;

Vegan makovo-jablkový koláč s čokoládovo-džemovou polevou

Vegan makovo-jablkový koláč s čokoládovo-džemovou polevou

Mak je perfektný zdroj vápnika, je fabrikou na minerály. Okrem vápnika (čo už asi všetci vieme, že ho obsahuje požehnane) v ňom nájdeme fosfor, železo a zinok. Hoci na liečbu osteoporózy sa odporúča predovšetkým vápnik, výhoda maku nie je len v obsahu tohto minerálu, ale aj fosforu. Kombinácia týchto dvoch minerálov podporuje tvorbu kostnej drene. Mak je doležitý nielen pre tých, čo trpia osteoporózou, ale aj pre všetkých starších ľudí, ktorým z kostí postupne ubúda kostná dreň.
Viem, že olejnaté semená sú zlato a v malých množstvách ich konzumujeme veľmi často, niektoré denne ako ľan a mleté konopné semienka.
Už nejakú dobu obzerám mak v mrazničke. Mohla by som ho minúť, kým usúdim, že je tam tak dlho, až ho vyhodím.
Opäť rodinná oslava prišla vhod. Jednak si otestujem medzi bežne sa stravujúcimi ľuďmi, ako sa ujme a tým pádom ho potom s radosťou sem zavesím. Ak okrem nás, s mierne zmenenými chuťovými pohárikmi, chutí aj stravníkom, ktorí jedia klasické koláče, viem, že stojí za to.
Po tejto mega koštovke tuším budeme viac jesť aj mak. Máme totiž pekné zásoby v mrazničke :)
Na oslavu som robila aj sacherku s čokoládovou polevou bez džemu a tento makovo-jablkový koláč. Hádajte, ktorý vyhral. Makovo-jablkový koláč s čokoládovo-džemovou polevou!
Aký je šťavnatý, ovocný, makový a tá poleva!
Takže, neváhajte a chystajte si prísady! Pomelte mak, ideálne tesne pred použitím, lebo zoxiduje. Ešte potrebujete postrúhané jablká, rastlinné mlieko, xylitol (alebo kokosový cukor) ľan, vanilkový cukor a prášok do pečiva. A na polevu stačí len čokoláda na varenie a slivkový džem.

Prísady:

Počet porcií: 18 väčších kociek, čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 25-30 minút

Koláč:

  • 200g špaldovej celozrnnej múky
  • 200g mletého maku
  • 500 ml rastlinného mlieka (alebo rastlinnej smotany)
  • 100g xylitolu (alebo 150g kokosového cukru)
  • 3 veľké nastrúhané jablká
  • 2 pl mletého ľanu
  • 1 čl vanilkového cukru
  • 1 čl kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli

Poleva:

  • 100g čokolády na varenie (odporúčam čítať zloženie, nie všetky sú vegan)
  • 150g tuhého slivkového džemu

Postup:

V elektrickom kávovom mlynčeku pomelieme mak a ľan na múku. Postrúhame jablká nahrubo a zmiešame všetky prísady na koláč. Cesto vylejeme na plech s rozmermi cca 20×30 cm, s papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 25-30 minút, záleží od rúry. Odporúčam vyskúšať vidličkou, či je hotový. Ak je čistá, vyberáme z rúry a necháme vychladnúť.

Medzitým si nachystáme polevu. V malom hrnci roztopíme na veľmi malom ohni čokoládu a vmiešame slivkový džem. Vylejeme na korpus a keď vychladne, pokrájame a podávame. Dobrú chuť!

Tip:

Namiesto slivkového džemu sa dá použiť akýkoľvek iný, alebo aj len tak bez džemu, alebo bez čokolády. Takisto namiesto jablka sa dajú použiť hrušky.