soli
Postup:
Korpus:
Ovsené vločky pomelieme vo food procesore s nožom S na múku, pridáme kokos a ešte raz mixujeme. Potom pridáme zvyšné prísady na korpus a opäť pustíme stroj. Keď máme kompaktnú hmotu, preložíme do tortovej formy približne s priemerom 18 cm. Boky vytiahneme o niečo vyššie, aby sme spravili taký lievik, kde dáme plnku.
Plnka:
Zmixujeme všetky prísady na plnku, zvládne to aj ponorný mixér. Dáme na korpus a potom šupneme do chladničky na 2 hodiny stuhnúť.
Tip:
Namiesto jedného avokáda môžete dať banán, v sezóne prípadne zopár jahôd a budete mať inú príchuť. Niekedy primiešame aj pár kvapiek pomarančového esenciálneho oleja.
Dobrú chuť!