Paradajkové krekry
Paradajky v krekroch majú veľmi lahodnú chuť. Tento základný recept si môžete prispôsobiť podľa surovín, čo máte k dispozícii. Stačí mať hmotu, ktorá je dochutená podľa vašich predstáv a super krekry sú na svete. My ich radi jeme so šalátom alebo s kozím syrom z vlašských orechov Keď ideme na dlhšiu cestu, vždy beriem krekry, placky, či sušené chleby, aby sme mali čo chrúmať. A keď je sezóna paradajok, namrazím dostatočné množstvo aj na zimu.
Prísady
(15-20 krekrov)
- 1 šálka ľanu
- 1 šálka vlašských orechov (ideálne namočené a vysušené)
- 3-4 sušené paradajky
- 2 čerstvé alebo mrazené paradajky
- 1 strúčik cesnaku
- 1/4 ČL himalájskej soli
- oregano, bazalka
Postup:
Ľan a vlašské orechy pomelieme najemno. Ak nemáte výkonný mixér, sušené paradajky namočte do vody na 30 minút. Paradajky ošúpeme, zmixujeme s cesnakom a sušenými paradajkami na pastu. Všetko dáme spolu do misky a poriadne premiešame. Naberieme 1 PL, vytvarujeme placku a dáme so sušičky na papier na pečenie. Takto spracujeme celú hmotu. Sušíme na 42 stupňoch 2 hodiny a potom pretočíme. Sušíme 6-8 hodín, podľa toho, aké hrubé sú krekry. Ak ich chceme chrumkavejšie, necháme ich v sušičke dlhšie.
Tip
Môžete si z nich spraviť aj karbonátky, stačí ak k receptu pridáte 1 šálku orechov pomletých nahrubo a spravíte ich hrubšie. Namiesto vlašských orechov sa dajú použiť slnečnicové či tekvicové semienka.