Vegánsky čokoládový brownie
Včera sme mali rodinnú oslavu a popri torte som ešte rozmýšľala nad koláčom, ktorý by návštevu potešil. A prvé, čo mi napadlo, bol brownie. Kakaovú hmotu (100% čokoládu) mám doma bežne kvôli cukrawrni a vlašské orechy takisto. Takže som dala dokopy tento super rýchly koláčik. Je to opäť jeden z jednoduchých a rýchlych receptov. Môžete si k nemu spraviť aj čokoládovú polevu, ak sa vám žiada ešte čokoládovejší, alebo poliať nejakým domácim džemom bez cukru….práve som dorobila jahodový (tak čoskoro aj recept na ten bude).
Prísady
- 2 1/2 šálky hladkej špaldovej múky
- 3/4 šálky xylitolu (alebo iného sladidla)
- 1/2 šálky rastlinného mlieka
- 1/2 šálky vlašských orechov
- 1/4 šálky kakaového prášku
- 1/4 šálky vody
- 12 PL olivového oleja
- 14 PL roztopenej 100% čokolády (alebo 100g)
- 4 PL pomletého ľanu
- 1 ČL vanilky
- 1 ČL prášku na pečenie bez fosfátov
- 1/2 ČL himalájskej soli
Postup:
Najprv zapneme rúru na pečenie na 180 stupňov, pečenie zdola.
Pomelieme ľan a zmiešame ho s vodou a necháme odstáť 5-10 minút. Ľan napučí a to je tá zázračná prísada namiesto vajec, ktorá drží tento koláč parádne pokope. Ľan nasaje vodu a vznikne veľmi hustá kaša. Vo veľkej miske zmiešame všetky suché prísady ako múku, xylitol, kakaový prášok, orechy, vanilku, prášok na pečenie, soľ. Vo vodnom kúpeli roztopíme 100% čokoládu. K roztopenej čokoláde primiešame olivový olej a rastlinné mlieko, napučaný ľan a poriadne premiešame. Vlejeme do misky so suchými prísadami a poriadne premiešame.
Na plech alebo misu dáme papier na pečenie. Toto množstvo cesta sa mi zmestilo do misy na pečenie s cca rozmermi 25 x 40 cm. Cesto bolo hrubé približne 1,5 cm.
Dáme piecť na 25-30 minút.
Tip
K vlašským orechom môžete pridať aj iné orechy, alebo dať za hrsť hrozienok. Keď ho dáte do chladničky, bude tuhší, čo je tiež veľmi chutné, hlavne v tomto teple. No najlepší bol s teplým jahodovým džemom.