Nutelový koláčik
Nutelu som sa snažila vyrobiť už pár krát a zatiaľ bez úspechu. Vždy tam bolo niečo, čo mi chuťovo nesedelo. Buď sa mi to zdalo pokazené už na druhý deň, alebo bola nutela príliš tuhá, jednoducho to nikdy nebolo ono…až dodnes! Tieto nutelové koláčiky sú presne to, čo som sa snažila spraviť. Vyzerajú luxusne a chutia ešte lepšie. Je to riadne sýte, ale aspoň vám dlhšie vydrží… Alebo aj nie… A pritom recept je pomerne jednoduchý a nie sú tam žiadne zložité prísady. Neľakajte sa, cukinu tam vôbec nie je cítiť! Tak poďme sa na to pozrieť.
Prísady
Cesto
- 1 šálka mandlí
- 1/2 šálky vlašských orechov
- 2 PL javorového sirupu (alebo agáve)
- 1 ČL vanilkového prášku
Nutelová plnka
- 1 šálka čokolády (recept nižšie)
- 2 PL masla z vlašských orechov
- 1 ČL vanilky
- 1/4 šálky cukiny (ošúpanej)
- 1/4 šálky nasekaných vlašských orechov
- štipka himalájskej soli
Čokoláda
- 3/4 šálky javorového sirupu
- 3/4 šálky kakaového prášku
- 1/3 kokosového oleja
- štipka himalájskej soli
Postup
Najprv si nachystáme cesto. V kuchynskom robote pomelieme mandle a vlašské orechy na múku. Potom pridáme vanilku a javorový sirup (alebo agáve). Opäť mixujeme, kým to začne spolu lepiť. Ak cesto lepí málo, či vôbec spolu nedrží, pridáme trochu javorového sirupu. Nachystáme si formu (použila som asi 15×25 cm), dáme do nej papier na pečenie a natlačíme do nej cesto. Dáme do chladu stuhnúť, kým si spravíme plnku.
Nachystáme si prísady na nutelovú plnku. Pripravíme si orechové maslo, cukinu ošúpeme, nastrúhame na čo najjemnejšie a vyžmýkame. Do koláča použijeme vyžmýkanú cukinu, šťavu si dajte do raňajšieho smoothie napríklad….
Teraz si nachystáme čokoládu do nutelovej plnky. Kokosový olej roztopíme vo vodnom kúpeli. Do mixéra dáme všetky prísady a mixujeme najemno. Keď sme spokojní s chuťou a vzhľadom, pridáme orechové maslo, cukinu, vanilku a soľ. Poriadne zmixujeme. Na záver pridáme posekané vlašské orechy a len zapneme pár krát tlačítko “pulse”, aby sa to premiešalo. Vyberieme z chladu cesto a nalejeme naň nutelovú plnku. Navrch ešte môžeme dať zopár posekaných orechov (ja som dala vlašské orechy) a opäť šup do chladu stuhnúť. Nutelový koláčik dáme do mrazničky aspoň na 1 hodinu. Keď som ho vybrala po hodine, bol stuhnutý a zároveň sa dobre krájal, ideálny na podávanie. Ak si ho robíte deň či dva dopredu, odporúčam tak 15 minút pred podávaním vyložiť z mrazu na kuchynskú linku. Alebo 4-5 hodín pred podávaním preložiť koláčik do chladničky.
Tip
Orechové maslo nemusí byť len z vlašských orechov, môžete použiť mandľové, z lieskovcov, prípadne tahini.