;

Rýchla chrumkavá pizza (bez sóje)

Máme obdobia, kedy jeme pizzu aj párkrát do týždňa. Je to to isté cesto, len navrch dávame inú zeleninu, nátierku, niekedy vegan majonézu, a stále je to niečo iné. Tejto rýchlej chrumkavej pizze si môžeme dať bez výčitiek aj pol plechu, neodpadneme na gauč, neodfukujeme, ale vyskočíme na rovné nohy a ideme niečo robiť. Alebo aj nie, to už je na vás. Ale môžete, ak chcete. Ja najradšej oddychujem aktívne, pohyb mi nebol vždy sympatický, ale keďže deti ma vytrénovali, tak už mi je to nejak prirodzené a aj veľa toho potom stihnem. Lebo, po takomto obede určite vládať budete. Veľa jedla, dobre zasýti, málo tuku, zdravé prísady, ideálny obed, večera, či jedlo, ktoré si môžete so sebou zobrať do práce, na výlet, či inam.

Prísady:

Počet porcií: 2 plech, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 40 minút

cesto:

  • 500g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • 300 ml vody (menej či viac, podľa cesta)
  • 1 kocka kvasníc
  • 3 pl olivového oleja
  • 1 pl kokosového cukru
  • 1 čl himalájskej soli
  • 1 čl sušeného cesnaku
  • 1 čl sušeného oregana

zelenina na pizzu:

  • 250 ml paradajkového pretlaku
  • 2 červené papriky
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 1 čl sušeného cesnaku

Postup:

V pohári zmiešame 1 šálku teplej vody s kvasnicami a cukrom z kokosových kvetov. Odložíme nabok. Vo veľkej miske zmiešame suché prísady a potom prilejeme vodu a kvasnice. Cesto sa má dobre dať miesiť, veľmi to nepreháňame, mne sa miesiť nikdy nechce dlho, stačí, keď vidíme, že všetky prísady sú rovnomerne premiešamé.

Nachystáme si plech, na ktorý dáme papier na pečenie a cesto rozdelíme na dve časti, na dva plechy. V miske s vodou si namočíme ruky a rozotierame po plechu cesto. Je to veľmi efektívne a rýchle. Nepotrebujeme valček, len porozťahujeme cesto na celý plech.

Cesto potrieme paradajkovým pretlakom, či omáčkou a poukladáme naň nadrobno zakrájanú zeleninu a posypeme sušeným cesnakom.

Dáme piecť na 40 minút, 180 stupňov. Ak nevieme, či rúra pečie rovnomerne, vymeníme plechy po 20 minútach.

Na hotovú pizzu môžete dať bazalkové pesto, vegan majonézu, v lete si k tomu dávame čerstvý šalát, v zime kyslú kapustu.

Tip

Na pizzu dajte, čo máte radi, čo je v sezóne. V lete tam dávame všetkú možnú zeleninu, v zime cibuľu, cesnak, prípadne mrazený mix, brokolicu, karfiol, čokoľvek nám chutí.

Dobrú chuť!