Vegánska čokoládová torta s parížskym krémom
Nedávno som videla na fotke vegánsku tortu s parížskym krémom. A tak som si povedala, idem do toho. A keď sa do niečoho pustím, tak idem na 100%. Za pár dni som popozerala všetky možné recepty, čo som našla. Už dlhšie som chcela spraviť ozajstnú tortu s krémom, ale vždy ma odradil postup na dve strany. Kto má čas to študovať? Ja potrebujem niečo jednoduché, no uznajte, s tromi deťmi stáť v kuchyni 2 hodiny, to nehrozí ani náhodou. No a nedávno mala Jarka meniny, takže ideálna príležitosť si túto čokoládovú tortu s parížskym krémom odskúšať. Konečne torta s krémom, čo vyzerá ako tie, čo som kedysi tlačila na kilá. Len potom, ako som sekla s mliekom, vajciami a všetkým živočíšnym, to skončilo. Nepotrebujeme tieto mňamky denne, u nás pečieme raz za čas, ale teda potom nech to stojí za to. A tu je ten dokonalý zážitok, nebíčko v papuľke… po dvoch dňoch som musela dať časť do mrazu, lebo by som ju inak dojedla hádam celú.
Prísady
Torta
- 1 a 1/2 šálky hladkej špaldovej múky (alebo polohrubej)
- 1 a 1/2 šálky mandľového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
- 1 šálka brezového cukru (xylitol, xukor) alebo kokosového cukru
- 1/2 šálky kakaového prášku
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 1/4 šálky pomletého lúpaného konopného semienka (nemusí byť)
- 1 čl prášku do pečiva (bez fosfátov ideálne)
- 1 čl jedlej sódy (z bio obchodu)
- 1/2 čl pravej vanilky
- štipka soli
Parížky krém
- 200 ml ryžovej smotany (alebo inej rastlinnej smotany)
- 100 g kakaovej hmoty (100% čokoláda)
- 1/3 šálky brezového cukru (alebo kokosového cukru)
- 50g rastlinného masla alsan bio
Postup:
Korpus:
V nádobe zmiešame všetky suché suroviny, múku, kakaový prášok, brezový cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, konopné semeno, soľ a vanilku. Potom pridáme roztopený kokosový olej a mandľové mlieko a poriadne premiešame. Zmes vylejeme do tortovej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečenie zdola, približne 50 minút. Spravíme test so špajlou, ak je takmer čistá, koláč je upečený. Vyberieme ho z rúry, dáme preč formu a necháme vychladnúť.
Parížsky krém:
Do hrnca vylejeme ryžovú smotanu, pridáme nalámané kúsky kakaovej hmoty a brezový cukor. Miešame, kým sa kakaová hmota rozpustí, všetko sa spolu pekne premieša a dáme to z varnej dosky vychladnúť, rozhodne to nemá vrieť. Netuším prečo, ale všade to písali, možno to má nejaký zmysel, úprimne, neskúmala som to. Necháme vychladnúť a odložíme do chladu na pár hodín. U nás sme boli v časovej tiesni, Jarka sa už nevedela dočkať, tak po hodine v chladničke sme pokračovali v príprave a bolo to akurát. Do hrnca primiešame rastlinné maslo a vyšľaháme. Krém má nabrať na objeme a zblednúť, vtedy vieme, že je hotový.
Torta:
Vychladnutý korpus prekrojíme pozdĺžne na dve časti. Vrchnú časť odložíme nabok a na spodnú časť natrieme 3/4 parížskeho krému. Opatrne položíme vrchnú časť na spodnú potretú krémom. Zvyšný krém použijeme na zdobenie hornej časti korpusu a potretie okolo torty, aby sa horný a spodný korpus opticky spojil a vyzeralo to turbo fasa bombovo. A takto celú tortu šupneme do chladničky, aby krém v torte stuhol. Také 2-3 hodiny sú fajn, na druhý deň bola ešte lepšia.
Tip
Na krém medzi korpusy si viem predstaviť aj nejaký výborný malinový alebo slivkový džem a prípadne zboku vyzdobiť mandľovými hoblinami. U nás nebol na to čas, my sme chceli už jeeesť!