;

Rýchla vegánska pizza

Rýchla vegánska pizza

Opäť sme objavili čaro vegánskych jedál a medzi ne rozhodne patrí aj táto rýchla pizza. Za 2 dni som ju robila tri krát a vždy sa po nej zaprášilo. Najviac sa mi na nej páči to, že netreba nechať cesto kysnúť, jednoducho dám na plech a za pár minút je hotová. Kvasnice máme pre prípad núdze v mraze, takže toto jedlo je k dispozícii kedykoľvek. Touto pizzou určite ohúrite aj klasicky sa stravujúcich ľudí, lebo je fakt neodolateľná. Tak dobrú chuť!

Prísady  

Cesto

  • 1-2 šálky špaldovej múky
  • 1,5 dcl veľmi teplej vody
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 kocky kvasníc
  • 1/2 čl himalájskej soli

Ostatné

  • 1 šálka paradajkovej omáčky
  • 1 -2 šálky sezónnej zeleniny (paradajka, paprika, cukina, karfiol…)
  • 1 čl sušeného oregana
  • 1 čl sušeného cesnaku (alebo 3 strúčiky podrveného cesnaku zmiešaného s trochou vody)

Syr

  • tavenýr alebo vegánsky strúhaný syr (ten je ešte lepší, na nerozoznanie od eidamu)

Postup:

Ako prvé zapneme rúru na pečenie na 180 stupňov, pečenie zhora aj zdola s ventilátorom. Kým nachystáme pizzu, tak je pekne vyhriata.

Napustíme si do pohára veľmi teplú vodu (nie vriacu, aby sme tam mohli namočiť prst a pritom sa nepopálime) a zmiešame ju s polovicou kocky kvasníc. Poriadne to rozmiešame, aby sa kvasnice rozpustili. Do veľkej misky dáme múku, soľ, premiešame a prilejeme vodu s kvasnicami. Opäť poriadne premiešame, ak je to veľmi tuhé a zle sa to mieša, pridáme ešte teplú vodu. Ak sme to prehnali s vodou, pridáme múku. Cesto sa musí ľahko miešať a musí byť také vláčne, bochník z toho určite neurobíte. Potom pridáme olivový olej a zamiešame. Ak nechcete pridať olej, odporúčam aspoň vymastiť papier na pečenie, aby sa vám pizza neprilepila.

Cesto dáme na papier na pečenie, ktorý dáme na plech. Žiadne kysnutie sa u nás nekoná, ja keď varím, to musí byť hneď a ako zisťujem, ani to netreba. Za tých 15- 20 minút podľa toho, akú máte rúru, cesto krásne napučí a je také jemné. Lyžicou rozotrieme cesto na plech, dáme na neho poriadnu vrstvu paradajkovej omáčky, posypeme oreganom, sušeným cesnakom. A potom pridáme nakrájanú zeleninu. Keďže som pizzu začala robiť teraz na jar, kedy ešte tej sezónnej zeleniny nie je veľa, tak som dala mrazený hrach, alebo karfiol (odporúčam trochu predvariť, aby nebol suchý, tým, že sa pizza tak krátko pečie), alebo šampiňóny, artičoky, olivy, sušené paradajky.

V sezóne sa teším na čerstvé paradajky, papriku, cukinu, či baklažán.

Pizzu dám do rúry a do misky nastrúhame tavenýr. Po 10 minútach posypeme pizzu a nechám zapiecť ďalších 5 minút. Vyberieme z rúry, no neviem ako vy, ale ja ju rovno krájam, lebo pri mne už stoja dve hladné deti. Keď zoberiete pizzu s papierom na pečenie z plechu a dáte ju na kuchynskú linku, za pár minút je teplá a dá sa krájať.

 

 

Tip

Ja si pridávam ešte vegánsku majonézu, ktorú natriem na pizzu. Nedávno sme objavili majonézu bez sóje a teda tie dva druhy, čo sme zatiaľ chutnali, boli dokonalé, podľa mňa na nerozoznanie od klasickej, vlastne nie, určite sú lepšie.

Väčšinou robím plech rozdelený na detskú časť a našu. Hríby deťom nedávam, ani im nechutia. Oni vlastne majú najradšej len paradajkovú omáčku, oregano a sušený cesnak, ani syr im na tom nechýba, ten vyjedajú nastrúhaný z misky. Keby bolo na Peťovi, vykydne tam plechovku sterilizovanej kukurice, ale to zas nedovolím ja.

Veľmi rada mám čerstvú paradajkovú omáčku. Idú tam čerstvé ošúpané paradajky a sušené paradajky. Zmixujem a dám na pizzu.

Občas pridám aj vegánsku salámu, párky, čo nájdem v chladničke a čo pre zmenu odobria ostatní mne.