;

Pečená jablková mrvenica s vanilkovým pudingom

Na zimu ideálny koláč. Varené, pečené jablká v zime u nás idú na dračku. Jeme ich varené len tak so škoricou a niekedy si z nich spravíme takéto labúžo. Jablká sú naše zimné ovocie, ktoré vieme zohnať aj lokálne a tak z nich vymýšľame všetko možné. Pridávame ich do raňajok ku kaši, do koláčov, namiesto oleja do slaných jedál, a tak. 

Prísady: 

Počet porcií: 10 porcií, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút, čas pečenia: 15 minút

Jablkový základ:

  • 3 stredných sladkých jabĺk (ošupané a nakrájané na kocky)
  • 1 pl mletej škorice
  • štipka kardamómu (nemusí byť)

Posýpka:

  • 200 g špaldovej hladkej celozrnnej múky (ovsenej, alebo inej bezlepkovej)
  • 50 g cukru z kokosových kvetov (alebo xylitolu, či iného sypkého sladidla)
  • 50 ml slnečnicového oleja (pozrite nižšie na tip bez oleja)

Na dochutenie:

  • 1/2 balenia vanilkového pudingu (alebo 2 pl kukuričného škrobu)
  • 250 ml rastlinného mlieka (ovsené, sójové, mandľové, špaldové)
  • 4 pl cukru z kokosových kvetov (alebo xylitolu, či tekutého sladidla nie s výraznou chuťou-javorový sirup ani datlový nedávajte, prebije vanilkovú príchuť)

Postup:

Vo veľkom hrnci dáme variť ošúpané a pokrájané jablká so škoricou a ostatným korením. Ak jablká nie sú veľmi sladké, môžeme prisladiť vanilkovým cukrom, či datľovým sirupom. Netreba prilievať vodu, keď varíme na miernom ohni a stále miešame, po chvíli jablká pustia vodu. Takto ich varíme 10-15 minút, kým zmäknú. Medzitým zapneme rúru na 180 stupňov. Nachystáme si misku, netreba vymastiť, ani papier na pečenie, jablká sa neprilepia.

Kým sa jablká varia, nachystáme si posýpku tak, že vo väčšej miske zmiešame všetky prísady. Vznikne nám taká mrvenica. Nie je to kompaktná hmota, ale také menšie kúsky, čo sa rozpadajú, keď ich chytíme do dlane. To je to, čo potrebujeme, tak to má byť. Ak je to príliš suché, pridáme trochu oleja. Keď sú jablká hotové, z hrnca ich dáme do misky na pečenie a poprášime nachystanou posýpkou. Vložíme do rúry a pečieme 15-20 minút. Ak sa vám nechce variť jablká, môžete vynechať varenie a rovno dať všetko piecť, no nastavte si čas tak 40 minút. Nám varenie a potom zapekanie ušetrí 15 minút, tak preto to tak kombinujeme.

Ak chcete z tohto koláčika spraviť de luxe verziu, spravte k tomu ešte vanilkový puding. V malom hrnci privedieme mlieko do varu a puding zmiešaný s trochou studeného mlieka či vody primiešame, počkáme kým puding stuhne a vypneme. Na tanier dáme porciu jablkovej mrvenice a polejeme teplým vanilkovým pudingom a servírujeme. Jednoduché a pritom taká delikatesa.

Tip:

Namiesto oleja môžete použiť aj jablkové pyré, drobilo sa to veľmi podobne, my sme veľmi rozdiel ani nepostrehli.

Dobrú chuť!

Pečená jablková mrvenica s vanilkovým pudingom