;

Pravé plnené vynikajúce moravské koláče – vegánske

Vynikajúce moravské koláče s tvarohom - vegánske

Peťo si zmyslel, že by si dal pravé moravské koláče, tak som hľadala a vymýšľala ako to skombinovať, aby cesto bolo vláčne,nie suché, bez deci oleja, ako v takmer každom recepte. Moravské koláče sú z celozrnnej špaldovej múky, ale sú presne také, aké si ich pamätám spred 25 rokov :). Jednoduchý recept, kde najviac zaberie kysnutie, počas ktorého si môžete vyložiť nohy a čítať si knihu :). Najviac nás dostala vegánska tvarohová plnka, je ozaj vynikajúca. Stačí vám len tofu, citrón, rastlinná smotana, vanilkový cukor a výkonný ponorný mixér.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 2 plechy, čas prípravy: 30 minút, čas kysnutia: 2 hodiny a 20 minút, čas pečenia: 20-30 minút

Cesto:

  • 500g špaldová celozrnná hladká múka (alebo polohrubá)
  • 300 ml rastlinného mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 50ml rastlinnej smotany
  • 50 ml oleja (olivový som mala poruke)
  • 70 g kokosového cukru
  • štipka soli

 

Tvarohová plnka:

  • 2 balenia tofu (2 x 180g)
  • 40-60 ml rastlinného mlieka (alebo pridať časť smotany, ak chcete krémovejšiu plnku)
  • šťava z 1/2 citrónu
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 pl xylitolu (alebo iného sladidla, čo nefarbí, kokosový cukor, či datľový sirup sa nehodí)

Postup:

Rozkvas:

V mise zmiešame čerstvé kvasnice, 2 pl kokosového cukru, 2 pl múky, 100ml teplej vody. Necháme stáť na linke 15 minút.

Cesto:
Do rozkvasu pridať ostatné prísady, premiešame a necháme prikryté na linke kysnúť okolo 2 hodín.
Potom vyvaľkáme cesto hrubé asi pol centimetra, pomocou pohára vykrojíme kolieska a stred kolieska zatlačíme, tak robíme miesto pre tvarohovú plnku, okraje necháme tak.
Do každého kolieska dáme tak 2 kopcové polievkové lyžice tvarohovej plnky a hotové moravské koláčiky dáme ešte do rúry kysnúť na 20 minút.
Potom zapneme rúru na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Ak dáte odpočívať koláčiky mimo rúry, tak do vyhriatej rúry ich stačí dať piecť na 20-25 min.
Ja ich dávam odpočívať do studenej rúry, kým sa rozohreje, chvíľu to trvá, preto nechávam piecť 30 minút.
Keď začínajú okraje chytať farbu, sú hotové. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť.

 

Tip:

Ako orechovú plnku som vyskúšala orechové maslo s datľovým sirupom, aj džem bol výborný. Dobrú chuť!