Tekvicový koláčik
Včera som pozerala naše hokaidá ako rastú, že toho roku spravím tekvicový koláč. Kým mi to napadlo minulý rok, už sme ich doma nemali, tak som si povedala, že toho roku to stihnem, hneď ako budú prvé kusy. Lenže ešte nie sú, tak som včera jednu vo vedľajšej dedine kúpila. A dnes ráno sme sa rovno s deťmi do toho pustili. Jarka nevedela vydržať, od začiatku už chcela papať koláčik. Kým sme spravili koláčik, Jarka to stihla povedať asi sto krát a medzi tým obaja ešte stihli rozvŕtať cesto, kým som stihla spraviť plnku a naliať na cesto. Zábava! Lietala som hore dolu, medzitým som umývala riad. Cvičenie na deň vybavené! Takže namiesto 15 minút mi to trvalo viac ako pol hodiny. Jarke vôbec nevadilo, že to nie je stuhnuté, veľmi jej chutil aj tak. Navyše má hokaido málo kalórii, vysoký obsah betakaroténu, vitamínov, minerálnych látok, železa, zinku a selénu. Takže určite pribudnú s touto zeleninou aj ďalšie recepty, nabudúce niečo na slano. Navyše dobre sa skladuje. Takmer do januára sme mali celý interiér vyzdobený hokaido tekvicami, kým sme ich všetky nepojedli.
Prísady
Cesto
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 šálka namočenej a usušenej pohánky
- 1 šálka namočených datlí
- 3 PL kokosového oleja
- štipka soli
Plnka:
- 1 šálka namočených kešu orechov (2 hodiny a viac)
- 1 šálka mandľového mlieka
- 1 1/2 šálky hokaida nakrájaneho na kocky
- 1 šálka datľovej pasty (alebo iného sladidla)
- 1 šálka kokosového oleja
- 4 PL citrónovej šťavy
- štipka soli
Postup
V kuchynskom robote zmixujeme usušenú pohánku na múku. Preložíme do misky a zmixujeme vlašské orechy. Potom dáme všetko spolu do kuchynského robota, pridáme datle, štipku soli a kokosový olej na záver, aby sa spolu hmota zlepila. Cesto dáme do formy a do mrazu, kým si nachystáme plnku.
Kešu orechy dáme do mixéra spolu s datľovou pastou. Keď to ide ťažko, pomáhame stierkou, aby sa to poriadne zmixovalo. Medzitým v kuchynskom robote zmixujeme hokaido na kašu a potom preložíme do mixéra ku kešu orechom a datľovej paste. Pridáme citrónovú šťavu a štipku soli a mixujeme na hladký krém. Na záver pridáme roztopený kokosový olej a ešte raz poriadne premixujeme. Ochutnáme a keď sme nám vyhovuje chuť a hmota, nalejeme krém na cesto. Dáme do mrazu na pár hodín stuhnúť.
Tip
Ak nemáte nachystanú pohánku, dajte namiesto 1 šálky vlašských orechov 2 šálky. Datľovú pastu môžete zameniť za javorový sirup. Ja som robila datľovú pastu z datlí a vody v pomere 2:1 (datle:voda), kedže som poruke už nemala javorový sirup a je to výborné. Ak nemáte mandľové či iné orechové mlieko, môžete použiť aj vodu.