;

Torta s domácimi piškótami, vanilkovým pudingom a banánmi

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmene, kde veríme, že sa dozviete presne to, čo potrebujete, ak sa chcete stravovať zdravšie a neviete ako na to. Nájdete tu návody, ako sa nachystať, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o kuchyni, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Už dlhšie deti slintajú, keď na nejakej oslave vidia piškótovú tortu. Nikde však neviem zohnať piškóty, kde sa mi bude páčiť zloženie. Buď je tam kokosový alebo palmový olej a tie u nás neprejdú. A tak mi kamoška vnukla nápad upiecť si ich doma. Recept som trochu upravila, vyhodila som odťial cukor, nahradila som ich datľovým sirupom a olej som zredukovala na minimum. Na nedeľu som chcela pre návštevu urobiť túto tortu. Piškóty sme otestovali deň predtým a všetky zmizli behom pár minút, tak som vedela, že ak chcem robiť tortu, musím ich napiecť viac. Tu je množstvo len na tortu. U nás som to neriskovala a spravila som dvojnásobné množstvo. A dobre dom spravila! Bolo ich len tak-tak, opäť šli na dračku. Tie piškóty vyšli fakt famózne. V torte sa napili, teda len 4 hodiny, potom prišla návšteva a spucovali sme ju celú. Prečo ma nenapadlo doteraz skúsiť doma upiecť piškóty? Netuším. Asi som si myslela, že je to príliš komplikované. A nie je, navyše to ide aj bez cukru, bez vajec a ešte ako dobre! Vyskúšajte, odporúčame.

Torta s domácimi piškótami, vanilkovým pudingom a banánmi

Prísady: 

Počet porcií: 12, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 10-15 minút, čas tuhnutia: 4 hodiny (alebo cez noc)

Prísady na piškóty:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 5 pl tapiokového škrobu (alebo kukuričného)
  • 200 ml prírodnej perlivej vody (dala som ľubovnianku)
  • 100g datľového sirupu
  • 2 pl slnečnicového oleja
  • 1 čl kypriaceho prášku
  • štipka kurkumy

Ďalšie prísady na tortu:

  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 1/2 litra rastlinného mlieka (použila som sójové)
  • agáve/datľový sirup na dosladenie
  • 1 pl arowrootu (alebo agar-agar)
  • 1 banán
  • karob na posypanie

Postup:

Piškóty:

Zapneme rúru na 175 stupňov. Vo väčšej nádobe zmiešame suché prísady na piškóty, potom pridáme ostatné a poriadne premiešame až máme krásnu tekutú kompaktnú hmotu. Na plech dáme papier na pečenie a lyžičkou naberáme a dáme na plech. Takto postupne minieme celú hmotu, je to množstvo asi na 2 plechy. Dáme piecť na 10-15 minút. Keď ich vyberieme z rúry, necháme ich vychladnúť.

Torta:

Medzitým si nachystáme puding. V hrnci zohrejeme mlieko. V malom pohári zmiešame puding a arowroot s pár lyžicami studeného mlieka, či vody. Keď mlieko v hrnci vrie vylejeme pohár s pudingom a arowrootom a za stáleho mliešania varíme tak 2-3 minúty, kým zhustne. Vypneme a dosladíme. Nakrájame banán na pásiky a ideme na to. Na spodok tortovej formy (použila som priemer 16 cm) dáme papier na pečenie a začneme vrstviť. Najprv dáme piškóty, potom puding, naukladáme banán, potom opäť piškóty a na záver puding. Posypeme karobom a dáme do chladničky stuhnúť. Ideálne je cez noc, lepšie sa potom krája.

Tip:

Marhuľový, či jahodový džem by sa tam určite hodil na osvieženie, no nemali sme doma. Takisto jahody, maliny, či čučoriedky si tam viem veľmi dobre predstaviť, ale kedže nie je ešte sezóna, tak nám neostáva nič iného len čakať. Možno mrazené vyskúšam nabudúce, asi najlepšie však chutia čerstvé.