;

Vianočné koláčiky zvané datľovníky (bez masla a bez cukru)

Vegánske medovníky, ktoré som nesladila medom ale datľovým sirupom. Ak ich pečiete v predstihu a budete skladovať v uzavretej nádobe, vydržia mäkké do Vianoc. Po minulé roky som maslo nahradila olejom (prečo nejeme olej sa dozviete tu), ale nebolo to ono, lámali sa. Toho roku mi nejakým zázrakom napadlo tam dať orechové maslo a chuťovo sú vynikajúce a konzistencia presne podľa mojich predstáv.

Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.

Prísady:

Počet porcií: 3-4 plechy, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 30 minút

  • 400 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 1 zrelý rozpučený banán
  • 100 ml rastlinného mlieka
  • 70 ml datľového sirupu
  • 50 ml orechového masla (lieskové, mandľové)
  • 50 g mletých vlašských orechov (my sme dali slnečnicu)
  • 4 čl perníkového korenia
  • 1 čl prášku do pečiva

Postup:

Suché prísady zmiešame spolu. Potom primiešame mlieka, sirup, orechové maslo. Vznikne tuhá kompaktná hmota, ak je príliš suchá, pridáme po troche orechové maslo, alebo mlieko. Odložíme na niekoľko hodín do chladničky. My sme nechali v chladničke cez noc. Nasledujúci deň rozdelíme cesto na 3 alebo 4 časti, posypeme múkou a vyvalkáme každý kus na 3 mm hrubé cesto. A pustíme sa do vykrajovania. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov, a pečieme na papieri na pečenie 8-10 minút. Každá rúra pečie inak, preto odporúčam sledovať, aby sa nepripiekli. Necháme vychladnúť a potom odložíme do uzavretej nádoby, alebo prikryjeme plátenou utierkou.

Tip:

Keďže my sme minimalisti, z tohto cesta sme spravili aj linecké koláčiky! Jednoducho sme medzi dva koláčiky dali lekvár. Alebo sme ich poliali čokoládou. Jeden základ, iná poleva, či plnka a zrazu máme 3 druhy koláčikov na Vianoce. Dobrú chuť! Medzi naše obľúbené vianočné koláče patria aj medovník, či marokánky.