Prečo sme prestali používať olej a čím ho nahrádzame pri varení a pečení.
Olej sme prestali používať asi pred rokom, keď som si naštudovala, čo to vlastne je a či ho v strave ozaj nevyhnutne potrebujeme. Dovtedy sme ho používali pri varení, pečení. Nie veľa, tak 1-2 polievkové lyžice k vareniu a v koláči podľa receptu, od 3 polievkových lyžíc po 150 ml na jeden plech. Vždy som si myslela, že cukor je tá príčina, prečo tučnieme. Ale potom som sa dočítala, že v tých všetkých sladkostiach, keksíkoch, koláčoch, nutelách je aj veľké množstvo oleja a že to je skôr tou príčinou zväčšovania tukových vankúšov. Jeden gram oleja má 9 kalórií, 2 polievkové lyžice oleja (20 ml) majú 180 kalórií. Takých 100 ml oleja má 900 kalórií. To je skoro polovica denného príjmu kalórií pre dospelého človeka! No najeme sa z deci oleja? Ja sa teda určite nenajem. Je to veľmi malé množstvo na objem, navyše by ma určite naplo, keby som to mala vypiť. Bežne pridávame 1-2 polievkové lyžice na zápražku, keď varíme polievku. Alebo na čerstvý šalát si robíme zálievku, tak pridáme olivový olej. Tých 180 kalórií navyše nás nijak nezasýti. Predstavte si však hlavičku brokolice, tá má takisto približne 180 kalórií a tá ma už teda zasýti. No pravidelný nadmerný príjem kalórií vedie k pomalému, ale istému priberaniu na váhe.
Svetoznáme autority ohľadom výživy ako T. Colin Campbell, doktor Esselstyn, či doktor Greger veľmi upozorňujú na olej. Tvrdia, že ho treba zo stravy vulúčiť. Úplne. Počula som to, či čítala som o tom už dávno. Tým, že sa mi to dostávalo do pozornosti stále častejšie, sadla som si k tomu a poriadne si to naštudovala. Začala som byť ostražitejšia, v dnešnej dobe nemáme problém s podváhou. Keď sa okolo seba pozrieme, je to skôr naopak. Máme problém s nadváhou. Je skôr rarita vidieť okolo seba ľudí s normálnou postavou. Preteká nám sádlo cez opasok, stehná máme za dvoch. Nie je to len estetický problém, je to hlavne zdravotný problém. Nadváha spôsobuje chronický zápal v tele. Navyše to pre nás nie je prirodzené mať nadváhu. Myslím si, že prirodzené je pre nás vyšportované telo. Žial štatisticky je to naopak, rastie počet obyvateľov s nadváhou nielen medzi dospelými, ale aj medzi deťmi. A tak som si začala klásť otázky. Načo konzumovať čistý tuk, ktorý ma nijak špeciálne nezasýti? Má teda v sebe nejakú výživnú hodnotu? A dozvedela som sa celkom zaujímavé informácie. Olej nie je potravina, ktorá by bola na horných miestach v rebríčku najzdravších potravín. Ale no! Ako je to možné? Ľanový, konopný olej, to sú predsa zdravé oleje. Áno, ľanový olej napríklad obsahuje omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú nepostrádateľné pre naše zdravie. Ale tie obsahuje aj ľan. Tuk je v semienkach obsiahnutý v 30%. Olej obsahuje 100% tuku, čiže podstatne viac kalórií. Olej je bez vlákniny, bielkovín, sacharidov, vody. Ak olej aj obsahuje minerály a vitamíny, no sú to desatiny z množstva, ktoré obsahuje celé olejnaté semeno na tú istú váhu. Keď som si teda dala na misku váh výživnú a kalorickú hodnotu, bolo rozhodnuté. Načo mám jesť zlisovanú tekutú potravinu, ktorá rýchlejšie oxiduje, ako samotná celistvá potravina? Ak dobre skladujem ľan, slnečnicu, konope, vydržia rok dva, alebo kým ich nezjeme. Otvorený olej toľko nevydrží, stuchne. A tak zdravé oleje ako ľanový a konopný či olivový olej nekupujeme, jeme denne ľan, konopné semienka, olivy a podobne.
V podstate sa snažíme jesť čo najjednoduchšie, minimalizmus sa snažíme vtesnať do všetkých možných oblastí. A taký olej znamená, že niekto musel vo fabrike zlisovať semená, naliať olej do fľaše, odpad vyhodiť a tak ďalej. Tento proces výroby odpadáva, ak jeme olejnaté semená v celku. Nič nevyjde navnivoč, lebo zjeme celé semeno, nielen určitú časť z neho. Olejnaté semená nie sú extrahovaná potravina, je pre náš organizmus oveľa prirodzenejšie jesť celé semená, ako olej z nich. To je asi každému jasné. Inak strávime komplexnú potravinu, ako časť z nej. Ľudia sa obraňujú tým, že tuky v strave potrebujeme, sú vitamíny rozpustné v tukoch, napríklad. Ozaj si myslíme, že príroda je taká nedokonalá a nechala by na nás, aby sme vymysleli olej kvôli vitamínom rozpustných v tukoch? Každá zelenina, ovocie, obilnina, strukovina obsahuje tuky. Niektoré v malom, niektoré druhy vo väčšom množstve.
