Pravé plnené vynikajúce moravské koláče – vegánske
Peťo si zmyslel, že by si dal pravé moravské koláče, tak som hľadala a vymýšľala ako to skombinovať, aby cesto bolo vláčne,nie suché, bez deci oleja, ako v takmer každom recepte. Moravské koláče sú z celozrnnej špaldovej múky, ale sú presne také, aké si ich pamätám spred 25 rokov :). Jednoduchý recept, kde najviac zaberie kysnutie, počas ktorého si môžete vyložiť nohy a čítať si knihu :). Najviac nás dostala vegánska tvarohová plnka, je ozaj vynikajúca. Stačí vám len tofu, citrón, rastlinná smotana, vanilkový cukor a výkonný ponorný mixér.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 2 plechy, čas prípravy: 30 minút, čas kysnutia: 2 hodiny a 20 minút, čas pečenia: 20-30 minút
Cesto:
- 500g špaldová celozrnná hladká múka (alebo polohrubá)
- 300 ml rastlinného mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 50ml rastlinnej smotany
- 50 ml oleja (olivový som mala poruke)
- 70 g kokosového cukru
- štipka soli
Tvarohová plnka:
- 2 balenia tofu (2 x 180g)
- 40-60 ml rastlinného mlieka (alebo pridať časť smotany, ak chcete krémovejšiu plnku)
- šťava z 1/2 citrónu
- 2 vanilkové cukry
- 1 pl xylitolu (alebo iného sladidla, čo nefarbí, kokosový cukor, či datľový sirup sa nehodí)
Postup:
Rozkvas:
V mise zmiešame čerstvé kvasnice, 2 pl kokosového cukru, 2 pl múky, 100ml teplej vody. Necháme stáť na linke 15 minút.
Cesto:
Do rozkvasu pridať ostatné prísady, premiešame a necháme prikryté na linke kysnúť okolo 2 hodín.
Potom vyvaľkáme cesto hrubé asi pol centimetra, pomocou pohára vykrojíme kolieska a stred kolieska zatlačíme, tak robíme miesto pre tvarohovú plnku, okraje necháme tak.
Do každého kolieska dáme tak 2 kopcové polievkové lyžice tvarohovej plnky a hotové moravské koláčiky dáme ešte do rúry kysnúť na 20 minút.
Potom zapneme rúru na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Ak dáte odpočívať koláčiky mimo rúry, tak do vyhriatej rúry ich stačí dať piecť na 20-25 min.
Ja ich dávam odpočívať do studenej rúry, kým sa rozohreje, chvíľu to trvá, preto nechávam piecť 30 minút.
Keď začínajú okraje chytať farbu, sú hotové. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť.
Tip:
Ako orechovú plnku som vyskúšala orechové maslo s datľovým sirupom, aj džem bol výborný. Dobrú chuť!