Ovsené vločky, chutné jedlá z nich na sladko, či na slano
Ovsené vločky sú u nás jedna zo základných potravín. Nie, nerobíme si zásoby na mesiac. Toto je pre nás také bežné množstvo na týždeň, dva. Používame ich totiž denne. Celozrnné ovsené vločky obsahujú látky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, cukru aj inzulínu v krvi, čo je super. Navyše, znižujú krvný tlak, podporujú imunitu aj hygienu hrubého čreva (aj vďaka vláknine). Navyše sa z nich dá pripraviť toľko jedál! Tu je zopár vybraných receptov.
Medzi sladké raňajky patria: domáce chrumkavé musli, ideálne s rastlinným jogurtom, alebo mliekom a čerstvým bobuľovým ovocím.
Medzi naše najbežnejšie raňajky patrí ovsená kaša, ktorou základ sú uvarené vločky s jablkom, datľami a škoricou. Je rýchla, dochucujeme sezónnym ovocím a rôznymi orechovými maslami, či olejnatými semienkami.
Flapjack beriem aj ako desiatu, keď ideme na výlet.
No a nesmú chýbať ani lievance-video recept, lievance, najlepšie s čučoriedkami, vrelo odporúčam.
Na slané raňajky z ovsených vločiek sa dá pripraviť bezlepkový chlieb, moja momentálna sdrcovka s avokádom a tavenírom. To je dezert sám o sebe.
Chlieb z ovsených vločiek a semienok je bez akéhokoľvek droždia, či kvásku, sýty, plný semienok, a dlho vydrží.
Krekry pečiem veľmi často. Ako raňajky, desiata, k šalátu, namiesto chleba, či len tak na chrumkanie, hodí sa nám všade. Keďže sú suché, vydržia veľmi dlho v uzavretej nádobe. Je tu veľmi veľa obmien. Namiesto červenej šošovice sa dá použiť akúkoľvek iná strukovina. A takisto zelenina, skúšala som už všetky možné druhy a vždy boli krekry výborné.
Ďalšou možnosťou sú krekry plné semienok, sýtejšie a chuťovo výraznejšie. Olejnaté semená sú dôležitá súčasť zdravého jedálnička a hodia sa k šalátu, či dusenej zelenine.
Medzi hlavné jedlá s ovsenými vločkami máme radi napríklad falafel. Ak máš v obľube cícer, zaručene ti tento falafel bude chutiť.
Alebo takýto burger s quinou a hnedou šošovicou.
Bezlepkový špenátový quiche na špeci alebo nešpeci príležitosti.
Medzi koláče, ktoré sú na stránke, či sladkosti, jednoznačný favorit je vegan čokoládová torta.
Na Vianoce vždy robím marokánky, je to mierna piplačka, ale parádne sa dajú skladovať aj v mrazničke a chutia stále bombovo.
Keď máte poruke čerstvé, alebo sušené mango, tento mangový cheesecake stojí za hriech.
Ovsené sušienky s ľanom berieme so sebou na túry, lebo sú skladné, nemusia byť v chlade a parádne doplnia energiu.
A toto je nebíčko v papuľke…snickers tyčinky, priznám sa, nepamätám sa, ako chutí snickers, ale tieto boli vynikajúce.
Neoznačené recepty nájdeš aj v našom online kurze 21-dňová zmena.
Dúfam, že sa ti môj výber páčil, pokojne zdielaj s kamošmi a keď sa ti niečo podarí ukuchtiť, pochváľ sa a označ ma, nech vidím tvoje výtvory :).