;

Zapekaná polenta s hokaidom

Prísady: 

Počet porcií: 4 porcie, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 35 minút

  • 1/2 menšej tekvice (hokaido alebo maslovej tekvice)
  • 1 1/2 šálky kukuričnej polenty
  • 3 šálky vody
  • 1/4 šálky lahôdkového droždia
  • 1 pl čerstvo pomletého ľanu s 3 pl vody
  • 1 čl čiernej soli
  • 1/2 čl mletej kurkumy
  • štipka čierneho korenia
  • mletá rasca

príloha k polente:

  • 1 uvarená cvikla
  • 1 tempeh

možné obmeny:

  • sezónna zelenina uvarená na pare (fazuľové lúsky, sladký zemiak)
  • uvarený cícer
Zapekaná polenta s hokaidom

Postup:

V hrnci dáme variť ošúpanú tekvicu. Trochu cvikle si môžeme šlohnúť z obednajšej polievky, alebo dáme uvariť s trochou soli a mletej rasce. Zapneme rúru na 180 stupňov. Keď je tekvica hotová, zmixujeme ju s 3 šálkami vody na pyré. Pyré preložíme do hrnca, k tomu pridáme polentu, lahôdkové droždie, ľan, soľ, kurkumu a čierne korenie. Polentu treba stále miešať, aby sa nepripiekla. Varíme na miernom ohni 5-7 minút. Ochutnáme, ak treba dochutíme a vylejeme do misy na papier na pečenie a dáme zapiecť na 35 minút. Kým sa polenta pečie, nakrájame tempeh na malé kocky a nasucho opražíme na panvici. Keď bude polenta chytať farbu, je hotová. Ako chladne, tuhne, takže ak si ju nakladáte, možno nebude tak držať tvar, to ale vôbec nevadí, lebo čerstvá je najlepšia. Na to dáme uvarenú cviklu a opražený tempeh.

Tip:

Na vrch namiesto tempehu môžeme dať opražené tekvicové semienka, použiť inú zeleninu na pare, či si dať k tomu kyslú kapustu.