A tak sme jednoducho teda olej vypustili. Používame ho len v jednom prípade a to sú pukance. Tam to žiaľ bez oleja nejde. Snažila som sa najprv pukance vypustiť z jedálnička vrámci rodiny. Ja som nikdy pukance neobľubovala, ani teraz ich nejem. Okrem mňa ich však všetci 4 členovia domácnosti priam zbožňujú a tak máme doma slnečnicový, alebo sezamový olej na tieto príležitosti. Jedno pol litrové balenie oleja nám vydrží niekoľko mesiacov. Okrem pukancov olej doma nepoužívame vôbec.
Čím teda nahrádzame olej pri varení a pečení?
Pri varení namiesto oleja používame hlavne vodu, či sójovú omáčku. Áno, zo začiatku je to rozdiel, ale ako sme si na to zvykli, už nám tie mastné oká v jedlách prekážajú. Ak vyslovene niekto potrebuje tú konzistenciu pri varení, odporúčam 1-2 polievkové lyžice jablkovej výživy, jedlo nijak neochutí a má podobnú konzistenciu, ako jedlo pripravované na oleji.
Pri pečení je možností viac. Tam sa rozhodujem podľa toho, čo sa mi hodí viac, čo máme doma a čo je najrýchlejšie. Mletý ľan s vodou je tutovka na koláče. Takisto aj zmixovaný banán s vodou, či jablko s vodou, alebo rastlinné mlieko sú výborné náhrady. Kedysi sme zvykli používať aj rastlinnú smotanu. To je tiež lepšia alternatíva než olej, hoci v smotane nejaké percento oleja je. Je to rozdiel? Samozrejme, že je to rozdiel, ak ste zvyknutí dávať do koláča 200 ml oleja. Ale inak to rozdiel nie je, pečiem už takto bez oleja dlhšie a žiadna návšteva sa nesťažovala. Návšteva je dobrá kontrolná vzorka, lebo v okolí hádam nemáme nikoho, kto by nepoužíval olej pri varení, či pečení. A tak to vedia zhodnotiť koláč, keďže sami doma olej používajú. My už máme tie chute inde, mne viac tečú sliny pri ovocnom pohári ako pri koláči. Minule sme boli na jednej akcii, kde bola pre nás len dusená zelenina na oleji a všetci piati sme sa okúňali, nikomu to nechutilo. Od najväčšieho hladu sme s ďetmi čo to zjedli, ale doma sme to dotlačili našou stravou bez oleja. Je to o zvyku. Vybudovali sme si návyk takto jesť. V dobe kedy sa prejedáme mi pripadá logické si skôr dávať pozor na príliš veľký prísun kalórii. A v tomto je ten olej veľký beťár. Dá sa ľahko zamaskovať, ani ho necítiť.
Áno, sú aj takí ľudia, čo môžu pojesť aj klince a furt sú šlank. Tým môže byť olej ukradnutý, ak sa rozprávame čisto o kalóriach. No nasýtené mastné kyseliny v olejoch (napríklad kokosový, palmový) nám upchávajú cievy a spájajú sa s chorobami a nie so zdravím. Takýmto ľuďom nerobí problém varenie na pár lyžiciach oleja, oni majú radi mastnejšie jedlá. No týchto ľudí je skôr menej ako viac. Ja si napríklad musím dávať veľmi veľký pozor, aby zo mňa nebola tučibomba. To vlastne bolo aj jedno z mojich “prečo” prejsť na rastlinnú stravu. Aby som si udržala váhu v norme. Len som sa pozrela na syr a pribrala som. U mňa byť fit znamená tvrdú prácu. Jedna moja známa je kosť a koža a to o desiatej večer bežne večeria nutelu, langoš a podobne. A nie malé porcie. Ak by som ja večerala o desiatej večer, za mesiac mám 10 kíl navyše. Čiže áno, netrávi každému rovnako. To však ale neznamená, že ak by mi akokoľvek dobre spaľovalo, budem jesť hocičo. Nebudem, vyberám si pre seba a rodinu to naj. Aj preto si stále študujeme a postupne vyraďujeme nejaké potraviny, o ktorých sme zistili, že nám prospešné nie sú. A jednou z nich je aj spomínaný olej. Ak máte chuť vyskúšať nejaké recepty, na stránke medzi poslednými pridanými sú všetky bez oleja, slané (miska s čerstvým kučeravým kelom, fazuľové lúsky s bulgurom), či sladké (nadýchaný karobový koláč, ovsené sušienky s ľanom).