;

Paradajkové krekry

Paradajkové krekry

Paradajky v krekroch majú veľmi lahodnú chuť. Tento základný recept si môžete prispôsobiť podľa surovín, čo máte k dispozícii. Stačí mať hmotu, ktorá je dochutená podľa vašich predstáv a super krekry sú na svete. My ich radi jeme so šalátom alebo s kozím syrom z vlašských orechov Keď ideme na dlhšiu cestu, vždy beriem krekry, placky, či sušené chleby, aby sme mali čo chrúmať. A keď je sezóna paradajok, namrazím dostatočné množstvo aj na zimu.

 

Prísady

(15-20 krekrov)

  • 1 šálka ľanu
  • 1 šálka vlašských orechov (ideálne namočené a vysušené)
  • 3-4 sušené paradajky
  • 2 čerstvé alebo mrazené paradajky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/4 ČL himalájskej soli
  • oregano, bazalka

 

Postup:

Ľan a vlašské orechy pomelieme najemno. Ak nemáte výkonný mixér, sušené paradajky namočte do vody na 30 minút. Paradajky ošúpeme, zmixujeme s cesnakom a sušenými paradajkami na pastu. Všetko dáme spolu do misky a poriadne premiešame. Naberieme 1 PL, vytvarujeme placku a dáme so sušičky na papier na pečenie. Takto spracujeme celú hmotu. Sušíme na 42 stupňoch 2 hodiny a potom pretočíme. Sušíme 6-8 hodín, podľa toho, aké hrubé sú krekry. Ak ich chceme chrumkavejšie, necháme ich v sušičke dlhšie.

 

Tip

Môžete si z nich spraviť aj karbonátky, stačí ak k receptu pridáte 1 šálku orechov  pomletých nahrubo a spravíte ich hrubšie. Namiesto vlašských orechov sa dajú použiť slnečnicové  či tekvicové semienka.